Katy Perry

Katy Perry

Amerikaanse popster die in het echt Katheryn Elizabeth Hudson heet. In 2008 breekt ze door met het nummer 'I Kissed A Girl'. Een lading aan hits volgt in de jaren daarop.

Muziekdroom

Vanaf haar vijftiende is Katy Perry vastbesloten om een carrière in de muziek op te bouwen en vanaf dat moment doet ze er alles aan om haar droom te verwezenlijken. Ze gaat naar Nashville waar ze een tijdje werkt met professionele liedjesschrijvers. Ze maakt op haar zeventiende kennis met topproducer en liedjesschrijver Glen Ballard. Hij is het die haar begeleidt. Tegen de tijd dat ze 21 is tekent ze een contract bij Capitol Music.

Debuut

Een jaar later komt haar debuutplaat One Of The Boys (2008) uit. De eerste twee single van het album zijn ‘UR So Gay’ en ‘I Kissed A Girl’. Met 'I Kissed A Girl', het zogenaamde confessionliedje van Katy Perry, breekt ze in één klap door. Wat mensen er ook van vinden, haar naam is gevestigd. Ook haar single 'Hot 'n Cold' doet het goed in de hitlijsten en haar toekomst ziet er glorieus uit.

Grammy's

Op haar negende weet Katy al wat haar doel in het leven is. Voor school moet ze een collage maken met foto's die uitbeelden wat ze later worden wil. Ambitieus als ze is kiest Perry foto's uit van de Grammy Awards. Het is inmiddels vijftien jaar later en bij de Grammy uitreiking in 2009 staat Katy zelf op de nominatielijst.

Madonna

Ook heeft mevrouw Perry veel te danken aan Madonna. Zij is degene die Ryan Seacrast vertelt dat Katys nummer 'You're So Gay' een van haar favoriete nummers is. Vlak daarna debuteert ze met 'I Kissed A Girl', een ode aan de schoonheid van de vrouw. Het nummer is niet weg te slaan van de radio in het tweede deel van 2008 en de video wordt genomineerd voor een MTV Video Music Award.

Lekker zichzelf

Katy geeft aan verschillende kanten van zichzelf te laten zien in haar muziek: "Ik denk dat mensen het zeker kunnen waarderen als artiesten meer kanten van zichzelf laten zien. Het is cool als je een gevoelige kant laat zien, maar als dat eentonig wordt gaat het vervelen. Alles wat ik schrijf, of het nou verdrietig is of boos, heeft een spoortje humor." Volgens Katy zelf blijft ze erg down to earth onder alle faam. Iedereen kan haar in principe ontmoeten, ze is erg toegankelijk, al zegt ze het zelf.

In de spotlights

Hoewel Katy ruim twee jaar geen nieuw materiaal opneemt, blijft ze wel continu in de belangstelling staan. Nieuwe singles komen uit en blijven rondzingen op de radio, ze raakt verloofd met de populaire Britse komiek Russell Brand en elk ander dingetje dat ze doet wordt opgepikt door de media. Ook brengt ze tussen neus en lippen door een Unplugged-album uit via MTV.

Teenage Dream

Maar ze blijft ook bezig met waar ze goed in is: muziek maken. Als voorloper op haar tweede album, Teenage Dream, brengt de zangeres de single 'California Gurls' uit. Deze samenwerking met rapper Snoop Dogg is een ode aan California en L.A. in het bijzonder. Het liedje is geschreven als reactie op 'Empire State Of Mind' van Alicia Keys en Jay-Z, dat was een ode aan New York. Een sneer met een knipoog, want een vete kunnen we het niet noemen.

'Teenage Dream' is de tweede single van het gelijknamige album, gevolgd door 'Firework'. Deze single is geïnspireerd op haar wens om na haar dood met een vuurpijl over de Santa Barbara Ocean afgeschoten te worden. Daarna volgen vierde single 'ET' en vijfde single 'Last Friday Night (T.G.I.F)'. Alle vijf de singles behalen de nummer één positie in de Amerikaans hitlijsten. Wanneer haar zesde single 'The One That Got Away' ook de hoogste positie bereikt, weet Katy het record van Michael Jackson te verbreken.

Prism

Nog meer succes boekt de zangeres met het uitkomen van haar vierde studioalbum Prism (2014). 'Roar', 'Unconditionally', 'Dark Horse', 'Birthday' en 'This Is How We Do' worden elk als single uitgebracht en worden stuk voor stuk een hit. Hitmachine Katy Perry dendert door.

Songs van Katy Perry

Artiesten

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen