Artiest

Papa Roach

  1. Musicchevron right
  2. 3FM Artiestenchevron right
  3. Papa Roach
Een kakkerlak als handelsmerk? Dat lijkt marketingtechnisch niet zo slim, maar de boys van Papa Roach verkochten er ondanks (?) miljoenen cd's mee.

Het verhaal achter het ontstaan van de kakkerlak als mascotte is wel grappig. Drummer Dave Buckner had een cd van jazzmuzikant Pancho Sanchez met de naam Papa Gatom, een titel die hem wel aansprak. De opa van zanger Coby Dick wordt Papa Roatch genoemd. Ze veranderen 'Roatch' in 'Roach' en nemen de cockroach (kakkerlak) vervolgens als logo. (Dit omdat in Amerika een joint een ‘roach’ wordt genoemd en ze de associaties met wiet willen voorkomen.)

Geschiedenis

Verder heeft de band in interviews laten weten dat ze zich wel thuisvoelen bij het beestje. De heren zien zichzelf namelijk ook als vies en ondergronds. Even terug in de geschiedenis. De muzikanten Coby Dick, Jerry Horton, Dave Buckner en Will James richten Papa Roach op in 1993 in Californië. De eerste e.p. die de band uitbrengt is Potatoes for Christmas (1994). Na 3 jaar voorprogramma te zijn van bands als de The Deftones, Incubus en Fu Manchu is de band klaar om zélf professioneel op de voorgrond te staan. (De bassist Will James is dan trouwens vervangen door Tobin Esperance).

Nationaal

Het album dat na deze toerperiode uitkomt in 1997 - Old Friends From Young Years - wordt opgepikt door de alternatieve radiozenders en de tourpromotors. Dan gaat het pas echt goed los, eerst regionaal maar later in heel Amerika. Papa Roach krijgt de kans om in het voorprogramma van Suicidal Tendencies te spelen. De energieke band wordt populair en niet alleen omdat hun muziek erg vet is. Papa Roacht schaamt zich er namelijk niet voor om emotie in de muziek en teksten te stoppen.

Depressie

Zoals op het album Infest (2000), waarop gezongen wordt over onderwerpen als zelfmoord, alcoholisme, depressie, scheiding en verraad. De teksten van Dick zijn persoonlijk en hij deelt zijn ervaringen met het publiek. "We pakken de onderwerpen uit het echte leven aan die moeilijk zijn om mee te dealen", aldus de zanger. In 2002 verschijnt de opvolger van Infest: Lovehatetragedy.