Meer NPO
STER Advertentie

Cristina is psycholoog bij het Rode Kruis: "Dit werk leer je niet op school"

Cristina is psycholoog bij het Rode Kruis: "Dit werk leer je niet op school"
Sander Koning

Zaterdag 7 december 2019 - 09:39 uur

Cristina is vanuit het Colombiaanse Rode Kruis de psycholoog van o.a. Alejandra en Laura en Lorena, die eerder hun verhaal al deelden met Wijnand. Zij vertelt hoe zij als professional slachtoffers kan helpen een nieuw leven op te bouwen.

Jarenlang traject

Cristina legt uit dat het vaak jarenlang duurt voordat een slachtoffer van mensenhandel heeft verwerkt wat er allemaal met hen gebeurd is. "Zonder goede psychosociale hulp kunnen die ervaringen zich ontwikkelen tot een posttraumatische stressstoornis, waardoor het moeilijk wordt om een normaal leven op te bouwen met relaties en vriendschappen. Slachtoffers durven anderen niet te vertrouwen en zijn bang om nieuwe mensen te ontmoeten."

Ze kwam bijvoorbeeld ook pas met de zussen Laura en Lorena in aanraking toen zij al acht jaar ontsnapt waren aan hun pooier. Al die tijd hadden ze geen hulp gekregen, wat ervoor zorgde dat ze een mentale muur om zichzelf bouwden. Cristina: "De tijd had hen geen goed gedaan. Ze probeerden alles maar zo goed mogelijk te vergeten, als een overlevingsmechanisme."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De juiste hulp

De ene vorm van psychosociale hulp is de andere niet. Zo deelt Cristina het verhaal van een slachtoffer dat op de verkeerde manier behandeld werd, wat haar trauma alleen maar verergerde.

"Op een gegeven moment moest een groep slachtoffers een oefening doen terwijl ze geblinddoekt waren. Eén vrouw uit die groep was ooit ontvoerd en toen geblinddoekt, dus ze kreeg een paniekaanval. Dat krijg je dan niet met woorden opgelost. Toen heb ik haar vastgehouden als een klein kind, heen en weer schommelend. Dat soort dingen leer je niet op school, dat leer je door van andere mensen te houden."


Waarom is dit belangrijk?

Cristina: "Dit soort hulp redt levens. Slachtoffers verdienen een nieuw leven na de mensenhandel, eentje waarbij ze niet bang en beschadigd weggestopt zitten in hun eigen huis."

Daarom komt 3FM Serious Request: The Lifeline dit jaar samen met het Rode Kruis in actie voor deze slachtoffers. Achteraf door het bieden van psychosociale hulp, opvang en hulp bij het zoeken van een baan. Maar preventie is hierbij ook belangrijk: een gedeelte van de opbrengst van SR19 zal daarom ook gaan naar voorlichting aan jongeren en kwetsbare groepen. Daarnaast worden ook docenten en hulpverleners getraind in het herkennen van signalen, zodat slachtoffers eerder geholpen kunnen worden.

Kom in actie

Wil jij hier ook jouw deel aan bijdragen? Doneer dan direct hier, organiseer een eigen actie of loop mee met The Lifeline! And some things never change: natuurlijk kun je vanaf december ook weer plaatjes aanvragen in ruil voor een donatie.  

Fotografie: Sander Koning

Kijk live naar 3FM

Lees ook