Meer NPO

Tussenuur

Tussenuur

Tussenuur

Alles wat ze je op school niet vertellen, maar je wel wil weten. Dat is Tussenuur, de podcastserie van Human, elke dinsdag tussen 14:00 en 15:00 opgenomen bij KX Radio. Een keur aan maatschappelijk bewuste dj's praat elke week met jongeren over dingen als seksualiteit, liefde, geestelijke gezondheid, racisme en vooroordelen, privacy, social media en de toekomst. En draait de muziek die daarbij hoort.

afleveringen

Serious Request: Lifeline

Zo vlak voor kerst kan Tannaz Hajeby het natuurlijk maar over één ding hebben: 3FM Serious Request: Lifeline. En dat we het dit jaar helemaal anders doen, kan Jorien Renkema - een van de lopers - haarfijn uitleggen. Elles, die op haar 18de een hartstilstand kreeg en door haar vader werd gered met een AED vertelt over het belang van reanimatie, een van de 3 doelen dit jaar. Naomi van het Rode Kruis vertelt ook over de andere twee doelen: bescherming tegen natuurgeweld en noodhulp bij oorlog & conflicten. Paul vertelt over zijn werk als vrijwilliger bij het Rode Kruis en Arantxa en Fleur vertellen over de acties die zij hebben opgezet om geld op te halen.

Moderne slavernij

Zegert van der Linde zoekt alles uit over moderne slavernij. Zo ontdekt hij dat as we speak 48 slaven voor hem aan het werk zijn. Voor Romée van Young & Fair, die alles weet over uitbuiting in de kledingindustrie, werken 38 slaven. Henk-Jan van mensenrechtenorganisatie International Justice Mission heeft 28 slaven voor zich werken. En voor Shamir, van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, werken maar liefst 49 slaven. Kortom, er is werk aan de winkel.

Zelfdoding

Martine van der Spek heeft het over zelfdoding. In de studio is Ruben, afgelopen jaar deed hij een zelfmoordpoging die gelukkig niet lukte. Ook psycholoog Navin van 113 Zelfmoordpreventie schuift aan. Hij vertelt wat je moet doen als je last hebt van suïcidale gedachten. Met Sylvia bespreekt Martine hoe nabestaanden zelfdoding ervaren.

Mediawijsheid (#onwijs)

Dinja Pannebakker heeft het over #onwijs, de week van de mediawijsheid. Aniek van Mediawijzer.net vertelt over hun onderzoek waaruit blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse jongeren een onvoldoende scoort op het gebied van mediawijsheid. Daarnaast is Mohammed te gast, die leert hacken bij de Cyberwerkplaats en veel weet over internetveiligheid. Vivianne zit in de Digiraad en vindt dat we het recht hebben om vergeten te worden op internet. Madeleijn van @zeikschrift kijkt kritisch naar media en discussieert daarover op Instagram.

#METOO

Kevin van Arnhem haalt na ruim een jaar #metoo het net op om te zien wat de lessen zijn van deze wereldwijde beweging tegen machtsmisbruik, seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting. Hij spreekt met sociologie Justine (22), zij runt het onlineplatform Harlot, dat zich richt op seksuele vrijheid. Patrick en Matthijs van Emancipator gaan op scholen in gesprek met jongeren over mannelijkheid en vrouwelijkheid, persoonlijke grenzen en seksualiteit. Ook belt hij met Melanie, die op een feestje een vervelende situatie meemaakte waarbij ze werd aangerand en die #MeToo-ervaring deelde in een video op YouTube. Iva vertelt over haar werk bij Centrum Seksueel Geweld, een plek waar slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen.

Mantelzorg

Martine van der Spek ontvangt in het tussenuur vier jonge mantelzorgers, die het fenomeen op hun eigen manier belichten. Ymkje is 14 jaar en zorgt al jaren voor haar twee zussen die een spierziekte hebben. Julian (20) heeft een verschrikkelijke jeugd achter de rug, waarbij hij ook nog voor zijn twee zusjes moest zorgen, omdat zijn moeder dat niet kon en hij begeleidt nu een jonge mantelzorger van negen jaar. Ingrid zorgde vroeger voor haar moeder, schreef een scriptie over spijbelgedrag onder jonge mantelzorgers en ze is inmiddels Junior onderzoeker aan het Expertiselab Jonge Mantelzorgers van de VU Amsterdam. Chanice zorgde samen met haar zus voor haar dementerende oma en heeft daarna een bedrijfje opgericht waarmee ze mantelzorgers in Amsterdam Zuid-Oost bijstaat.

