Artiest

Leona Lewis

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Leona Lewis
Britse zangeres, bekend als winnares van de populaire show The X Factor (derde seizoen). De eerste single 'A Moment Like This' breekt alle records door binnen een half uur 50.000 keer te worden gedownload. Debuutalbum Spirit verschijnt in november 2007. Daarna volgt de eerste (hit)single 'Bleeding Love' (januari 2008).

Studiotijd

Leona ziet het levenslicht in het Londense district Islington. Ze is altijd al geïnteresseerd in muziek en daarom besluiten haar ouders om haar naar de Sylvia Young Theaterschool te sturen, ook al kunnen ze het nauwelijks betalen. Later gaat Lewis naar de Italia Conti-academie en de BRIT school. Na haar schooltijd heeft ze verschillende baantjes om studiotijd te kunnen betalen.

Lovin' You

De ambitieuze Lewis neemt een aantal nummers op, waaronder eigen nummers van het demo-album Twilight. Deze houdt ze voor zichzelf. Als ze 15 jaar is, neemt ze samen met producent Marley J. Wills haar eigen versie van Minnie Riperton's 'Lovin' You' op, waarna platenlabel Sony interesse toont. Toch lijkt haar carrière te stranden en Lewis besluit het op te geven. Totdat vriend Lou Al-Chamaa op het idee komt om haar op te geven voor The X Factor.


A Moment Like This


In de grote finale wint ze van Raymond Quinn en zo heeft de nieuwbakken popzangeres haar eerste hit  te pakken, 'A Moment Like This'. De single krijgt zelfs de titel '2006 UK Christmas nummer één-single'. Het liedje staat 4 weken op nummer één in de UK Charts en is daar het meest gedownloade nummer van het jaar. Ook buiten Groot-Brittannië doet de single het goed.

Sony Music

Na Leona's overwinning tekent ze bij Sony Music. De zangeres werkt 9 maanden onafgebroken aan haar debuutplaat in Londen, Atlanta, Los Angeles en Miami. Om de kansen op succes extra te vergroten, worden verschillende producers en songwriters aangetrokken waaronder Walter Afanasieff, Dallas Austin, Simon Cowell, Danja, Clive Davis, Kara DioGuardi, Jimmy Jam & Terry Lewis, Max Martin, Scott Storch en Ryan Tedder. Lewis schrijft zelf ook aan een aantal songs mee. 'Bleeding Love' is haar eerste echte single en wordt in het najaar van 2007 gelanceerd.

Record of the Year

De promotie van het nummer wordt groots aangepakt waardoor het enorm veel airplay krijgt op de Britse en Ierse radiozenders. De videoclip van 'Bleeding Love', opgenomen in Los Angeles, wordt op diverse muziekzenders grijs gedraaid. Met 218,805 verkochte exemplaren in de eerste week na de release, bereikt het nummer meteen de 1e plaats van de Britse charts. Uiteindelijk blijft het daar een recordaantal van 7 weken staan, waarmee 'Bleeding Love' de Best Verkochte Single van 2007 in Engeland is. Het nummer wordt daarom bekroond met The Record of the Year Award.

Spirit

Haar debuutalbum Spirit komt in november 2007 uit in Engeland. Ook daar gaat het erg hard mee. Spirit debuteert met 375,872 verkochte exemplaren op nummer 1 in de Britse Albumchart, en blijft zes weken op die plek staan. De cd krijgt half december al de status platina, drievoudig platina zelfs. Spirit is het snelst verkopende debuutalbum sinds de release en het op drie na best verkopende debuutalbum in de Britse muziekgeschiedenis.

Internationale doorbraak

Buiten Engeland en Ierland, breekt Lewis ook internationaal door. 'Bleeding Love' wordt eind 2007 in landen als Zweden, Australië, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Hongarije, Malta, Nieuw Zeeland, Noorwegen en Polen goed ontvangen. Andere delen van de wereld komen in 2008 aan bod. Simon Cowell, haar muzikale mentor en ontdekker tijdens The X-Factor, heeft grootse plannen met de zangeres. Van Lewis wordt gezegd dat ze met haar talenten kan uitgroeien tot de nieuwe Whitney Houston of Mariah Carey en dat ze om die reden ook groot kan worden in de VS.

Nederland

De single wordt daarom in januari (2008) in Amerika gereleased, gevolgd door de cd Spirit in februari/maart. Hetzelfde geldt voor Nederland. 'Bleeding Love' komt op 28 januari uit. Daarna is het de beurt aan Leona's debuutalbum, die op 18 februari in de Nederlandse winkels ligt.

Tracks van Leona Lewis