3FM Serious Request

Adamu spreekt zijn moeder voor het eerst in 3 jaar

foto: Merlijn Stoffels
  1. Nieuwschevron right
  2. Adamu spreekt zijn moeder voor het eerst in 3 jaar

Adamu zit al drie jaar helemaal alleen in een vluchtelingenkamp, zonder zijn familie. Hij denkt dat zijn ouders niet meer leven, maar komt er dankzij het Rode Kruis achter dat het tegenovergesteld waar is.

Via het Rode Kruis naar zijn oom

3FM-dj Wijnand Speelman reisde mee naar het vluchtelingenkamp waar Adamu woont. Hij herinnert zich Adamu nog goed: "Dit is echt een heel heftig verhaal. Adamu ging er vanuit dat zijn ouders allebei niet meer in leven waren, dus stuurde hij een Rode Kruis-bericht naar zijn oom. Hij wist waar die zich ongeveer bevond. Maar via zijn oom kreeg hij dus onverwachts heel mooi nieuws."

Adamu's oom bleek in hetzelfde vluchtelingenkamp te zitten als Adamu's vader. In het Rode Kruis-bericht dat Adamu terugkreeg stond: "Je oom zegt dat het met je vader goed gaat en dat je moeder in het Gamboru Ngala-kamp zit, in goede gezondheid. Met mij gaat het ook goed." Daarnaast kreeg Adamu het telefoonnummer van zijn moeder via zijn oom. Allebei zijn ouders leefden dus nog!

Foto: Merlijn Stoffels

Het telefoongesprek

Het Rode Kruis regelde een telefoon zodat Adamu met zijn moeder kon bellen. Dat moment was heel intens. Wijnand: "Hier zie je dus het moment waarop het doordringt tot Adamu dat zijn moeder écht nog leeft. En daarna komt meteen de pijnlijke werkelijkheid: ze kunnen niet naar elkaar toe. Hij vraagt aan zijn moeder of zij hem op kan komen halen, want hij heeft geen geld om weg te gaan. Zijn moeder heeft dat ook niet. Ze willen allebei niets liever, maar het is gewoon niet mogelijk. En daarom is het belangrijk dat we dit jaar geld ophalen voor deze stille ramp."

In de video hieronder zie je het eerste gesprek van Adamu en zijn moeder in drie jaar.

Steun 3FM Serious Request 2017

Wereldwijd zijn er zo'n vier miljoen mensen op zoek naar elkaar omdat ze gevlucht zijn voor conflicten en natuurrampen. We gunnen natuurlijk nog veel meer mensen dat ze te weten komen of hun ouders of kinderen nog leven. Daarom zamelen we dit jaar met 3FM Serious Request geld in om het Rode Kruis te steunen in dit werk. Het systeem hiervoor is er al, maar er zijn gewoon niet genoeg middelen om alle mensen te helpen.

Wil jij een steentje bijdragen? Dan kun je in de week van 3FM Serious Request jouw favoriete nummer aanvragen in ruil voor een donatie, maar je kunt ook rechtstreeks geld doneren via 3FM.nl/doneer en giro 661. Daarnaast kun je in de webshop toffe 3FM Serious Request-merchandise kopen en kun je in de veiling bieden op toffe items van BN'ers.

Ster advertentie
Ster advertentie