Artiest

Macy Gray

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Macy Gray
Amerikaanse R&B- en soulzangeres die in 1999 voor het eerst van zich laat horen met het album On How Life Is. De single 'I Try' wordt een top 5 hit en levert haar ook een Grammy-award op voor 'Best Female Pop Vocal'. Haar laatste album Beauty in The World komt uit in 2010.

Macy Gray, echte naam Natalie Renee McIntyre, wordt op 6 september 1967 geboren in Canton, Ohio. Ze maakt op 31-jarige leeftijd haar debuut met het album On How Life Is, dat in de zomer van 1999 uitkomt. De invloed van artiesten als Marvin Gaye en Aretha Franklin geeft een soultintje aan de hiphopplaat. Gray oogt even mysterieus als dat zij klinkt en koketteert graag met haar gekte, haar sensualiteit en haar spiritualiteit.

Schaamte

Ondanks het feit dat Gray haar hese stem op jonge leeftijd - uit schaamte - niet graag gebruikt, wordt diezelfde stem nu haar sterke punt. Macy valt direct op tussen de tientallen zangeressen in haar genre. 

Geen toeval

Haar album On How Life Is wordt volledig leeggetrokken wat betreft singles, maar Gray bewijst de wereld dat het album geen toevalstreffer is door in 2000 een samenwerkingsverband aan te gaan met rappers Method Man en Guru. Het tweede album van Macy Gray, getiteld The ID, verschijnt in september 2001. 

Over the top

The ID is geproduceerd door Rick Rubin en Macy Gray en kent een gastbijdrage van Erykah Badu. "It's way over the top, it's wild. It's like real eccentric, it's dope. I love it. I grew up over the last couple of years... and I'm sort of expressing now that I've grown up a little bit", aldus Macy.

Dalend

Haar tweede album wordt echter niet zo goed verkocht als het eerste. Bij The Trouble with being myself, dat uitkomt in 2003, zet deze dalende trend door. 

Big

Maar in maart 2007 komt Grey's vierde album Big uit. Vele sterren (Will.i.am, Justin Timberlake} en Fergie) hebben meegewerkt aan dit album, en er wordt dan ook veel van verwacht. De eerste single van het album is 'Finally Made Me Happy'.

Live Earth

Macy Gray staat in 2007 ook op Pinkpop. De zangeres betreedt op maandag 28 mei het John Peel podium. Omdat Macy ook het beste voor heeft met het klimaat draagt ze op 07.07.07 haar steentje bij door op te treden tijdens Live Earth in Brazilië. Haar laatste album Beauty in The World komt uit in 2010.