Vega, nee of ja?!

Zegert van der Linde praat met jongeren over vleesproductie en bioindustrie. Sylke staat op straat met een laptop, waarop video's van bijvoorbeeld slachthuizen te zien zijn. Mardie is vegetariër en doet in de kantine van een universiteit verschillende experimenten met vlees. Josse houdt varkens om die op te eten. Ook belt Zegert een diëtiste om te vragen of geen vlees eten schadelijk is voor de gezondheid. Kortom, zo'n beetje alle smaken komen wel aan bod.

Diversiteit

Tannaz Hajeby praat over het Gemengde Nederlanderschap en wil in deze podcast de schoonheid van andere culturen vieren. Dit doet ze met Chayenne uit Rotterdam, die een Nederlandse vader en een Kaapverdiaanse moeder heeft. Daarnaast spreekt ze met Halil Karaaslan, docent maatschappijleer, schrijver op Wij Blijven Hier en voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), waarin hij 300 moskeeën vertegenwoordigt. Ook spreekt Tannaz met Thijs. Hij is half Moluks, half Nederlands en hij maakte als afstudeerproject een prachtige webdocu over zijn twijfels over zijn nationale identiteit.

Seksualiteit

Kevin van Arnhem benadert met zijn gasten het fenomeen Uit De Kast Komen van vier verschillende kanten. Zo is Isabeau polyamoreus, ze heeft een relatie met drie jongens en date met een meisje. Kamilia is Marokkaans-Nederlands en haar coming out viel thuis niet in goede aarde. De coming-out van Lili op social media ging hartstikke viral en onderzoeker Emiel vraagt zich af waarom hetero-mensen eigenlijk niet uit de kast komen voor hun geaardheid.

Eenzaamheid

Martine van der Spek bespreekt een groot taboe onder jongeren: eenzaamheid. De 19-jarige Sammy is te gast, een dappere meid die vertelt over haar eenzame bestaan. Gijs Rademaker van EenVandaag bespreekt de resultaten van het onderzoek onder het jongerenpanel 3Vraagt over eenzaamheid. UvA-onderzoeker Hanne vertelt over de oorzaken van eenzaamheid en over haar eigen onderzoek onder Amsterdamse jongeren. Tot slot vertelt de 16-jarige Daphne over haar vrijwilligerswerk met eenzame ouderen voor Humanitas.

Robotisering

Coen van den Braber praat in Tussenuur over robotisering, onder andere met vriendinnen Rosanne en Bryndis. Nadat bij Rosanne lymfeklierkanker werd geconstateerd, kon ze niet meer naar school. Dankzij de AV1-robot kon zij thuis lessen volgen, terwijl Bryndis de robot van lokaal naar lokaal sleepte. Biohacker Tom vertelt over de vier computerchips in zijn lichaam, terwijl techniek-ethicus Lambèr uitlegt wat killerrobots zijn, en of we daarvoor bang moeten zijn. Tot slot schuiven Nigel en Bart aan om te praten over de robotwedstrijd waarin zij tweede zijn geworden, en vertellen of ze bij hun studiekeuze rekening houden met de oprukkende robotisering.

Pesten

Ook bij 3FM en Human vinden we pesten een belangrijk onderwerp. En hoewel er al zoveel over geschreven en gezegd is, blijft het belangrijk om erover te praten. Dat vindt ook Tessa Mol, een van de vaste presentatoren van de podcast van Tussenuur, zoals uitgezonden bij onze vrienden van KX Radio. Tessa heeft jammer genoeg ervaring met pesten. Volgens de pesters op de middelbare school was ze een saaie nerd zonder leven (maar moet je haar nou zien). Voor deze podcast sprak ze met YouTube-manager Zaid El Ouardani die een video maakte over zijn pestverleden. Daarnaast met Ashley, die een zelfmoordpoging deed door het pesten en ze sprak met deskundigen van MIND.

Brugklas

Host Dinja Pannebakker - bekend van KX en FunX - trapt de podcastserie van 3FM Tussenuur (Human) af aan het begin van het nieuwe schooljaar. En hoe mooier te beginnen dan ons te focussen op de ultieme nieuwe stap voor jongeren: de brugklas. Dinja praat met Meester Yasin (bekend van YouTube), ze haalt herinneringen op met een oud-klasgenoot en ze interviewt de tweeling Esmée en Tyscha, die dit jaar voor het eerst naar de middelbare school gaan.

Fragmenten

Populair op 3FM