14 Liedjes met vreemde bijgeluiden

Zaterdag 1 maart 2014 - 09:00 uur

In moderne opnamestudio’s kunnen ze alles gladtrekken en schoonpoetsen tegenwoordig -- alle tracks verlaten squeaky clean het mengpaneel. Dat was niet altijd zo… in heel veel bekende en minder bekende nummers hoor je - als je goed luistert - de vreemdste bijgeluiden. CSI Veenstra spoorde deze voor je op.

Welk liedje met vreemde bijgeluiden mis jij nog in deze lijst?

Geef het onderaan dit bericht door!

1. Police - 'Roxanne'

In de studio stond een piano waarvan Sting dacht dat de klep dicht zat. Dus toen hij - met de band al lopende - nonchalant op de piano wilde gaan zitten en hij ineens z’n kont op de toetsen voelde en hoorde terechtkomen, kon hij een lach niet onderdrukken. Piano en lach hoor je op 0:04.

2. Lynyrd Skynyrd - 'Sweet Home Alabama'

De band stond klaar voor opname, de gitaar zet in, maar dan vindt zanger Ronnie van Zandt het geluid op z’n hoofdtelefoon toch net iets te zacht. Hij zoekt oogcontact met de technicus achter de andere kant van het glas, wijst naar z’n oorschelp en dan naar boven en zegt: "turn it up". En dat hoor je nog steeds, op 0:06

3. Birdy - 'Skinny Love'

Niet te missen deze eigenlijk. Birdy had de piano keurig laten stemmen, maar vergat een drupje olie bij het pedaal: je hoort het kreng al meteen door het begin heen piepen.

4. The Beatles - 'Helter Skelter'

Man man man wat zaten ze er in, ze bleven maar doorrammen met dit nummer. Helemaal drummer Ringo Starr, hij slaat als een malle op z’n drums, gaat helemaal los. Als dan eindelijk de fade-out wordt ingezet is hij blij toe: hij is op. Maar hoho, gaat het volume nou weer omhoog? Ja verrek, iedereen speelt door. Maar Ringo kan niet meer. Heeft alles al gegeven. De vellen hangen aan z’n hand. En dus schreeuwt hij uit: "I Got Blisters On My Fingers!" En dat hoor je nog steeds, helemaal aan het einde.

5. Michael Jackson - 'Beat It'

Vier jaar voor het verschijnen van Thriller had hardrockband Van Halen hun debuutalbum uitgebracht, met daarop het instrumentale nummer 'Eruption', gespeeld door Eddie van Halen. Quincy Jones was zo onder de indruk van die track dat hij Eddie opbelde om de Michael Jackson-track 'Beat It' met een gitaarsolo te ondersteunen. Toen Eddie Van Halen de studio binnenkwam, klopte hij op de deur. Gek genoeg was dit geluid precies waar Jones en Jackson naar zochten en voegden het toe aan het nummer, vlak voordat de solo begint: op 3:06.

6. The Clash - 'Should I Stay Or Should I Go'

Als Mick Jones SPLIT roept? Dat is oprecht een “joh, rot op!”. Mick was aan het opnemen in de studio toen bandleden Joe Ely en Joe Strummer waren stiekem naar binnen gesneaked en sprongen ineens omhoog om Mick te laten schrikken en dat lukte: zijn oprechte SPLIT! is er nooit uitgehaald. Het zit op 2:01. 

7. The Contours - 'Do You Love Me'

In de Motown-studio werden zoveel hits gemaakt, dat het voor de technici echt lopende band werk was. ZItten, opnemen, afgalmen, volgende act graag. Aan het einde van een lange werkdag moest de technicus van de dag nog één bandje, The Contours. Klaar voor jongens? Prima, opname loopt. The Contours doen hun ding, maar de arme technicus is zo afgedraaid dat hij in slaap valt. Na een paar minuten schrikt hij wakker en denkt dat de band al lang aan het einde van het nummer zit en het dus tijd is voor de fade-out. Slaapdronken haalt hij langzaam de schuif naar beneden maar ziet dan dat de band nog lang niet klaar is en met een klap gooit hij de schuif weer omhoog. En die halve fade-out zit er nog altijd in. Check maar, op 2:20.

8. Green Day - 'Good Riddance' (albumversie)

Billie Joe probeert tot twee keer toe de gitaar in te zetten, fluistert dan een korte "fuck" en dan lukt het. De singleversie van het nummer begint meteen goed, de fuck hoor je alleen op het album.

9. U2 - 'Unforgettable Fire'

Helemaal aan het begin zet drummer Larry Mullen Jr te vroeg in, zegt duidelijk "oh shit , sorry" en komt er iets later alsnog in. Je hoort het op 10 seconden.

10. David Bowie - 'Jean Genie'

Bowie’s band zet het refrein de eerste keer te vroeg in, waarop Bowie „Get Back On It!” zegt en iedereen weer keurig opnieuw begint -- luister maar, rond de 35 seconden.

11. Pink - 'Raise Your Glass'

Aan het einde van de bridge moest Pink even stil blijven tot de drums er weer inkomen, maar ze zet vol volume te vroeg in, roept „Ah fuck” en gaat lekker door -- op 2 minuut 29.

12. Aerosmith - 'Sweet Emotion'

Dat instrument dat de eerste 23 seconden het ratelslang-geluid maakt? Gaat op 23 seconden kapot.

13. The Kingsmen - 'Louie Louie'

Rond 54 seconden laat de drummer een stokje vallen en roept luidkeels "Fuck!".

14. Christina Aguilera - 'Beautiful'

Elke keer als ze zingt, hoor je heel vaag een drumritme; dat geluid ‘lekte’ uit haar hoofdtelefoon. De producer heeft het niet weggepoetst omdat de track zo eerlijk mogelijk moest zijn. Je hoort het vooral goed als er weinig andere dingen te horen zijn, zoals aan het begin rond 10 seconden.

Welk liedje met vreemde bijgeluiden mis jij nog in deze lijst?

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen