Meer NPO
STER Advertentie

Foals over katers, kotsen en ruzie

Zondag 3 juli 2016 - 22:26 uur

Foals stond op de Rock Werchter-zondag en na het optreden kwam de band langs in de studio. 

Walter, de bassist, en Edwin, de toetsenist, stuiterden nog een beetje na van hun optreden toen ze Herman spraken in de 3FM-studio op Rock Werchter. Hoe voelen de mannen zich nu?

"Goed! Maar we hebben nogal een lange dag gehad. Gisteren waren we nog in Frankrijk en de dag daarvoor in Polen, dus we zijn een beetje moe. Maar morgen zijn we gelukkig vrij!"

Het tourschema van de band is nogal hysterisch, dus dat dagje vrij kunnen ze wel gebruiken. Na Rock Werchter spelen ze nog op 28 festivals in Europa, de Verenigde Staten en Canada en daarna zijn ze een maandje vrij voordat ze gaan touren door de VS, Zuid-Amerika en Hong Kong. 

Glastonbury

Herman sprak Walter in 2015 ook al op Sziget. Daar vertelde hij dat de band op dat moment twee doelen had: Glastonbury en een oplossing tegen katers ontdekken. Dat eerste is gelukt, dat tweede helaas nog niet. Glastonbury was het grootste moment dat de band heeft meegemaakt, vertelde Walter aan Herman.

"Het was overweldigend. Het podium zelf is zo groot, indrukwekkend en legendarisch en de vibe is zo lekker. Het was fantastisch."

Dat optreden ging niet zomaar, want de band was de hele dag bloedzenuwachtig. Vooral de drummer vond het doodeng.

"Onze drummer kreeg een angstaanval dus die moesten we eerst rustig krijgen. Hij speelde wel een fantastische show, na een halve fles wijn."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Pauze

De mainstage op Glastonbury is een enorme prestatie, maar de mannen van Foals hebben nog een ambitie waar ze zich veel meer op verheugen.

"Vakantie! Even niks doen. Lekker op een strand liggen voordat we doorgaan met muziek maken."

Dat hebben de mannen zichzelf vaker voorgenomen, maar dan lukt het weer niet omdat ze allemaal zo graag nieuwe muziek willen maken. Deze keer gaan ze het wel echt doen, zeggen ze.

"We willen allemaal even tijd in onze eigen huizen doorbrengen. We hebben het nodig, na een paar jaar vol gas de wereld over."

(Foto: Ben Houdijk)

Ruzie

Jarenlang met z'n vijven de wereld over reizen en elkaar dag in, dag uit zien, dat kan nog wel eens voor spanning zorgen. Walter en Edwin vertelden dat de band goed is in elkaar de ruimte geven, maar dat discussies onvermijdelijk zijn. Herman vroeg zich af waar de band vooral ruzie over maakt.

"Oh, over van alles. Van kleine stomme dingen naar echte irritaties. Maar de langstlopende discussie gaat over scheten laten in de tourbus. Daar maken we al tien jaar ruzie over."

(Foto: Ben Houdijk)

Kotsen en wildplassen

In de 3FM-studio op festivals staat een vaas met vragen. Die vragen zijn opgeschreven door andere artiesten, en als een band een vraag heeft beantwoord, doen ze een nieuwe vraag terug in de vaas. Foals trok een vraag van Nothing But Thieves: "Wat is het meest ranzige wat je ooit hebt gedaan op tour?". Walter heeft wel wat verhalen!

"Ik geloof dat er een foto van mij is in een veld in Noorwegen, waar ik een sigaret en een biertje vast heb en er een enorme straal kots uit m'n mond komt. En er is een foto dat ik sta te pissen in een wasbak, dat stond in The Guardian (een Engelse krant, red.). Dat was wel genant."

Geloof ons, we hebben onze uiterste best gedaan om die foto's te pakken te krijgen. Is niet gelukt. Sorry.

Foals stond op zondag 3 juli op Rock Werchter. 3FM deed verslag vanaf het festivalterrein, alles daarover vind je hier!

Kijk live naar 3FM