11 acteurs die zijn gaan zingen

Dinsdag 14 januari 2014 - 07:00 uur

"Je bent een gevierd acteur. Mensen houden van je. Je schoorsteenmantel puilt uit van de prijzen. En toch knaagt er iets. Je mist iets. Dus ga je zingen. Soms is dat een goed idee. Heel vaak ook niet." - Michiel Veenstra

Je hebt acteurs die zijn gaan zingen, maar je hebt ook muzikanten die speciaal voor films muziek maken. De beste nummers bepaal jij in de Soundtrack Top 50

1. Kylie Monigue

Neeeiiighbooouuurs, everybody needs good neeeeiiiighboooouuuuurs! In deze Autralische soap brak Kylie wereldwijd door (ze speelde de rol van Charlene Mitchell), terwijl haar zus Dannii op dat moment al succes had als zangeres en danseres. 'Dat kan ik ook', moet Kylie gedacht hebben en onder de vleugels van de producers Stock, Aitken en Waterman - die ook het generieke geluid van bijvoorbeeld Mel & Kim en Rick Astley uitpoepten - scoorde ze lieve hits als 'The Locomotion', 'I Should Be So Lucky' en 'Tears On My Pillow'.

Godzijdank werd het de jaren erna minder zoet en meer 'credible' met hits als 'Confide In Me' en 'Can’t Get You Out Of My Head', maar dat duet met partner-in-de-soap Jason Donovan vergeven we haar nooit meer natuurlijk.

2. Antonie Kamerling

Arnie en Peter, de hunks uit het begin van GTST. Arnie werd bekend als Reinout van de grote tv-producties, Peter bleek Antonie Kamerling die meer kon dan in bordkartonnen decors slechte scripts oplepelen: hij schitterde in De Kleine Blonde Dood, Ik Ook Van Jou en All Stars. In laatstgenoemde speelde hij Hero en het was met dat alter ego dat hij de door Guus Meeuwis geschreven song 'Toen Ik Je Zag' opnam in 1997. Wij lachen toen, maar het was wel een hit. En stiekem heel mooi.

Antonie maakte in 2010 een eind aan zijn leven, niet lang na een heerlijke zomeravond waarop hij te gast was in Ekstra Weekend en het nummer voor het eerst in tijden weer live zong. Ik hou het niet meer droog sindsdien als ik het hoor.

3. Patrick Swayze

Nog een overleden acteur, maar dan aan de gevolgen van kanker: de hunk uit Dirty Dancing. Ghost en de miniserie North and South. Sexiest Man Alive volgens People Magazine in 1997. In 1984 al schreef hij de song 'She’s Like The Wind', toen bedoeld voor de film Grandview USA met Jamie Lee Curtis. Die song haalde de film niet, maar toen hij een demo liet horen aan de producers van Dirty Dancing waren ze zo enthousiast dat ze het meteen in de soundtrack opnamen. Het werd naast 'I’ve Had The Time Of My Life' en 'Do You Love Me' van The Contours één van de grote hits uit de film.

4. Paris Hilton

Eh ja. IS zij actrice? Geen idee waar we haar van kennen eigenlijk. Wij doen net alsof ze iets kan en daarom bekend is. Of speelt ze een bekendheid? Anyway, ze heeft ook gezongen. Had niet gehoeven schat.

5. Bruce Willis

Midden jaren '80 is Bruce Willis een bekend acteur door zijn rol in de TV-serie Moonlighting en in de film Blind Date. In 1987 brengt hij zijn eerste solo-album uit: Return Of Bruno. Dit album bevat onder andere de Drifters-cover 'Under The Boardwalk'. Het is een bescheiden hit in Nederland -- alhoewel je je afvraagt waarom Bruce zo nodig moest zingen. Zo heel goed issie er niet in en latere albums floppen dan ook genadeloos.

Z’n acteercarrière gaat gelukkig alleen maar beter en beter met bijvoorbeeld de Die Hard-serie, The Sixth Sense en Pulp Fiction. En deze cover… nou ja, die vergeven we hem dan maar.

6. Katja Schuurman

Laten we het er op houden dat we lekker gingen op die clip toen.

7. David Hasselhoff (en ook: Jeremy Jackson)

Dan heb je een pratende auto met swoosh swoosh lampjes. Mag je over strand rennen naast Pamela Anderson in haar lekkere tijd in een badpak (Pamela, niet jij. Jij hebt een zwembroek aan). En dan nog niet tevreden nee? Nee hoor. Niet The Hoff. Voor hij onsterfelijk zou worden met dronkemansfilmpjes op het internet ging hij ook nog eerst een zangcarriere achterna. Die hem vooral succes opleverde in Duitsland. Nee, ik weet ook niet waarom. Maar oh oh oh wat vonden ze hem affengeil daar. Zo affengeil dat hij mocht optreden toen de Muur viel. Looking for freedom jawohl! 

En vergeet ook vooral niet de epische comeback van The Hoff in april 2015: 'True Survivor', de ode aan de foute jaren 80 actiefilms.

 

(bonusgetal: Jeremy Jackson. Speelde Hobie in Baywatch. En ging ook zingen. Scoorde zelfs hits. Hee, wie is er nou bezopen?)

8. Nicole Kidman

Heel groot in Hollywood. En als je dan in een film zit waarin gezongen wordt, dan doe je mee. Snap ik. Dus scoorde ze een bescheiden hitje met 'Come What May', een duet met tegenspeler Ewan McGregor uit de overigens briljante film Moulin Rouge. En als het daar nou bij bleef, had Nicole dit lijstje niet gehaald. Maarrrrr, ze zong ook ineens mee op 'Somethin’ Stupid' met Robbie Williams. Waarom? Geen idee. Robbie is ook niet gek natuurlijk. Wie weet wat daar in de studio allemaal is gebeurd. “Moet ik hier inzingen meneer Williams?”

9. Jared Leto

Zo kan het dus ook; bekend worden als acteur in klappers als Requiem For A Dream, American Psycho en Fight Club. En dan denken: 'nee, ik ga iets anders doen'. Een band beginnen, daar succesvol mee zijn en vervolgens weigeren op te treden als mensen je boeken op basis van je acteerprestaties. Lekker gewerkt Jared.

10. Scarlett Johansson

Ik heb Scarlett hier tussen gezet om dat ze acteert en is gaan zingen. Vink vink vink. Kan er weinig over zeggen verder hoor, maar elk excuus om een Scarlett-youtube filmpje te embedden is er eentje.

11. Chris Burke

Bonusgetalletje. Hij was Corky, uit Life Goes On. Hij speelde niet alleen een jongen met het syndroom van down, hij heeft het ook echt. Groundbreaking werk. Echt. Maar dan ook zingen he. Hoe zeg je heel lief tegen hem dat ie dat niet per se hoeft te doen? Of gewoon lekker laten gaan?

De 50 beste soundtrack nummers komen allemaal voorbij in de Soundtrack Top 50. Jij bepaalt deze lijst op 3fm.nl/soundtrack.

Wie mis jij nog in deze lijst en waarom?

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen