Artiest

The Jimi Hendrix Experience

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. The Jimi Hendrix Experience
Groep rond rock- en gitaarlegende Jimi Hendrix die in 1970 aan een overdosis slaappillen overlijdt. De Jimi Hendrix Experience bestaat uit, behalve Hendrix, Noel Redding (bas) en Mitch Mitchell (drums). 'Purple Haze' (1967), 'The Wind Cries Mary' (1967) en 'Hey Joe' (1967) worden klassiekers in de rockhistorie. evenals Hendrix’ versie van Dylan’s ‘All Along The Watchtower’ (1968).

Jeugd

James Marshall Hendrix wordt 27 november 1942 in Seattle geboren. Binnen dertig jaar tijd zal hij uitgroeien tot een legendarische rockster. Als jongetje is zijn interesse in muziek al bijzonder groot. Zijn voorbeelden zijn grootheden als Muddy Waters, Buddy Holly en Bob Dylan. 

Europa

Vanaf 1966 gat Hendrix met bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell als The Jimi Hendrix Experience het avontuur ook in Europa aan. De live-optredens zijn spectaculair. Hendrix haalt onnavolgbare hoogstandjes met zijn gitaar uit. Tijdens het Monterey Pop Festival (Californië, Amerika, 1967) steekt hij zijn gitaar in de fik.

Hits

In Engeland vergaart de Experience sterstatus met top tien singles als 'Hey Joe', 'Purple Haze' en 'The wind Cries Mary'. De band verkoopt miljoenen albums en de optredens zijn stuk voor stuk uitverkocht. In 1968 wordt het dubbel-album Electric Ladyland uitgebracht. Het bevat de hit 'All Along The Watchtower' en 'Voodoos Chile', dat na Jimi’s dood, ook een hit wordt. Het dubbel-album bevat vier zijden technisch verbluffend gitaarwerk en mystieke songteksten.

The Jimi Hendrix Experience gaat in 1969 uit elkaar.

Tracks van The Jimi Hendrix Experience