Artiest

Relax

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Relax
Haarlemse soul-hiphopformatie die in 2002 hun eerste album Live @ Panama uitbrengt. Na in 2005 het album Odeur De Clochard uit te hebben gebracht verschijnt in april 2007 het derde album van Relax, Pirates Among Puppets.

Relax bestaat uit rapper en zanger Llewy Is Sel, drummer Satindra Kalpoe, bassist Bas Possimus, toetsenist Billy Bob Tattoo, trompetist Colin Benders en toetsenist Merlijn de Graaff.

Oprichting

Zanger Llewy is Sel richt de band in 1998 op. Hij zit op dat moment in de teenybopper-punchrockband Nayberhood maar wil iets anders; hij heeft een bepaald hiphop-geluid in zijn hoofd dat hij met een band live wil gaan brengen. Met een aantal leden van zijn eerste band vormt hij vervolgens Relax en gaat hij op zoek naar de inmiddels bekende energieke sound. 

Grote Prijs

Al snel zijn de heren op elkaar ingespeeld en nemen ze een demo op waarna ze bovendien in de finale van de Grote Prijs van Nederland staan. Direct is duidelijk dat het clubcircuit warmloopt voor de live show van Relax. De band toert vervolgens door het land. Ook worden diverse festivals zoals Bevrijdingspop en Racism Beat It aangedaan.

Single

Het platenlabel Paradiso Amsterdam Records (P.A.R.) brengt in 1999 een single uit van Relax: 'If It Don't Hip It Don't Hop'. De single wordt geen succes. Aan het eind van 1999 wordt Relax genomineerd voor een Heineken Crossover-Award, een stimuleringsprijs voor vernieuwende Nederlandse acts die een crossover maken tussen verschillende muziekstijlen. 

Panama

Maar het blijft niet alleen in Nederland, optredens in België, Duitsland en Malta volgen. In 2001 tekent de band bij platenmaatschappij PIAS en beginnen de eerste voorbereidingen voor een album. Ook staat Relax op de festivals Drum Rhythm, North Sea Jazz en Lowlands. Relax gaat in 2002 naar een andere platenmaatschappij, namelijk Warner Music. Hierbij brengt het hiphopgezelschap een live-plaat uit: Live @ Panama. De opnamen worden op 10 en 11 juni 2002 gemaakt in de Amsterdamse club Panama.Wie er geweest is moet goed in het tekstboekje van de cd kijken. Als het goed is staan alle bezoekers vermeld! 

Albumpresentatie

Live @ Panama wordt gepresenteerd tijdens het optreden van Relax op Lowlands. De single 'Calling Ye Name (Right here)' is dan Megahit. Een grote hit wordt het niet, wat helaas ook geld voor de opvolger 'Rock-A-Spot'. 

Line-up

De Haarlemmers komen in 2005 terug met nieuw materiaal. De line-up van de band is echter wel wat veranderd. Frontman Lewy heeft de gitaar opgepakt, en de Franse blazer CJ neemt de saxofoon en trompet voor zijn rekening. Drummer Jonas heeft de band verlaten om te gaan drummen voor zangeres Birgit en is vervangen door Satindra Kalpoe. Ook krijgt de band een extra toetsenist, Billy Bob Tattoo. 

Odeur De Clochard

De band heeft een nieuwe platenmaatschappij, nadat ze in 2004 wegens bezuinigingen bij Warner weg moesten. En er komt nieuwe album: Odeur De Clochard. De eerste single, 'Mr Sleeves', krijgt aardig wat airplay op 3FM.

Road Rally

De optredens van Relax die in februari 2007 gepland staan worden in verband met de ziekenhuisopname van Sel doorgeschoven naar april. Relax doet samen met de Vlaamse band Kawada mee aan het MTV-programma Road Rally 2. Bart Possimus en Llewy Is Sel zijn als producers actief onder de naam Équipe De Clochard, onder meer voor het album Holy Pleasure van zanger Boris. 

Derde album

Relax presenteert op 27 april 2007 hun derde album Pirates Among Puppets. De jonge Britse jazzpianist en-zanger Jamie Cullum levert een gastbijdrage in het nummer 'Bittersweet'.

Tutu

Vanaf 1 december 2007 is Relax ambassadeur van Dance4Life. Ter gelegenheid hiervan wordt de track '2Night We Dance'  uitgebracht. Op deze single is de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu te horen. Met de opbrengsten van de verkoop worden lokale jongerenprojecten in de meest door hiv en aids getroffen landen geholpen.