Meer NPO
STER Advertentie

Wat doet het Rode Kruis met jouw bijdrage voor 3FM Serious Request?

Wat doet het Rode Kruis met jouw bijdrage voor 3FM Serious Request?

Donderdag 29 november 2018 - 14:05 uur

Dit jaar zamelt 3FM Serious Request: Lifeline geld in voor drie doelen: reanimatie, bescherming tegen natuurgeweld en noodhulp bij oorlog en conflict. Door heel Nederland heen komen mensen in actie, waardoor er natuurlijk geld in het laatje komt. Maar waar wordt dat aan uitgegeven? Om je vast een idee te geven wat het Rode Kruis met jouw donatie gaat doen, staan hieronder per doel een aantal voorbeelden.

Reanimatie

40 euro: 1 reanimatie cursus (inclusief AED-voorlichting)
In een cursus van 4 uur leert het Rode Kruis je met een pop, en onder begeleiding van een instructeur, de noodzakelijke kennis van reanimeren en het gebruik van een AED. Je leert een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen en hulp te verlenen bij een hartstilstand en bewusteloosheid. Na afloop krijg je een Europees erkend certificaat (2 jaar geldig).

1100 euro: plaatsing van 1 AED
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat wordt toegepast bij slachtoffers met een hartstilstand. Door middel van een elektrische schok kan een AED het hartritme herstellen. Het Rode Kruis plaatst de AED bij sportclubs, scholen, wijkteams of buurthuizen, daar waar nog geen AED beschikbaar is in een straal van 1.5 km.

Bescherming tegen natuurgeweld

20 euro: een zak klimaatbestendige zaden voor een hectare mais of rijst
Bij voorspelling van langdurige droogte of extreme regenval, beide desastreus voor elke oogst, kan het Rode Kruis in de betreffende gebieden speciale zaden uitdelen die hier goed tegen kunnen. Zo gaat de bron van voedsel en inkomsten van vaak honderden of duizenden gezinnen niet verloren.

50 euro: het aanplanten van 60 bomen
In gebieden waar veel tyfoons voorkomen, worden dorpen aan de kust vaak als eerste getroffen door verwoestende golven. Het Rode Kruis zorgt voor natuurlijke kustbescherming, door de aanplant van mangroves en bossen bij het strand. Hierdoor worden de golven eerder gebroken en veroorzaken ze minder schade en slachtoffers.

700 euro: een waarschuwingssysteem voor één dorp
Met een waarschuwingssysteem zorgt het Rode Kruis dat mensen eerder maatregelen kunnen nemen om zichzelf te beschermen of sneller naar een veiliger plek kunnen gaan. Dat gebeurt met bijvoorbeeld waterpeilmeters, een radiosysteem en megafoons, maar ook door evacuaties te oefenen en noodhulpmaterialen als boten en zaklampen op voorraad te hebben. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noodhulp bij oorlog en conflict

20 euro: noodhulpspullen voor tijdelijk onderdak
Als je alles hebt achtergelaten op de vlucht voor geweld, is het vinden van een veilig onderkomen niet vanzelfsprekend. Het Rode Kruis deelt dekens, zeilen en matten uit waarmee een tijdelijk onderdak gemaakt kan worden. Simpele spullen die voorkomen dat mensen volledig onbeschermd in de buitenlucht moeten overnachten.

45 euro: voedselpakket voor één gezin voor een maand
Tijdens een conflict of oorlog worden oogsten vernield of ze gaan verloren. Winkels en markten worden verwoest of gaan dicht. De voedselvoorziening staat zwaar onder druk, waardoor veel mensen hongerlijden. Het Rode Kruis deelt voedselpakketten uit met o.a. bonen, meel, suiker en olie, waarmee een gezin een maand kan overleven. * let op: samenstelling van items kan variëren.

200 euro: rolstoel voor iemand met oorlogsverwondingen
Waar gevochten wordt, raken mensen gewond. Het kan levensgevaarlijk zijn om je in een conflict of oorlog niet te kunnen verplaatsen. Daarnaast belemmert het je om naar school te gaan, of te werken (als dat al mogelijk is). Het Rode Kruis helpt gehandicapten aan een rolstoel, zodat ze weer mobiel zijn. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kom in actie

Je ziet het: er zijn veel zaken waar heel dringend geld voor nodig is. That's where you come in! Kom ook in actie voor 3FM Serious Request: Lifeline en haal geld op voor (een van) deze doelen. En dat kan op een heleboel verschillende manieren: organiseer een FIFA-toernooitje met je vrienden, doe de afwas van je buurvrouw of lever de lege bierkratjes in van je lieve huisgenoten. Krijg je er meteen gratis karmapunten bij.

Wil je meer informatie over het opzetten van een eigen actie of mini-evenement? Kijk dan hier voor een bak inspiratie en alle how-to's. 

Kijk live naar 3FM

Lees ook