10 Liedjes met de verkeerde zanger

Maandag 20 januari 2014 - 10:00 uur

Hoor je 'Baby One More Time', dan zie je Britney Spears. 'Rock Your Body'? Justin Timberlake. Maar het universum bedoelde het ooit anders. Zo gek als groene ketchup smaakt, die sensatie heeft het als je je de volgende hits indenkt met de artiest erbij die het eigenlijk had moeten zingen...

Calvin Harris & Rihanna - 'We Found Love'

Nicole Scherzinger, ken je haar nog? Zij is de zangeres van The Pussycat Dolls die het wel even solo zou gaan doen. Nou nee dus, maar dat kan ook aan haarzelf gelegen hebben hoor: als je bijvoorbeeld ‘nee’ zegt tegen 'We Found Love' van Calvin Harris “omdat je te druk bent”. Prima joh, dan bellen we Rihanna toch even.

Snow Patrol - 'Just Say Yes'

Nou okee. Het is niet ALLEEN Nicole’s schuld. Tegen goede liedjes heeft ze ook ja gezegd, zoals deze bijvoorbeeld. Die staat ook gewoon op haar compleet geflopte solo-album. Gwen Stefani is de sufferd die nee zei tegen dit liedje van Snow Patrol-zanger Gary Lightbody, die op zijn beurt weer van vrienden te horen kreeg dat ie niet goed bij zijn hoofd was om zo’n sterke song niet zelf te houden. Maar goed, Nicole flopte. Niemand die er erg in had dat zij het al had opgenomen toen Snow Patrol het alsnog zelf uitbracht.

Lady Gaga & Beyoncé - 'Telephone'

De drie diva’s van de pop? Makkelijk. Lady Gaga, Beyoncé en Britney Spears. Verstrengeld met elkaar in een driehoeksverhouding rond 'Telephone': Lady Gaga schreef het voor Britney’s album Circus, maar mevrouw Spears gaf geen gehoor (moehaha). Ook goed joh, neem ik zelf op. Even Beyoncé bellen of ze ook meedoet. Er is wel een demo-versie online te vinden trouwens van Britney die het nummer zingt. Wel een beetje telefoonkwaliteit. 

Justin Timberlake - 'Rock Your Body'

Zeg eerlijk: hoe vaak heb je bij de eerste solo-singles van Justin Timberlake gedacht, 'dat had prima Michael Jackson-materiaal kunnen zijn?'. Je bent niet de enige. Het jammere is: Michael dacht er zelf anders over. 'Rock Your Body' - en andere tracks van Justins album Justifed - lagen klaar voor The King of Pop, maar hij zag er geen brood in. Justin zal hem nog steeds elke dag dankbaar zijn, gok ik.

Miley Cyrus - 'Wrecking Ball'

Hier is veel sleaze over rond gegaan: werd dit nummer nou wel of niet eigenlijk voor Beyoncé geschreven? Het gerucht ging al vrij snel, inclusief de verhalen dat Miley daarop gezegd zou hebben dat het onzin was omdat zij veel beter was dan Beyoncé. Miley ontkende later via twitter lachend die dingen gezegd te hebben, maar daarmee was nog steeds niet duidelijk of 'Wrecking Ball' nou wel of niet voor Beyoncé bedoeld was. En of we Beyoncé dus ook naakt op een sloopbal mis zijn gelopen.

Inmiddels heeft Sacha Skarbek - degene die de monsterhit schreef - toegegeven dat het nummer inderdaad in een sessie voor Beyoncé is geboren, maar dat al snel het gevoel overheerste dat het niet zou kloppen bij haar.

Britney Spears - 'Baby One More Time'

Superproducer Max Martin - die al jarenlang de ene hit na de ander uitpoept - had dit nummer aangeleverd voor het Fanmail-album van TLC. Bandlid T-Boz hoorde meteen de hitpotentie, maar vond het nummer domweg niet geschikt voor TLC. “Prima voor Britney, maar je denkt toch niet echt dat ik 'hit me one more time' ga zingen? Hell no!”

David Bowie - 'Golden Years'

David Bowie schreef dit nummer met Elvis in mind: dit moest absoluut door The King worden gezongen. Elvis had geen interesse en met een cocaïne-verslaving van hier tot ginder waren er ook weinig remmingen bij Bowie om het dan alsnog zelf maar op te nemen.

Bryan Adams - 'Run To You'

The Blue Oyster Cult, die ken je van 'Don’t - I Gotta Have More Cowbell - Fear The Reaper'. Hun producer Bruce Fairbairn was op zoek naar een goede opvolger en vroeg songwritersduo Bryan Adams en Jim Vallance iets te proberen. Dat deden ze door een beetje te pielen met het gitaarintro van 'Don’t Fear The Reaper'. Het werd herschreven naar E-mineur, hier en daar een beetje aangepast en voila, het begin van 'Run To You' was geboren. Blue Oyster Cult was niet echt onder de indruk en wees het experiment af. Bryan zelf zag het in eerste instantie ook niet echt zitten, tot zijn producer Bob Clearmountain nog één track nodig had om het album Reckless af te maken. Schoorvoetend liet Bryan hem de demo horen en voila, een hit was geboren.

Bruce Springsteen - 'Hungry Heart'

Ik hoor het niet hoor: de godfathers van de punk die dit liedje zingen? Toch is het zo. Tijdens een ontmoeting in een park in New Jersey vroeg Joey Ramone aan Bruce Springsteen of hij niet eens een liedje wilde schrijven voor The Ramones. Springsteen schreef diezelfde avond nog 'Hungry Heart', maar zijn manager Jon Landau wist hem ervan te overtuigen dat dit toch echt meer voor Bruce zelf geschikt was.

Ellie Goulding - 'Burn'

Leona Lewis vond dit nummer op de grote stapel suggesties voor haar album Glassheart, maar liet ‘m liggen toen ze besloot meer de ballad-kant op te gaan. Spijt heeft ze niet: ze had er niet zo’n grote hit van kunnen maken als Ellie, zegt ze zelf. “Bovendien ben ik het wel gewend dat anderen mijn hits zingen”, grapt ze, verwijzend naar… 'We Found Love'. Want niet alleen liet Nicole Scherzinger dat nummer liggen, Leona nam ‘m ooit al op voor Calvin Harris maar moest later via via horen dat haar versie - een ballad! - het moest afleggen tegen die van Rihanna.

Welk liedje mis jij nog in deze lijst?

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen