Video

Bijna 80% van middelbare school docenten kan geen mensenhandel signaleren

  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna 80% van middelbare school docenten kan geen mensenhandel signaleren

Het Centrum Kinderhandel Mensenhandel (CKM) kwam vanmorgen met een schokkend persbericht. 78% van docenten in het voortgezet onderwijs denkt een slachtoffer van mensenhandel niet te kunnen herkennen onder hun leerlingen. Ook zegt 39% niet te weten wat zij moeten doen als zij een vermoeden hebben dat dit het geval is.

Zo'n 400 docenten hebben meegedaan aan het onderzoek van het CKM. Velen van hen hebben aangegeven dat er meer aandacht moet komen voor mensenhandel op hun scholen. Ondanks dat zo'n groot percentage niet denkt een slachtoffer te kunnen herkennen, worden nu al op 4 van de 10 scholen slachtoffers gesignaleerd van uitbuiting op seksueel, crimineel of arbeidsgebied. Dit laat woordvoerder van het CKM, Shamir Ceuleer, weten. Hij voegt toe: 'Meer aandacht zal zonder twijfel leiden tot het signaleren van meer slachtoffers en betere bescherming. Als de geschiedenis ons één ding geleerd heeft, dan is het dat mensenhandel echt overal kan voorkomen en dat er helaas geen enkele school immuun voor is.' Sander Hoogendoorn sprak vanmorgen met Martijn Straathof van het CKM om de resultaten nog verder uit te lichten:

Voorlichting i.s.m. 3FM Serious Request: The Lifeline

Docenten hebben de mogelijkheid om een cruciale rol te spelen in het signaleren van de grootste groep slachtoffers van mensenhandeling die ons land kent; minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting. Daarom heeft 3FM de handen ineengeslagen met het CKM. Dit jaar komt 3FM Serious Request: The Lifeline namelijk in actie voor slachtoffers van mensenhandel, zowel in Nederland als het buitenland. Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, zegt: 'Uit het onderzoek van CKM blijkt dat er op 20 procent van de scholen helemaal geen aandacht is voor mensenhandel, terwijl er op iedere middelbare school 2 meisjes in aanraking komen met loverboys. We vinden het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt.’

Wij spraken eerder met Shalini, wie op 15-jarige leeftijd een relatie had met een loverboy. Zij deed haar verhaal in de hoop dat meer slachtoffers geholpen kunnen worden en hun situatie kunnen ontsnappen. Bekijk het interview hieronder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wij komen dit jaar ook in actie voor slachtoffers van mensenhandel in het buitenland. Wijnand reisde af naar Colombia, waar dit een groot probleem is. Daar sprak hij met Alejandra. Haar mensenhandelaar drogeerde haar en markeerde haar zelfs met een tattoo met zijn naam. Later moesten daar eigenlijk nog de woorden 'Eigendom van' aan toegevoegd worden. Dit gesprek kun je hier bekijken:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kom ook in actie

Wil je ook in actie komen voor 3FM Serious Request: The Lifeline zodat het Rode Kruis kan helpen mensen te beschermen? Dit doen zij op 3 manieren:

  1. Voorlichting geven, zodat jongeren gewaarschuwd zijn en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen.

  2. Slachtoffers helpen met psychosociale steun en een opleiding, zodat ze een nieuw leven op kunnen bouwen.

  3. Hulpverleners en docenten trainen zodat ze signalen van mensenhandel leren herkennen.

Hier vind je meer informatie over het doel van dit jaar en hier lees je wat het Rode Kruis precies met het geld kan doen. Wil jij een steentje bijdragen? Kom dan nu in actie en meld jouw evenement, idee of actie aan via 3FM.nl/kominactie of loop tussen 18 t/m 24 december een etappe mee met The Lifeline.

Ster advertentie
Ster advertentie