Naar homepage
Amersfoort

Schaal Glazen Huis

Streefbedrag
€ 250,00
caret down

€ 345,00

18 jaar geleden stonden er een paar tijdelijke woonunits met een glazen wand op het Neude in Utrecht. Dit was de start van het Glazen Huis. The Chemical Brothers waren met Galvanize de favoriete song van DJ’s en luisteraars. Er werd geld opgehaald voor Darfur in het kader van Serious Request.
Volgens de overlevering had dit Glazen Huis géén brievenbus. Bij het draaien van de plaatjes kwam mensen met contact geld langs om te doneren. Daar had 3FM niet op gerekend! Gelukkig stond er een beveiliger voor het huis die het geld aan kon nemen en door kon geven backstage.
Die beveiliger kreeg het wel steeds drukker, dus moest er een andere oplossing komen! Een gat in de glazen wand bood uitkomst. Nu konden mensen door dit gat hun contante geld zelf achterlaten.
Twee jaar later stond het Glazen Huis voor de laatste keer op het Neude. Na Darfur en Congo (Jamie Lidell als favoriet met Multiply) werd er geld opgehaald voor Landmijnen. The Fratellis met Chelsea Dagger werd het favoriete nummer.
Het gat in het huis was inmiddels een brievenbus mèt klep geworden. Achter de brievenbus, in het Glazen Huis, stond een tafel met een schaal. Geld, tekeningen, briefjes kwamen door de brievenbus en vielen op de schaal (die ook het gat tussen de tafel en de wand opving). De schaal was op het laatste moment aangeschaft in het warenhuis om de hoek.
Aan het einde was er een veilig van de huisraad in het Glazen Huis op het Neude. Een spelcomputer ging voor 50 Euro weg. Het laatste veilingitem was de brievenbus. De klep èn de schaal. Giel Beelen, Gerard Ekdom en Sander Lantinga zetten nog snel hun handtekening op de schaal. Met balpen, waardoor deze tegenwoordig niet meer te zien zijn. De brievenbus bleek meer gewild dan de spelcomputer! Uiteindelijk ging de schaal weg voor 250 Euro, ik was de gelukkige hoogste bieder.
Inmiddels was het 2007. Het Glazen Huis was verhuisd naar Den Haag (op het Plein). De actie was voor schoon drinkwater en Gerard Ekdom, Rob Stenders en Michiel Veenstra aten die week niets. De tafel stond weer tegen de glazen wand aan. Dit keer geen schaal, maar een rond etensbord onder de brievenbus. Dit was heel onhandig: het geld viel naast het bord op de grond! Om de actie te ondersteunen, bracht ik de schaal terug naar het Glazen Huis. The Wombats met Let's Dance To Joy Division werd het favoriete nummer van dat jaar.
Het lukte me om de schaal aan het einde van de actie weer terug te krijgen. Een traditie was geboren! In Breda moest de schaal weer worden gebruikt. Om 6:00 uur begon Giel in Breda met zijn ochtendshow. Na een bedrijfsfeest kwam ik thuis om de schaal op te halen en ging ik direct door naar Breda. Even na zes uur stond de schaal binnen.
Die ochtend werd de producent van het Glazen Huis (Maikel Steur) wakker en was enorm verrast. De schaal die hij het hele jaar had gezocht stond plotseling op de tafel, onder de brievenbus! Hij begreep er niets van. Ondertussen zamelden Coen Swijnenberg, Paul Rabbering en Giel Beelen geld in voor vluchtelingen. Jordy van Loon met Verliefdheid werd de favoriet van dat jaar.
Zo kwam de schaal ieder jaar weer terug in het Glazen Huis, terwijl de actie steeds groter werd. Er kwamen meerdere brievenbussen, constructies om nog efficiënter geld op te vangen en de schaal schoof door naar brievenbus twee, drie of zelfs vier. Daar werd hij nog steeds gebruikt, te zien aan de nagellak van Tijn die nog steeds op de schaal te vinden is.
Toen in 2021 het Glazen Huis weer terugkwam, kon de schaal daarom niet ontbreken. Met vier DJ’s Rob Janssen, Frank van der Lende, Sander Hoogendoorn en Jorien Renkema, een Corona pandemie waarbij alleen de eerste dag een beperkt aantal mensen aanwezig konden zijn en een actie om de regenwouden te beschermen. Goldband met De Wereld werd het favoriete nummer.
De schaal stond weer onder de eerste brievenbus, verwerkt in de stellage. Niet heel praktisch…

In 2022 breng ik daarom de schaal weer, zodat hij gebruikt kan worden en de traditie in ere blijft. Misschien niet meer direct onder de eerste brievenbus, maar er is vast een mooi plekje te vinden! Graag haal ik hem aan het einde van de actie weer op, om de traditie volgend jaar in ere te houden.
Maar waar het bij Serious Request dit jaar allemaal om draait is het Vergeten Kind. Een belangrijk onderwerp dat ons allemaal aan gaat. Kinderen zijn onze toekomst!

Geef daarom aan deze actie!

Sponsoren

Loran Kleine Schaars

|

€ 25,00

Ik ken veel, heel veel, SR fanaten maar als er 1 een SR hart heeft is dat Frits met z'n schaal.

Aly

|

€ 10,00

goed verhaal

Marjolein

|

€ 25,00

Goede actie Frits! En mooi verhaal!

Vincent

|

€ 10,00

Goed weer bezig, Frits. Ik wil je wel weer op 3FM horen als je schaal komt ophalen!

Steun deze actie!

Hilda

|

€ 25,00

Geen bericht ingevuld.

Fanni

|

€ 25,00

Geen bericht ingevuld.

Roy

|

€ 25,00

zeg het met liefde

Lopa

|

€ 25,00

Succes