Meer NPO
STER Advertentie

Noodhulp bij oorlog & conflicten

Noodhulp bij oorlog & conflicten

Maandag 24 september 2018 - 08:30 uur

Elke 2 seconden moet iemand zijn of haar huis verlaten door conflict of oorlog. Het gaat om gewone burgers die slachtoffer zijn van strijd of onderdrukking in hun land. Sommigen van hen moeten in een andere regio of land op zoek naar veiligheid, het overgrote deel blijft noodgedwongen achter en probeert te overleven in kapotgeschoten huizen, met een constante dreiging van geweld.

Als eerste en enige

Vaak is er niemand anders die naar deze mensen omkijkt of überhaupt bij hen kan komen. Als neutrale en onpartijdige organisatie wordt het Rode Kruis door de strijdende partijen vaak wél toegelaten tot het conflictgebied, waardoor zij de nodige hulp kunnen geven.

Denk hierbij aan medische hulp bij schotwonden of botbreuken, maar ook aan het zorgen voor de eerste levensbehoeften zoals schoon drinkwater, voedsel en opvang.

Waar oorlog is, wordt verwoest...

...En helaas zijn ziekenhuizen hier geen uitzondering op. Het Rode Kruis heeft daarom tijdelijke klinieken, mobiele medische teams en mobiele apotheken die aan beide zijden van de frontlinie kunnen helpen. 

Voor mensen die op de vlucht zijn en die niet bij vrienden of familie terecht kunnen, helpt het Rode Kruis met een dak boven het hoofd. Voor €20 delen zij dekens, zeilen en matten uit waarmee een tijdelijk onderdak gemaakt kan worden. Dit voorkomt dat mensen volledig onbeschermd in de buitenlucht moeten overnachten.

Faheema's verhaal

Toen het dorp van Faheema in Zuid-Soedan 's nachts werd aangevallen en haar gezin beschoten werd, verloor ze een van haar kinderen door het geweld: een jongetje van zeven.

Uiteindelijk werd Faheema met haar man en tienjarige zoontje geëvacueerd een ziekenhuis in Ganyiel, een plek die als veilig beschouwd wordt in een regio waar geweld de dienst uitmaakt. Daar bleek dat ze een serieuze infectie aan haar been had opgelopen, die zo ernstig was dat haar been geamputeerd moest worden. Voor haar herstel is ze overgeplaatst naar een mobiel veldhospitaal van het Rode Kruis.


 Faheema

Basisvoorzieningen

In een conflict of oorlog raken ook wegen, bruggen en waterleidingen beschadigd. Door het repareren van installaties, het plaatsen van watertanks en het uitdelen van water zorgt het Rode Kruis voor oplossingen die de getroffen burgers verder helpen. Als winkels kapot of niet bereikbaar zijn en oogsten mislukken staat de voedselvoorziening zwaar onder druk, waardoor veel mensen honger lijden. Daarom deelt het Rode Kruis ook voedselpakketten uit met basis-ingrediënten zoals mais, meel, rijst en olie. Voor €45 kan één gezin een maand lang te eten krijgen.

Voor €200 kan het Rode Kruis een rolstoel geven aan iemand die oorlogsverwondingen heeft opgelopen, zoals Faheema. Het kan levensgevaarlijk zijn als je je in een conflict of oorlog niet kunt verplaatsen. Daarnaast belemmert het je om naar school te gaan of te werken. 

Kom in actie

Oorlog stoppen kunnen we niet, maar wat we wél kunnen? Mensen die er ongevraagd in terecht komen, helpen overleven. Kom in actie voor 3FM Serious Request: De Lifeline en zet je in voor burgers in conflictgebieden. Ze hebben jouw hulp keihard nodig.

Populair op 3FM