Mark + Rámon (BNNVARA)

Proost! Deze wijnen passen bij Nederlandse politici

foto: Matthieu Joannon (Unsplash)
  1. Nieuwschevron right
  2. Proost! Deze wijnen passen bij Nederlandse politici

Mark+Rámon kregen deze hele week bezoek van Nederlandse politici. Als bedankje trakteerde Rámon zijn gasten persoonlijk op een flesje wijn – eentje die precies past bij de carrière en partij van de desbetreffende politicus. En dit leverde enkele mooie wijncombinaties op!

Rob Jetten (D66): Peter Yealands Pinot Noir

Voor de wijn van Rob Jetten is Rámon helemaal naar Nieuw Zeeland gevlogen. Daar kocht hij de Peter Yealands Pinot Noir. "Het is een wijn die niet veel rijping heeft gehad maar wel vol van smaak is. Je moet hem koel drinken voor een frisse wind," legt Rámon uit. Rob pakt de hint direct op: "Dat is een beetje een samenvatting van mijn eerste vijf maanden als fractievoorzitter!" Mark ziet kans om voor open doel te scoren: "Nog niet gerijpt inderdaad", zo legt hij nog even extra de nadruk. Rob maakt echter een gevatte comeback: "Maar wel lekker!"

Jesse Klaver (GroenLinks): Ascheri Barbera D’Alba Fontanelle

De meest ‘groene’ politicus van Nederland ontvangt van Rámon een rode wijn: de Ascheri Barbera D’Alba Fontanelle. Reden: “Deze komt uit Piemonte en wordt daar ook wel de populaire jongen genoemd,” vertelt Rámon. “Hij is vol van smaak en ondertussen nog steeds fris. Je kunt hem zelfs over acht jaar nog prima drinken!” Een lekkere wijn, waar Jesse “superblij” mee is!

Lilianne Ploumen (PvdA): Apostelhoeve Cuvée XII

Voor Lilianne Ploumen reed Rámon speciaal langs Utrecht, waar nog één fles van de Apostelhoeve Cuvée XII uit 2016 verkrijgbaar was. “Je neemt een slok en hij blijft onwijs lang hangen – en toen moest ik toch een beetje denken aan Lilianne Ploumen,” zo motiveert Rámon zijn keuze. Ploumen is er heel blij mee: ze is vlakbij de Limburgse wijnboer van de Apostelhoeve geboren. Haar vader was zelfs melkboer bij de Apostelhoeve. Extra tip: deze wijn doet het volgens Rámon goed bij coquilles met zeekraal

Annemarie Jorritsma (VVD): Joseph Drouhin Rully

Annemarie Jorritsma krijgt van onze wijnkenner een witte Bourgogne: de Joseph Drouhin Rully, om precies te zijn. Dat komt goed uit, want Jorritsma is naar eigen zeggen een witte wijn drinker. Rámon koppelde de wijn aan de VVD-politica vanwege de mooie volle smaak, met veel diepgang. “Hij is toch wel goedkoper dan vijftig euro?”, wil Jorritsma weten – ze mag als politicus namelijk niet zomaar giften van boven de vijftig euro ontvangen. Gelukkig ligt de prijs van de Joseph Drouhin Rully onder de vijftig euro, wat het een prima wijn maakt voor mensen met een wat kleiner budget!

Lilian Marijnissen (SP) – De Molen Bommen & Granaten Bordeaux BA

Bij het uitkiezen van een mooie fles voor Lilian Marijnissen kwam Rámon er net op tijd achter dat je de SP-fractievoorzitter niet blij maakt met wijn. Na lang nadenken vond hij iets in zijn eigen wijnklimaatkast: een bier van het merk Bommen & Granaten, de Bordeaux. Toch nog een connectie met wijn: dit bier wordt namelijk gerijpt in Bordeauxvaten. Volgens Rámon drinkt het als een stevige, pittige tante: hopelijk perfect voor Lilian Marijnissen!

Ster advertentie
Ster advertentie