Artiest

Culture Beat

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Culture Beat
Culture Beat is een Duitse dance-groep opgericht in 1989. Gedurende de jaren negentig scoren ze de superhit ‘Mr. Vain’. Pogingen om dat succes te evenaren, stranden.

Culture Beat wordt opgericht door Torsten Fenslau. In 1989 scoort hij met de eerste single, 'Der Erdbeermund', een hit in Duitsland. Het nummer behoort inmiddels tot de klassiekers van de Duitstalige dancemuziek.

Eurodance

Fenslau vraagt de Amerikaanse rapper Jay Supreme en zangeres Lana Earl zich bij hem aan te sluiten. Het gezelschap blijkt geknipt voor Eurodance, het snel populair geworden muziekgenre, dat met simpele pakkende refreinen, melodieuze synthesizers en raps, de menigte aanspreekt.

I Like You

In 1991 scoort Culture Beat de eerste grote hit met het nummer 'I Like You' dat verschijnt op het album Horizon. Nadien verlaat Lan Earl, zij maakt plaats voor Tania Evans. Dan produceert Culture Beat een nummer dat tot in de lengte der dagen geassocieerd zal worden met de jaren negentig.

Mr. Vain

‘Mr Vain’ is een nummer 1 hit in een aantal Europese landen, waaronder, Duitsland, Engeland en Nederland. Het album Serenity gaat wereldwijd meer dan twee miljoen keer over de toonbank.

Auto-ongeluk

Van datzelfde album zijn ook ‘Got to Get It’ en ‘Anything’ veel gedraaide discofavorieten. Op 6 november 1993 komt Culture Beat’s oprichter, Torsten Fenslau, om het leven bij een auto-ongeluk. Onder leiding van Torsten’s broer Frank wordt in 1995 het derde album uitgebracht

Kim Sanders

Inside Out, voorafgegaan door een single met dezelfde naam, kan niet tippen aan het succes van Serenity. Twee jaar laten verlaten Tania Evans en Jay Supreme de band. Kim Sanders vervangt Evans maar dit leidt ook bij het album Metamorphosis (1998) niet tot succes.

Jubileum

Drie jaar later wordt Kim Sanders op haar beurt vervangen door a Jacky Sangster. In 2003 wordt het tienjarige jubileum van de grote hit Mr. Vain gevierd met het uitbrengen van een nieuwe versie van het nummer.

Weinig succes

Het succes van weleer wordt nog verder uitgemolken met een Best of-album. Op de verdwaalde single 'Can't Go On Like This (No No)' na is het daarna stil tot mei 2008, als ook de single ‘Your Love’ de hitlijsten tevergeefs om aandacht vraagt.

Tracks van Culture Beat