Meer NPO
STER Advertentie

Coens reisblog deel 1

Dinsdag 2 december 2014 - 01:00 uur

Coen Swijnenberg reisde voor 3FM Serious Request 2014 met het Rode Kruis naar Colombia en schreef daar blogs over zijn ervaringen. Hier lees je deel 1 van zijn reisverslag.

COLOMBIA DAG 1

Wereldwijd wordt één op de vijf vrouwen het slachtoffer van verkrachting of ander seksueel geweld. In conflictgebieden wordt het verkrachten van vrouwen gebruikt als vernederend wapen. De impact is enorm: vrouwen raken lichamelijk en psychisch zwaar getraumatiseerd, zijn niet meer in staat om te werken of voor de kinderen te zorgen, worden in sommige gevallen verstoten uit hun gemeenschap of kiezen ervoor om te vluchten.

Ik zit in het vliegtuig onderweg naar Bogota, de hoofdstad van Colombia in Zuid-Amerika. De komende dagen ga ik op verschillende -vaak afgelegen- plekken in dit land praten met vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Een stille ramp die 3FM en het Rode Kruis hebben uitgekozen om dit jaar op de kaart te zetten. De precieze omvang is moeilijk aan te geven omdat veel vrouwen uit schaamte geen hulp zoeken na seksueel geweld, maar de eerste zin waarmee ik dit blog ben begonnen gaat nog maar eens door mijn hoofd: wereldwijd wordt één op de vijf vrouwen het slachtoffer van verkrachting of ander seksueel geweld. Een bijna ongelooflijk aantal. En in conflictgebieden ligt dit aantal zelfs nog hoger.

Vanaf de allereerste editie in 2004 ben ik betrokken bij 3FM Serious Request. Bijna altijd kon het Rode Kruis met een paar betrekkelijk kleine en concrete middelen al veel hulp bieden. Vorig jaar bijvoorbeeld toen het ging over kindersterfte door diarree. Met het geld dat is opgehaald zijn onder andere latrines (toiletten) aangebracht, is voorlichting gegeven over hygiëne in dorpen en huizen, en is er zeep uitgedeeld. Dit soort concrete hulpmiddelen zullen dit jaar niet zo makkelijk te geven zijn, want elk slachtoffer van seksueel geweld heeft haar eigen verhaal en verdient een persoonlijke aanpak.

Ik ben dan ook benieuwd wat het Rode Kruis concreet kan doen om deze meisjes en vrouwen te helpen. Een complex en zwaar thema. Wat me precies te wachten staat weet ik niet, maar ik vind het heel bijzonder om dit mee te gaan maken. Het is een gek idee dat ik vanavond Eric Corton ga zien in Bogota. Hij heeft de afgelopen dagen reportages gemaakt in Colombia die je tijdens de week van het glazen huis gaat zien en horen. Ik ben benieuwd hoe hij het heeft gehad en kijk er naar uit om zijn verhalen te horen. 

Naar de overige blogs van Coen

Populair op 3FM