Nu op 3FM: -

3FM Serious Request 2014: Wat is er gebeurd met de opbrengst?

Maandag 2 november 2015 - 10:10 uur

Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2014 heeft het Rode Kruis duizenden slachtoffers van seksueel geweld kunnen helpen.

In 2014 haalde 3FM Serious Request opnieuw een fantastisch bedrag op, dit keer met als doel slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Vandaag staan de 3FM-DJ’s in hun programma’s stil bij de hulp die het Rode Kruis aan slachtoffers biedt dankzij de opbrengst van de inzamelingsactie. Zo hoor je in de programma’s van Michiel, Timur & Ramon, Paul, Frank, Domien en Roosmarijn met welke hulp in welke landen het Rode Kruis actief helpt.

“We hebben met 3FM Serious Request 2014 een complexe stille ramp op de kaart gezet. Daardoor is er heel veel aandacht gekomen voor de slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. We zijn heel blij dat het Rode Kruis met het ingezamelde bedrag in 2015 al duizenden vrouwen heeft kunnen helpen en dat de komende jaren voort kan blijven zetten.” - 3FM Zendermanager Wilbert Mutsaers

Hands off our girls

In december 2014 voerde NPO 3FM met 3FM Serious Request actie vanuit het Glazen Huis in Haarlem om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor meisjes en vrouwen getroffen door seksueel geweld in conflictsituaties. Een stille ramp die miljoenen slachtoffers treft en beschadigt. In totaal is ruim 12 miljoen euro beschikbaar om cruciale hulp te bieden aan meisjes en vrouwen. Het Rode Kruis heeft dankzij 3FM Serious Request 2014 de hulp voor deze kwetsbare groep kunnen opschalen. In Colombia, de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan heeft het Rode Kruis getroffen vrouwen en meisjes geholpen met opvang, medische zorg en het opbouwen van hun toekomst.

Besteding

In de Democratische Republiek Congo (DRC) zijn meer dan 2.000 slachtoffers geholpen. Het totale aantal ligt in de drie landen gezamenlijk een stuk hoger. Met het bedrag dat met 3FM Serious Request is opgehaald heeft het Rode Kruis onder andere het volgende kunnen bereiken:

Dankzij de enorme opbrengst van de actie kunnen de komende jaren veel slachtoffers van seksueel geweld worden geholpen. Voor de besteding van het volledige ingezamelde bedrag en de daadwerkelijk gerealiseerde hulp door 3FM Serious Request 2014, doet het Rode Kruis binnen drie jaar complete verantwoording.

De reizen van Eric Corton

Eric Corton reisde afgelopen jaar naar Colombia om reportages te maken van dit wereldwijd veelvuldig voorkomende probleem en om te zien welke rol het Rode Kruis vervult. Hij vertelde over zijn reizen en lichtte ook toe waarom hij niet langer voor 3FM de reizen gaat maken:

>> Blik hier terug op alle reportages van Eric voor 3FM Serious Request

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

3FM Serious Request 2012 en 2013?

Dankzij de enorme opbrengst van de actie kunnen de komende jaren nog veel meer slachtoffers van seksueel geweld worden geholpen. Ook de hulpverlening, mogelijk gemaakt door de eerdere edities van de 3FM Serious Request, zijn nog in volle gang. In 2012 kwam 3FM in actie om babysterfte terug te dringen.  Naar verwachting zullen voor einde van dit jaar 231.574 baby’s en 218.655 zwangere vrouwen geholpen zijn door het  Rode Kruis. In 2013 zette 3FM zich samen met het Rode Kruis in om kindersterfte door diarree terug te dringen. Hierdoor zullen eind 2016 naar verwachting wereldwijd meer dan 1,3 miljoen mensen, waarvan 300.000 kinderen, toegang hebben tot schoon drinkwater, wc’s, zeep, of deelnemen aan hygiëne trainingen.  

War Child?

Vorig jaar ontving War Child een bijdrage van € 250.000 van 3FM Serious Request om slachtoffers van seksueel geweld te helpen. In het eerste jaar heeft War Child een deel van dit bedrag besteed aan de ondersteuning van het Panzi Ziekenhuis en haar veldhospitalen. Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in het geven van medische hulp en ondersteuning aan slachtoffers van seksueel geweld, waaronder kinderen. De steun die War Child aan het ziekenhuis geeft richt zich vooral op de training van personeel om te communiceren met en psychologische hulp te bieden aan de kinderen die zelf slachtoffer zijn van seksueel geweld of waarvan hun ouders seksueel zijn misbruikt. In totaal werden in het ziekenhuis van april tot augustus 2015, 831 slachtoffers van seksueel geweld geholpen waaronder 193 kinderen. De rest van het bedrag zal tot het eind van 2016 besteed worden.

3FM Serious Request 2015

Op dinsdag 10 november maken we bekend welke drie DJ’s vanaf 18 december zes dagen vanuit het Glazen Huis in Heerlen verzoekplaten gaan draaien tegen betaling. 3FM Serious Request 2015 vraagt aandacht voor de ontwikkeling van jongeren in oorlogs- en conflictgebieden. 3FM DJ Paul Rabbering is onlangs naar Syrië afgereisd om verslag te doen van de stille ramp die zich onder meer daar voltrekt.

Voor meer informatie over 3FM Serious Request 2015 én voorgaande edities van 3FM Serious Request: www.3fm.nl en www.rodekruis.nl/trackyourmoney.

Meer Nieuws

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen