Artiest

Sam Sparro

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Sam Sparro
Sam Sparro is een veelbelovende zanger. Hij wordt bewonderd door Chaka Khan en Mark Ronson. Zijn eerste single 'Black and Gold' komt in 2008 uit.

Sam Sparro is tien jaar als hij met zijn familie vanuit Sydney naar de Los Angeles verhuist. Daar maakt hij kennis met de wereld van de gospelmuziek. Zijn vader neemt daar een gospel album op en neemt hem mee naar de kerk waar hij een aantal van de grootheden in het genre ziet.

Chaka Khan

Door toeval hoort Chaka Khan hem zingen en ze is meteen onder de indruk van de stem van het jonge jongetje. ‘Damn, this white boy can sing!’, alsdus Khan. Sam stort zich op het zingen. Hij toert met een gospelband en in zijn vrije tijd schrijft hij nummers.

Londen

Zodra hij oud genoeg is vertrekt hij naar Londen, waar hij de muziek scene in duikt. Gospel is zijn eerste muzikale invloed, maar zijn cruciale invloeden zijn in Engeland te vinden. Als kleine jongen grijpen de nummers van Soul II Soul, Kraftwerk, Grace Jones, Sade en Nenah Cherry hem aan. Zelf denkt hij dat hij daar zijn stem door heeft ontwikkeld.

Black and Gold

Na een tijdje gaat hij noodgedwongen terug naar Los Angeles waar hij aan het werk gaat in een koffiehuis. Hij schrijft ‘Black and Gold’ tijdens een van zijn mindere momenten. Hij voelt zich op dat moment verloren. Sam herinnert zich: “Ik was toen een cappuccino aan het maken, terwijl ik het gevoel had dat ik juist hoorde te zingen.”

Indie label

Het gaat beter met hem als hij in LA de underground scene ontdekt, die meer lijkt op de muziek scene in Londen. Hij doet mee met een aantal muzikale sessies samen met Tom Morello (Rage Against The Machine). Het is daar dat hij Jesse Rogg van het indie label Modus Vivendi ontmoet. Hij is onder de indruk van zijn covers van o.a. Chaka Khan. Jesse haalt Sam binnen bij het label.

EP

Als eerste komt er een EP uit, om te kijken hoe die aanslaat. De EP wordt opgepikt door verschillende platenmaatschappijen. Sam krijgt zelfs een e-mail van Mark Ronson, die het nummer ‘Black and Gold’ geweldig vindt. ‘Black and Gold’ wordt in Engeland door verschillende radio DJ gedraaid. Ook Nederland maakt kennis met Sam en zijn single.

Vrolijk

Ook al is de single in een mindere periode geschreven, zelf is hij alles behalve pessimistisch. Sam is vooral een vrolijke jongen die van lachen en zingen houdt en die graag gekke kleding draagt. Sam:  “Als je door mijn muziek je stomme baan, je rekeningen en je relatieproblemen voor even kan vergeten, dan ben ik gelukkig.”

Tracks van Sam Sparro