Artiest

Jack Parow

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Jack Parow
Zander Tyler is eigenlijk een hele normale jongen uit Zuid-Afrika, maar als de rapper Jack Parow is het een heel ander verhaal. In zijn thuisland timmert hij al een tijdje aan de weg, als hij in 2010 ook het nummer 'Cooler As Ekke' in Nederland uitbrengt.

Als Zander Tyler op nog op school zit en het verzamelalbum Now Monster Hits 4 in zijn CD-speler stopt, weet hij het zeker: hij wordt rapper. Als hij 'Doggystyle' van Snoop Dogg hoort bevestigd dat alleen maar zijn carrièrekeuze. De liefde voor rijm begint ook al vroeg, hij is namelijk gek op de boeken van Dr. Seuss.

In het Engels of Zuid-Afrikaans?

Door de Amerikaanse invloeden op de muziekbizz en de afwezigheid van een Zuid-Afrikaanse rapscene begint de rapper in het Engels. Na een tijdje neemt hij een nummer op met Juda from Brasse Vannie Kaap en MC Dread, waar hij in zijn moedertaal een stukje rapt. Dat bevalt hem zo goed, dat hij zich afvraagt waarom hij dat niet eerder heeft gedaan. De keuze voor het Zuid-Afrikaans is gemaakt.

Het alter-ego Jack Parow

Bij een carrière in de muziek, hoort ook een artiestennaam. Als Zander met een aantal vrienden stomdronken de film Pirates of the Caribbean kijkt doet hij de uitspraak die voor zijn artiestennaam zorgt: 'Fuck Jack Sparrow the pirate of the Caribbean, I'm Jack Parow, pirate of the caravan park.' De normaal zo rustige, vrij beschaafde jongen verandert als Jack Parow in een rock 'n roll-rapper die scheldend, dronken en omringd door vrouwen door het leven gaat. 

Succes in Zuid-Afrika

Dat alter-ego is een goede bescherming als Zander aan zijn carrière werkt. Hij treedt veel op en komt zo ook terecht in tenten waar ze zijn muziek op zijn zachtst gezegd niet kunnen waarderen. Als gangster ga je met die tegenslagen wat beter om. Maar in de loop van tijd boekt hij meer en meer succes. De Zuid-Afrikaanse rapscene komt op en daar is hij een grote naam geworden.

Band met Nederland

Zijn muziek komt onder ogen van Willy van The Opposites, die daar bijzonder gecharmeerd is van zijn muziek. Via Willy komt de muziek bij Kees de Koning, platenbaas van het Nederlandse Top Notch. Na een gesprek met het management van het Zuid-Afrikaanse label van Jack Parow gaat Top Notch een samenwerking aan met Supra Familia. De eerste single die in Nederland uitkomt is 'Cooler As Ekke'. Jack Parow op Lowlands 2010 (foto: Tim van Veen)

Tracks van Jack Parow