Artiest

Tracy Chapman

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Tracy Chapman
In Nederland weten wij sinds 'Fast Car' niet meer wie Tracy Chapman is. Maar dat is in de Verenigde Staten wel anders.

Tracy Chapman speelt piano, ukelele en gitaar. Op jonge leeftijd begint ze met het schrijven van liedjes. Na het opnemen van een aantal demo's heeft ze de mazzel dat die in de goede handen terechtkomen. Het label Elektra gelooft in de folk-liedjes van de singer/songwriter en tekent haar in 1987.

'Fast Car'

Elektra krijgt waar voor zijn geld. De verhalende liedjes van Tracy Chapman slaan in als een bom. 'Fast Car' haalt in Amerika de Top 10 en in Nederland haalt de single de eerste plaats.

Grammy Awards

Het jaar erop sleept de singer/songwriter drie Grammy's in de wacht. Voor Best New Artist, Best Pop Vocal Performance Female ('Fast Car') en Best Contemporary Folk Recording (Tracy Chapman). Later dat jaar verschijnt Crossroads. Ook dit album verkoopt goed. Maar wanneer in 1992 Matters Of The Heart verschijnt, lijkt het succes van Tracy Chapman afgelopen te zijn.

In 1997 wint Tracy opnieuw een Grammy, voor Best Rock Song ('Give Me One Reason'). Het album New Beginning (1997) haalt 3x platina en de single 'Give Me One Reason' is ook goed voor platina.

Goud voor Telling Stories

In februari 2000 verschijnt Telling Stories. Drie maanden later zijn er in Amerika meer dan 500.000 exemplaren van verkocht. Goed voor goud.

Eind 2001 verschijnt Collection, een verzameling Chapman nummers/hits. 'Fast Car', 'Talkin' About A Revolution', 'Crossroads'... allemaal zijn ze op deze verzamelaar terug te vinden.

Tracks van Tracy Chapman