Erics Reisverslagen beluisteren

Maandag 14 december 2009 - 12:19 uur

Na een bezoek aan Sierra Leone en Burkina Faso is Eric Corton de studio ingedoken om reportages te kunnen maken over malaria.
Het geweten van 3FM, Eric Corton, reisde ook dit jaar weer naar de vuurhaarden van Serious Request. Dit jaar bezocht hij maar liefst twee landen; Burkina Faso en Sierra Leone.

Radioreportages

Om de noodzaak van Serious Request weer goed duidelijk te kunnen maken, laat Corton zich raken door zijn eigen ervaringen en probeert hij dat in beeld en geluid te vangen, om het zo weer naar de luisteraars van 3FM Serious Request over te kunnen brengen.Nettendristributie in Sierra Leone
Eric rijdt door 'Waterloo' en helpt mee met het verstrekken van muskietennetten. Mensen daar weten nog niets over de oorzaak van malaria.
Het dorp Sandywater
Sandywater ligt aan een heuvel in Sierra Leone en bestaat uit 8 à 9 dorpjes en als het regent, dan stroomt er water dwars door het dorp. De mensen zijn arm en er is nog niet eerder voorlichting gegeven over malaria.
Het dorp Bangaffa
Gevangen in de valei tussen de zee en de bergen ligt het dorp Bangaffa. Er is een healthcentre, waardoor mensen uit de regio en ver daarbuiten nog enige vorm van hulp en voorlichting krijgen. Kinderen en zwangere vrouwen krijgen voorrang, omdat zij het minst bestand zijn tegen malaria.
Ondernemer met malaria
Een medewerker van een naaiatelier in Bangaffa maakt schooluniformen, maar is ondertussen zo ziek als wat. Hij ontkent echter malaria te hebben, maar alle symptomen wijzen erop.
De eigenaar van het naaiatelier geeft grif toe dat hij zelf wel regelmatig last van malaria heeft. De traditionele geneeswijzen helpen iets, maar zijn niet toereikend.
Sloppenwijk Krootown deel 1
Terwijl er een dame haar neus snuit op Erics broek, doet hij verslag van de taferelen die hij aantreft in een krottenwijk in Freetown. De regentijd is bijna ten einde, wat betekent dat er dan poelen met stilstaand water komen te liggen en dan slaat de malaria in alle hevigheid toe.
Sloppenwijk Krootown deel 2
Afvalwater loopt door de wijk waar ook nog onlangs een overstroming doorheen is gegaan die het water deed stijgen tot heuphoogte. Hierdoor veranderen zelfs de woonhuizen tot broeinesten voor muggen en die brengen malaria over. Bijna alle vrouwen die Eric aantreft in een woning hebben een kind verloren aan malaria.
Ophangen van netten deel 1
Kissytown is een voormalig vluchtelingenkamp, overgebleven uit de Liberiaanse oorlog in 1990 waar mensen utieindelijk ook zijn blijven wonen. De omstandigheden zijn er niet erg goed en dus helpt het Rode Kruis er om malaria te voorkomen door netten uit te delen en voorlichting te geven. Eric helpt mee en steekt zijn handen uit de mouwen.
Ophangen van netten deel 2
Er wordt ook voorzien in schoon drinkwater, naast de verstrekking van maar liefst 40.000 malarianetten. Malaria en tyfus zaaien dood en verderf en om daar iets aan te kunnen doen zijn muskietennetten en schoon drinkwater essentiëel. Eric bezoekt een huis en helpt mee met het ophangen van netten, terwijl de vrouw des huizes kookt voor haar man en vier kinderen.
Medicijnvrouw in Kissytown
Aan de kant van de weg treft Erics karavaan een medicijnvrouw. Zij geneest op de traditionele wijze de kwalen van malaria, maar of dit echt werkt is bijzonder twijfelachtig. Ze kookt een brouwsel van water en planten en dat moet de klachten doen wegnemen. Malarianetten voorkomen in ieder geval dat mensen het uberhaupt krijgen.
Met Bert Koenders in Burkina Faso deel 1
Minister van ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders vergezelde Eric tijdens zijn reis in Burkina Faso en samen deden ze een ziekenhuis aan in een gebied dat te boek staat als een 'code rood'. Het ziekenhuis is oud, is niet voorzien van netten en is smerig. Het Rode Kruis doet er alles aan om de faciliteiten te verbeteren en zo kinderlevens te kunnen redden.
Met Bert Koenders in Burkino Faso deel 2
Samen met Eric verbaast Bert Koenders zich over de inzet van de medewerkers van het ziekenhuis, dat niet in schril contrast staat met onze maatstaven, maar wel voldoet aan de eisen om de mensen aldaar te kunnen helpen. Zonder de hulp van het Rode Kruis is dat niet mogelijk. Financiële steun vanuit de regeringen speelt hierin een belangrijke rol.
Malaria op school
Krap op elkaar gepakt krijgen zo'n 60 kinderen in Kissytown agrarische les. Eric woont een les bij en ziet de leergierigheid van de kinderen, ondanks de dreiging van malaria. Zelfs de leraren en het schoolhoofd hebben het. De kinderen krijgen voorlichting op school over malaria. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om het over te brengen op hun familie.
Ellendig kinderziekenhuis
Eric bezoekt een kinderziekenhuis in Freetown. Op het oog lijkt het er nog redelijk uit te zien, een Donald Duck aan de muur, maar schijn bedriegt. Naar mate het bezoek vordert, grijpt het bezoek Eric naar de strot en maakt hem nederig naar het leven.
Wende krijgt een net
Tolk en Rode Kruis medewerkster Joanna leidt Eric rond door het dorp en ze treffen daar Wende, een moeder van drie kinderen en zwanger van haar vierde. Ze zegt net onderweg te zijn naar de nettendistributie, maar Eric en Joanna geloven haar niet. Ze nemen haar mee naar de distributie.Meer Nieuws

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen