Meer NPO

Live

Band afkomstig uit het Amerikaanse York dat goochelt met melodrama, de betere popsong en stevige gitaarrifs. Live scoort in de jaren '90 hits met 'Selling The Drama', 'I Alone', 'The Dolphins Cry' en 'Run To The Water'. Eind 2001 staat 'Overcome' op nummer 1 in Nederland. 'We Deal In Dreams' wordt in 2004 een megahit. Dan komt in april 2006 eindelijk het zevende album Songs From Black Mountain uit.

Eind jaren tachtig richten Taylor, Dahlheimer en Gracey de groep First Aid op. In 1989 komt Ed Kowalczyk, de huidige frontman, bij de groep en samen brengen ze onder het pseudoniem Public Affection The Death Of A Dictionary uit. Het album sterft een wel heel stille dood en twee jaar later wordt er voor een nieuwe start en dito groepsnaam geopteerd. Live wordt de enigszins dubbel te interpreteren vlag die de lading vanaf dan dekt. In samenwerking met Jerry Harrison brengt Live in 1992 op het Radioactive label Mental Jewelry uit. Het album kent zeker een aantal aanstekelijke lichtpunten, maar ook evenveel duistere spelonken waar het lampje van 5 Watt aanbeden wordt als ware het de langverwachte Messias. 

Doorbraak

1994 wordt min of meer het jaar van de grote doorbraak voor Live dat met Throwing Copper een sterk album op de markt brengt dat 13 nummers lang uitpakt met stevige rock afgewisseld door enig mooi doch uiterst breekbaar porselein. Het album dat meer dan 8 miljoen keer over de toonbank gaat, legt Live geen windeieren want concertorganisatoren beginnen de deur plat te lopen met als resultaat een sterke performance op Pinkpop 95. 1996 wordt het jaar waarin de beloftevolle band voor de moeilijke taak staat om aan het succesverhaal van Throwing Copper een vervolg te breien. Wat volgt is Secret Samadhi, een eerder middelmatig album met als hitsingle 'Lakini's Juice'. Live is ondertussen van een bescheiden rockclubje geëvolueerd tot een veelzijdige, volwassen band. Net voor de millenniumbug viraal geactiveerd wordt, is daar het voorlopig laatste wapenfeit, The Distance To Here getiteld, van het kwartet dat ondertussen is toegetreden tot de galerij der groten. De single 'The Dolphin's Cry' is meteen een schot in de roos. 

Vervolg

In 2001 verschijnt V, inderdaad, het vijfde Live-album. De single 'Simple Creed' wordt een hit. 'Overcome' is 'het troostlied' voor de nabestaanden van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, 11 september. Het wordt de grootste hit van Live ooit. Van dit album komt ook hun volgende single, ´Forever May Not Be Long Enough´. In 2002 treden ze voor de vierde keer op tijdens Pinkpop en ook de Heineken Music Hall wordt met twee concerten gevuld. Ondertussen is de band al wel bezig met het schrijven van nieuwe nummers voor het volgende album. Birds Of Pray verschijnt in 2003 en waar het album V redelijk experimenteel overkomt, valt Live inmiddels terug op het oude vertrouwde geluid. Met als toevoeging de invloed van het vaderschap van Ed Kowalczyk. De eerste single van het album, ´Heaven´, verwijst naar zijn dochter Ana Sophia. maar net als de tweede en laatste single van dit album ´Run Away´ gooit dit geen hoge ogen.

Verzamelalbum

En dan wordt het in het najaar van 2004 tijd voor een verzamelaar. Dit wordt Awake - The Best Of Live; een cd/dvd combinatie met daarop praktisch alle clips die de band in de loop der jaren heeft opgenomen. Het enige nieuwe nummer op het Greatest Hits album is 'We Deal In Dreams', wat het album Throwing Copper niet haalde. Het wordt een 3FM Megahit. In december 2004 geeft Live twee concerten in de Rotterdamse Ahoy. 

Lang verwacht

Dan komt in april 2006 eindelijk het zevende album uit. Ed is in februari 2006 te gast in Arbeidsvitaminen (hij is in Nederland om over het nieuwe album Songs from Black Mountain te praten) en belooft plechtig om in april terug te komen. Het album is in mei 2005, in amper drie weken tijd, opgenomen. Tijdens het schrijven van de nummers voor het zevende studioalbum is Ed geïntrigeerd door muses. “De muse is bijna altijd een vrouw. Mijn ervaring als songwriter heeft dat idee alleen maar versterkt. Ik ben omgeven door vrouwen (mijn vrouw en dochters in het speciaal), die mijn creativiteit prikkelen”. Met dit idee in zijn achterhoofd is hij nummers voor zijn muse gaan schrijven. “Wanneer mensen naar deze nummers luisteren zullen ze waarschijnlijk denken dat het over de liefde tussen een man en vrouw gaat, maar voor mij gaat het dieper dan dat”.De band komt in juni 2006 naar Nederland voor een aantal concerten.

Oud & Nieuw

Het eerstevolgende nieuwe materiaal verschijnt op 14 september 2007: het album Radiant Sea: A Collection of Bootleg Rarities and Two New Songs. Het bevat tien live-opnames van oude hits én twee gloednieuwe nummers: 'Beautiful Invisible' en 'Radiant Sea'.

Paradiso, Amsterdam

Twee dagen ervoor speelt de band nog in Nijmegen op Rockin' Park, maar op 30 juni 2008 spelen de mannen van Live het eerste van de twee grootse concerten in Paradiso. Oorspronkelijk gepland om gefilmd te worden in Brazilië, wordt uiteindelijk híer het materiaal voor de live-DVD opgenomen. De DVD heet daarom, niet toevallig, Live at the Paradiso - Amsterdam

Concert-DVD

Live at the Paradiso - Amsterdam is Live's eerste concert-DVD, een release waar fans jaren op zaten te wachten. Gitarist Chad Taylor omschrijft het als "15 years of heartfelt love and dedication to our music [...] captured in high def, surround sound.". De DVD zal worden uitgebracht op 11 november 2008, en bevat een DVD én een CD vol nummers van het concert.

Meer Europa

Live komt in het najaar van 2008 naar Europa voor meer optredens. Van eind oktober tot eind november spelen de rockers bijna dagelijks op de Night of the Proms-avonden in Antwerpen en Rotterdam. 

Metropole orkest

Tijdens de week van het Metropole in oktober 2009 treedt Ed Kowalczyk als soloartiest op met het Metropole orkest in de HMH.