Artiest

Wilson Pickett

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Wilson Pickett
Eén van de meest invloedrijke artiesten van de soul en vertolker van klassiekers als ‘In The Midnight Hour’, ‘Land Of A 1000 Dances’ en ‘Mustang Sally’. Wilson Pickett heeft grote betekenis gehad voor de ontwikkeling van zowel de Detroit Soul, de Southern Soul als de Philly Soul.

Wilson Pickett (1941) groeit op in Prattville in het zuidelijke Alabama, de bakermat van de Southern Soul. Op zijn zestiende verhuist hij echter naar Detroit waar hij aan het eind van de jaren 50 debuteert in de gospelgroep The Violinaires. 

The Falcons

Later maakt hij deel uit van groep The Falcons, waar ook latere soulstars als Eddie Floyd en Mack Rice in zingen. De stijl van The Falcons, sterk op gospel en rhythm & blues geïnspireerd, is van grote invloed op de ontwikkeling van de typische sound van de Detroit-soul. De groep scoort een grote hit met ‘I Found A Love’, geschreven en gezongen door Wilson Pickett. 

So(u)lo

Pickett gaat solo verder en maakt hits als ‘If You Love Me’ en ‘It’s Too Late’. In 1964 tekent hij een contract bij Atlantic Records. Tot ongenoegen van de A&R-manager van Atlantic, Jerry Wexler, blijven de hits uit. Hij besluit Wilson Pickett naar de Stax Studios in Memphis te sturen om daar samen met studiobaas Jim Stewart en gitarist Steve Cropper van Booker T and the MG’s te werken aan nieuwe nummers. In korte tijd schrijven zij ‘Don’t Fight It’ en ‘In The Midnight Hour’. Vooral de laatste song wordt een groot succes in de zomer van 1965 en groeit uit tot een van de bekendste soulnummers aller tijden. Het nummer is talloze malen gecoverd door collega-artiesten, waaronder Marvin Gaye en Tina Turner. 

Debuutalbum

De twee bij Stax opgenomen songs verschijnen op het debuutalbum van Pickett getiteld The Exciting Wilson Pickett, evenals de hits ‘Ninety-Nine And A Half (Won’t Do)’ en ‘Land Of A 1000 Dances’. Deze laatste nummers zijn opgenomen in de even vermaarde Fame Recording Studios in Muscle Shoals, Alabama. Pickett’s succes maakt de warme wat losse stijl van de soul uit het diepe zuiden van de Verenigde Staten ongekend populair. In Muscle Shoals-studios neemt hij hits op als ‘Mustang Sally’, ‘Funky Broadway’ en het aloude Falcons-nummer ‘I Found A Love’. 

Philly Soul

In het begin van de jaren zeventig duikt Pickett, onder leiding van het producersduo Kenny Gamble en Leon Huff, de Sigma Sound Studio’s in Philadelphia in. Het resulteert in de hits ‘Engine Number Nine’ en ‘Don’t Let The Green Grass Fool You’. Deze soulklassiekers markeren het begin van de toen net ontluikende Philly Soul. Wilson Pickett verlaat Atlantic Records en richt, na opgenomen te hebben voor verschillende platenmaatschappijen, ten slotte een eigen label op: Wicked. Het grote succes blijft echter uit en Pickett stort zich volledig in het tourcircuit.

Wilson Pickett niet meer

Na een jaar lang al gezondheidsproblemen te hebben doorstaan overlijdt Wilson Pickett op 19 januari van 2006 op 64 jarige leeftijd. Hij blijft echter voortleven als ware vertegenwoordiger van de originele soul.