Meer NPO
STER Advertentie

Reanimatie in Nederland

Reanimatie in Nederland

Maandag 24 september 2018 - 08:30 uur

Hoe jong of oud je ook bent, in een noodsituatie willen we allemaal hetzelfde: jezelf veilig voelen. Maar daarvoor moeten er wél mensen zijn die weten wat ze moeten doen als iemand ineens een hartstilstand krijgt. Met reanimatiecursussen en het plaatsen van AEDs (defibrillators) door heel Nederland zorgt het Rode Kruis ervoor dat ook jij kunt ingrijpen in geval van nood.

35 mensen per dag

Iedere dag krijgen 35 mensen in Nederland een hartstilstand terwijl ze niet in de buurt zijn van een ziekenhuis. Dit kan iedereen overkomen en vaak gebeurt het nog onverwacht ook: de signalen zijn lang niet altijd van tevoren op te pikken. De kans is dus aanwezig dat jij een keer mee gaat maken dat iemand in jouw directe omgeving een hartstilstand krijgt. Weet jij wat je dan moet doen?

Weinig kennis

Bijna 75% van de Nederlanders weet niet wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt en al helemaal niet hoe een AED (defibrillator) werkt. Dat is een groot probleem, want met reanimatie en het gebruik van een AED binnen 6 minuten kan de overlevingskans vergroot worden tot wel 50%.

Hoe kan het Rode Kruis helpen?

Het is dus letterlijk van levensbelang dat mensen weten hoe ze met zo’n plotselinge noodsituatie om moeten gaan. Met het geld wat 3FM Serious Request: De Lifeline opbrengt gaat het Rode Kruis reanimatiecursussen geven. Eén zo'n cursus is er al voor €40 en daarin leer je, onder begeleiding van een instructeur, in vier uur tijd de noodzakelijke kennis van reanimeren en het gebruik van een AED. Je leert een slachtoffer in veiligheid te brengen, de toestand te beoordelen en hulp te verlenen bij een hartstilstand en bewusteloosheid. Na afloop krijg je een Europees erkend certificaat, dat twee jaar geldig is. 

Daarnaast plaatst het Rode Kruis AEDs (Automatische Externe Defibrillator), een apparaat dat wordt gebruikt bij slachtoffers met een hartstilstand. Door middel van een elektrische schok kan een AED het hartritme herstellen. Het Rode Kruis plaatst de AED bij sportclubs, scholen, wijkteams of buurthuizen om ervoor te zorgen dat hulpverleners ook de goede middelen hebben om direct in actie te komen. Dit kost €1100 per AED. 

Hartstilstand tijdens Koningsdag

Hanne van Aart is burgemeester van Loon Op Zand. Tijdens Koningsdag 2018 werd ze verwacht om een praatje te houden tijdens de festiviteiten. Ze kletste voor aanvang nog even met een van de verkeersregelaars, Peter, toen hij ineens tegen de grond ging en alle kleur in zijn gezicht verloor.

Hanne had meteen door dat het foute boel was en riep om een AED (defibrillator). In de tussentijd begon ze met reanimeren en vroeg ze een bijstaander om te helpen. Hanne: "Het kon me niet schelen of hij de goede techniek wel had of dat Peters hoofd wel goed lag. Het enige wat er toe deed was dat Peter het zou halen."

Door eerdere ervaringen en een reanimatiecursus wist Hanne hoe ze moest handelen en redde ze Peters leven. Helaas weet dus niet iedereen hoe dit moet. Door geld in te zamelen voor AEDs en reanimatiecursussen kan het Rode Kruis ervoor zorgen dat veel meer Nederlanders weten hoe ze kunnen helpen in een noodsituatie.

Hanne van Aart

Kom in actie

Ook jij kunt helpen om dit soort noodsituaties minder levensbedreigend te maken. Kom in actie! Meld je aan en geef aan 3FM Serious Request, zodat het Rode Kruis zoveel mogelijk mensen kan opleiden. Samen redden we levens.

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen

Als je deze optie kiest worden je gegevens opgeslagen in een cookie. We gebruiken deze cookie alleen zodat je deze gegevens niet elke keer opnieuw hoeft in te vullen.

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement