Artiest

Peter Bjorn And John

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Peter Bjorn And John
Peter Björn And John is een Zweedse indieband, opgericht in 1999. Behalve dat ze alle drie zingen, speelt Peter Morén gitaar en mondharmonica, zijn de basgitaar en het keyboard aan Björn Yttling besteed, en is John Eriksson zowel drummer als percussionist. 

Eigen namen

Wanneer Peter en Björn in 1999 de uit Norrbotten afkomstige John ontmoeten, beginnen ze met het maken van muziek. Omdat de samenwerking zo goed verloopt, noemen ze hun band gewoon Peter, Björn and John. Ze vinden de meeste bandnamen belachelijk klinken, daarom besluiten ze gewoon te gaan voor hun eigen namen.

Band compleet

In het begin denken ze erover om nog een basgitarist erbij te halen. Daar zien ze later toch maar vanaf. Björn, die keyboard speelt, leert zichzelf basgitaar spelen et voilà; de band is compleet. Lovende recensiesEen paar jaar later, In 2002, brengen de heren in eigen beheer het gelijknamige debuutalbum Peter Björn and John uit. Dat levert vervolgens lovende recensies op in de media. Eén van de commentaren luidt zelfs: "nothing else sounds as good in Swedish pop right now".

Falling Out

Falling Out is het vervolg op het debuutalbum en verschijnt in 2004. Het is een meer complete plaat met een wat donkerder geluid. 'It beats me everytime' wordt een Zweedse radiohit.AllMusicDe website Allmusic.com deelt 4,5 sterren uit aan de cd en schrijft het volgende: "Very close to the best indie rock. More punk than the Concretes, less frantic than Shout Out Louds, as catchy as the most tuneful of the UK post-post-post-punk merchants. Falling Out firmly established Peter, Björn and John as a group to watch out for. Strike that. They are a band that has arrived in all senses of the word".

Writer's Block

Weer een nieuw album komt uit in 2007. Writer's Block is opgenomen in Björn's studio in Hornstull, Stockholm. Het is de eerste plaat waar alle drie de mannen aan meeschrijven en met het nieuwe materiaal is het drietal een andere muzikale richting in geslagen.Young FolksMet 'Young Folks' scoren Peter, Björn en John in hetzelfde jaar een wereldhit. De bekende melodie wordt door vrijwel iedereen in de zomer meegefloten en meegeneuried.

Tracks van Peter Bjorn And John