Nu op 3FM: -

Schoon drinkwater en goede hygiëne zijn cruciaal om longontsteking te voorkomen

Vrijdag 16 december 2016 - 18:00 uur

Voor 3FM Serious Request reisde 3FM-DJ Wijnand Speelman mee met het Rode Kruis naar Ivoorkust om daar met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van een longontsteking bij jonge kinderen. 

(Foto: Sacha de Boer)

Duur 3,5 minuut:

Vies drinkwater

Wijnand bezoekt samen met vrijwilligers van het Rode Kruis het dorpje Boree Akpokro. Zo'n vijf minuten lopen van het dorp ligt een ondiep slootje met stilstaand water. Het is bruin en troebel en Wijnand ziet overal vliegen. Dit is het water dat de mensen uit het dorp moeten drinken, maar zoals je je wel kunt voorstellen word je hier hartstikke ziek van. Helaas hebben ze in het dorp geen keuze. Het is dit of niets.  

Behendig zet de vrouw uit het dorp een emmer water op haar hoofd en loopt terug. Wijnand doet ook een poging, maar dat blijkt lastiger te zijn dan hij verwachtte.

(Foto: Sacha de Boer)

(Foto: Sacha de Boer)

Gulzig drinken ze het op

In het dorp krijgt iedereen een beker met water. Gulzig drinken de kinderen het op. Wijnand wil het liefste zeggen: drink het nou niet! Maar ja, als je geen alternatief hebt, wat moet je dan? 

Vervuild drinkwater

Van vervuild drinkwater worden de kinderen ziek. Het gevolg is een lage weerstand, waardoor ze meer kans hebben om een longontsteking op te lopen. Schoon drinkwater is dus erg belangrijk.

Voorlichting

Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan naar dorpen om te vertellen dat je ziek wordt van vies water en goede hygiëne ontzettend belangrijk is om een longontsteking te voorkomen. Voor ons is dat gesneden koek, maar voor hen niet.

Naast voorlichting bouwen de vrijwilligers met behulp van een jerrycan, een touw en een stok een systeem waarmee de dorpelingen hun handen kunnen wassen. Het zijn kleine dingetjes, maar ontzettend effectief.

(Foto: Sacha de Boer)

Wat doet het Rode Kruis met jouw bijdrage?

Voor 15 euro zorgt het Rode Kruis voor een waterfilter en voor 3 euro komt een vrijwilliger vertellen over het belang van schoon drinkwater en goede hygiëne. Check hier meer geefvoorbeelden.

En bekijk en beluister hier meer reportages van Wijnand in Ivoorkust.

Meer Nieuws

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen