10x naar de bioscoop

Zaterdag 21 februari 2015 - 11:00 uur

In de nacht van zondag op maandag werden de Oscars uitgereikt. De belangrijkste prijzen voor bioscoopfilms. Daarom een avondje bioscoop in muzikale vorm. 

Welk filmliedje mis jij nog in deze lijst?

1. Two Door Cinema Club - 'Undercover Martyn'

Nee, deze bioscoop heeft niet maar twee deuren. De jongens van Two Door Cinema Club groeiden op in het Noord-Ierse stadje Bangor. Daar waren ze regelmatig in het lokale bioscoopje Tudor Cinema te vinden. Ze verbasterden de naam en voila: Two Door Cinema Club was geboren.

2. Hot Butter - 'Popcorn'

Geen avondje bioscoop zonder popcorn. Hot Butter scoorde in 1972 een enorme hit met een muzikale invulling van de snack. In de Nederlandse hitlijsten stond de bandnaam niet bij het liedje vermeld omdat niemand eigenlijk wist wie het gemaakt had. 

3. ABBA - 'King Kong Song' 

Benny en Björn van ABBA zaten tv te kijken en daar kwam de film King Kong voorbij. Ze waren zo onder de indruk dat ze er een liedje over schreven. Zo gaat de tekst van ‘King Kong Song’ tenminste, want in het echt schreven ze de track voor een remake van King Kong die in 1977 uitkwam. 

4. Gorillaz - 'Clint Eastwood'

Bij het intro van dit liedje zie je de tumbleweeds al voorbij rollen. De fluittonen zijn een verwijzing naar de soundtrack van de legendarische cowboyfilm The Good, The Bad And The Ugly. En speelt daarin de hoofdrol? Jazeker: Clint Eastwood. 

5. Pharrell - 'Marilyn Monroe'

Misschien wel de bekendste actrice uit de filmgeschiedenis. Grappig feitje is dat ze in haar hoogtijdagen nooit de bestverdienende actrice in de films was, waar ze in speelde. Vooral na haar dood groeide ze uit tot een icoon. Pharrell bracht een muzikale ode aan de te vroeg overleden blondine. 

6. Paul Simon - 'That’s Why God Made The Movies'

Tja, waarom heeft god de film eigenlijk uitgevonden? Volgens Paul Simon heeft het iets te maken met zijn moeder die overleed toen hij geboren werd. Wat hij daar precies mee bedoeld blijft een raadsel.

7. R.E.M. - 'Imitation Of Life'

R.E.M. vernoemde 'Imitation Of Life' in 2001 naar gelijknamige film uit 1959. Het is een aanklacht tegen het onrealistische beeld dat Hollywood van het echte leven schept.

8. David Bowie - 'Cracked Actor'

Ook David Bowie heeft zich laten inspireren door de wereld van de film. Alleen zocht hij in 1972 de donkere kant op en schreef met 'Cracked Actor' over een acteur die onder invloed van drugs liefde zoekt bij prostitués. 

9. The Wombats - 'Kill The Director'

De jongens van The Wombats waren naar The Holiday geweest en vonden het een bizar slechte film. Blijkbaar deed het zoveel met ze dat ze een liedje schreven met de vraag of iemand de regisseur om kon leggen.

10. Deep Blue Something - Breakfast At Tiffany’s

Over filmclassics gesproken. Breakfast At Tiffany's is een ware klassieker. Ruim dertig jaar na de release van de film schreef Deep Blue Something er een liedje over. In het nummer zijn een man en vrouw compleet uitgepraat met elkaar. In een ultieme poging om toch iets gemeenschappelijks te vinden, begint de man over Breakfast At Tiffany's. De enige conclusie die ze kunnen trekken is dat ze die film allebei wel leuk vinden.

Welk filmliedje mis jij nog in deze lijst?

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen