Meer NPO
STER Advertentie

Nwalong uit Zuid-Soedan: "Als je geluk hebt, is er 1x per dag te eten."

Nwalong uit Zuid-Soedan: "Als je geluk hebt, is er 1x per dag te eten."
Sander Koning

Dinsdag 11 december 2018 - 16:38 uur

3FM-dj Frank van der Lende reisde voor 3FM Serious Request: Lifeline samen met het Rode Kruis naar Zuid-Soedan. Daar ontmoette hij Nwalong, een 22-jarige moeder die haar kinderen bijna geen eten meer kan geven.

Ondervoed

De burgeroorlog in Zuid-Soedan raakte het dorp Toch niet direct, maar de gevolgen ervan deden dat wél. Er kan geen eten meer geoogst worden en steeds meer vluchtelingen trokken naar het dorp toe. Problematisch dus: meer mensen, maar minder eten.

Nwalong is 22 en heeft drie kinderen. Haar jongste dochter is zeven maanden en zwaar ondervoed. Nwalong kan haar namelijk bijna geen borstvoeding geven: daarvoor eet ze zelf te weinig. 


Foto's: Sander Koning

Al het eten dat er wél is, geeft ze aan haar kinderen. Nwalong: "Als je geluk hebt heb je één keer per dag te eten. Als er niet genoeg is, gaan we naar de rivier om waterlelies te eten." Haar gesprek met Frank bekijk je hier in de volledige reportage.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat doet het Rode Kruis?

Waar oorlog is, wordt verwoest. Het Rode Kruis doet haar best om noodhulp te bieden aan zoveel mogelijk slachtoffers. Denk hierbij aan medische hulp bij schotwonden of botbreuken, maar ook aan het zorgen voor de eerste levensbehoeften zoals schoon drinkwater, voedsel en onderdak.

Voor €20 deelt het Rode Kruis dekens, zeilen en matten uit waarmee een tijdelijk onderdak gemaakt kan worden. Dit voorkomt dat mensen volledig onbeschermd in de buitenlucht moeten overnachten. Voor €45 kan één gezin een maand lang te eten krijgen en voor €200 kan het Rode Kruis een rolstoel geven aan iemand die oorlogsverwondingen heeft opgelopen.

Bekijk alle reportages

Kom in actie

Oorlog stoppen kunnen we niet, maar wat we wél kunnen? Mensen die er ongevraagd in terecht komen, helpen overleven. Kom in actie en red levens! Check 3FM.nl/SeriousRequest om meer te lezen over dit goede doel en te doneren. 

Meer weten over 3FM SR18: Lifeline?

7 dingen die je moet weten over het nieuwe 3FM Serious Request 
Ester en Cilrilo overleefden op wonderbaarlijke wijze orkaan Haiyan
Elles' vader redde haar op 18-jarige leeftijd van een hartstilstand

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM