Meer NPO

Tuesday Issues

Tuesday Issues

Tuesday Issues

In de podcastserie van Tuesday Issues praten en discussiëren jonge mensen die maatschappelijk bewust zijn over dingen als seksualiteit, liefde, geestelijke gezondheid, racisme en vooroordelen, privacy, social media en de toekomst.

Elke dinsdagmiddag komt er een nieuwe aflevering online, dus abonneer je zodat je er geen een hoeft te missen.

afleveringen

#56 - Geert (33) heeft autisme en onthoudt alles wat hij ziet (S02)

Dinsdag 31 maart 2020 - 13:48 uur

Geert Verhoef (33) noemt zijn autisme een onzichtbare handicap: “Mensen begrijpen het niet, omdat ze niet in mijn hoofd kunnen kijken.” Door zijn autisme raakt hij snel overprikkeld: zijn hoofd filtert niet wat hij waarneemt. Als hij over straat loopt, dan ziet hij elk detail én slaat alles op. Tijdens deze Tussenuur podcast probeert 3FM-DJ Joost Geert beter te begrijpen, met hulp van klinisch psycholoog Annelies Spek.

#55 - Actrice Titia (30) heeft MS, maar dat zie je niet (S02)

Donderdag 19 maart 2020 - 11:42 uur

3FM-DJ Jamie vindt het soms maar lastig rekening houden met haar niet-zichtbaar zieke vrienden. Door de onzichtbaarheid vergeet ze vaak dat ze ziek zijn en minder aankunnen. Ze praat hierover met actrice en MS-patiënt Titia Hoogendoorn. Ze lijkt gezond, maar door haar ziekte kan ze nog maar weinig werken en heeft ze vaak pijn. Ook Victor Abeln praat mee, barman bij First Dates en ambassadeur van het MS-fonds. Zijn vriendin heeft MS, waardoor hij precies weet wat MS en de onzichtbaarheid van de ziekte betekent.

#54 - #Openup: Is het een goed idee om te praten over psychische problemen op de werkvloer? (S02)

Donderdag 12 maart 2020 - 11:40 uur

Is het een goed idee om je psychische problemen te bespreken met je werkgever? Zo ja, hoe dan? 3FM-DJ Lieke geeft je tips en praat erover met Daphne Endlich van Proud2Bme, die met een eetstoornis en borderline in de horeca werkte. Ook Joeri Sterringa van #IkBenOpen en Samen Sterk zonder Stigma schuift aan. Hij werkte als politieagent met een posttraumatische stressstoornis. Beide maken ze mentale gezondheid en psychische problematiek bespreekbaar.

#53 - Je robotcollega komt koffie voor je halen (S02)

Dinsdag 18 februari 2020 - 14:30 uur

Koffie halen, je agenda bijhouden, de kamer opruimen: De nieuwe robot-collega doet alle simpele klusjes zonder zich ooit te vervelen. Maar is hij ook een beetje gezellig, of komt hij vooral je baan afpakken? 3FM-DJ Joost Schulte praat met robot-professor Pieter Jonker over robots binnen onze samenleving, Josja Geijsberts (23) legt uit wat haar zorgrobot gaat betekenen in het ziekenhuis en Patrick de Groot (21) vertelt over Murarius, de robot die muren kan bouwen.

#52 - Costa (19) zit in de jeugdgevangenis: 'Als je twee jaar vastzit, leer je jezelf echt kennen' (S02)

Donderdag 6 februari 2020 - 21:12 uur

In deze podcast brengt 3FM-DJ Herman een bezoek aan de jeugdgevangenis. Daar ontmoet hij de 19-jarige Costa, die al twee jaar vast zit. Ze praten over het missen van kleine momentjes met je oma, een opleiding volgen in de gevangenis en hoe Costa het leven na de gevangenis voor zich ziet. "Als je in je eentje opgesloten zit, leer je jezelf echt kennen."

#51 - Waarom we in complottheorieën willen geloven (S02)

Dinsdag 21 januari 2020 - 15:52 uur

3FM-DJ Yoeri bezocht drie maanden geleden het 9/11-museum bezocht New York. Hij raakte gefascineerd door alle theorieën rondom deze gebeurtenis. Geen wonder dat hij stond te popelen om deze Tussenuur-podcast op te nemen! Yoeri praat met 9/11-scepticus Ruben Maessen van Architects & Engineers for 9/11 Truth, journalist Maarten Reijnders van het boek Complotdenkers en studente Inge van der Sluis, wiens oude natuurkundedocent beweerde dat 9/11 geen moslim-terroristische aanslag was.

#50 - Dora (24) heeft twee vaders en twee moeders (S02)

Woensdag 8 januari 2020 - 16:27 uur

Bij een gezin denk je waarschijnlijk snel aan een vader, moeder en kinderen. In Nederland zijn er daarentegen steeds meer niet-traditionele gezinnen met drie of vier ouders, maar zij worden wettelijk gezien nog niet erkend. 3FM-DJ Joost praat in deze Tussenuur-podcast over regenboog- en meeroudergezinnen met Dora Laheij (24), die opgroeide met twee vaders en twee moeders. Zijn een hetero-vader en hetero-moeder noodzakelijk? Loes van Rijn-van Galderen deed onderzoek naar niet-traditionele familiesamenstellingen en vertelt hier meer over. Ook schuift Luc Nibbeling van Stichting Meer dan Gewenst aan, een organisatie die zich inzet voor de kinderwens van LHBTQIAP+’ers en erkenning van meeroudergezinnen.

#49 - Lisa was slachtoffer van een loverboy #SR19 (S02)

Dinsdag 17 december 2019 - 12:33 uur

3FM Serious Request: The Lifeline 2019 staat in het teken van mensenhandel. In de studio vertelt slachtoffer van Lisa aan 3FM-dj Joost Schulte hoe ze in het netwerk van een loverboy verstrikt raakte en hoe ze er weer uit kwam. Verder vertelt Wijnand Speelman over zijn reportagereis naar Colombia, Herman Hofman over het trainen voor de Lifeline en zendermanager Sharid Alles over de gigantische organisatie van dit live evenement.

#48 - Maaike (21) verhuisde 19 keer van opvang (S02)

Dinsdag 10 december 2019 - 16:31 uur

3FM-Dj Lieke, zelf pleegzus, praat in deze podcast met voormalig pleegkind Rachel van JongWijs, Maaike die 19 (!) keer verhuisde van opvang en Esther Overweter van Pleegzorg Nederland. Voor meer dan 22.000 kinderen tot 21 jaar is een veilig thuis namelijk niet vanzelfsprekend. Hoe is het om uit huis te worden geplaatst?

#47 - Bea begeleidt loterij-miljonairs voor haar werk (S02)

Dinsdag 26 november 2019 - 12:12 uur

In videoclips van Boef of Lil Kleine shinen ze met mooie auto's, een nieuwe rolex of flessen dure drank. Veel geld lijkt hiermee status en geluk te geven. Maar is dat wel zo? In aflevering 47 gaat 3FM-dj Sophie Hijlkema in gesprek met Josephine Brugman, die een tijd op straat leefde. Thijme de Visser heeft weer hele andere ervaringen met geld en geluk: hij heeft een eigen bedrijf en verdiende met een viral in een keer 10.000 euro. Erasmus-onderzoeker Sophie Sisouw de Zilwa vertelt wat er uit onderzoeken blijkt als het gaat om geld en geluk. Bea Post is prijswinnaarbegeleider bij de Postcode Loterij en vertelt wat mensen nou eigenlijk doen als ze een miljoen (of meer) winnen.

#46 - Vier op de tien jongeren vinden hun smartphone een belasting (S02)

Dinsdag 12 november 2019 - 10:42 uur

De smartphone is niet meer weg te denken, maar gaan we er gezond mee om? Uit onderzoek van 3Vraagt, het jongerenpanel van EenVandaag, blijkt dat jongeren de telefoon een verrijking vinden, maar ook echt een belasting. Joyce Boverhuis van 3Vraagt vertelt in de podcast waarom. Daarnaast praat 3FM-dj Joost Schulte in aflevering 46 met onderzoeksjournalist en filmmaker Anthony van der Meer over de online gevaren, zoals hacken en privacy. En theatermaakster Anne Nusselder maakt interactieve voorstellingen met scholieren over online ethiek. Wat kan wel op social media, en wat niet?

#45 - Wat is een klimaatdepressie en klimaatstaker Stijn Warmenhoven vertelt over zijn acties (S02)

Dinsdag 22 oktober 2019 - 10:04 uur

Het klimaat is een hot topic en volgens jongeren moet er nu écht iets veranderen! Stijn Warmenhoven (18) is klimaatstaker van het eerste uur en heeft Youth For Climate opgericht. Sofie van der Stelt (21) werkt bij Sustainable Fashion Week en voelt zich schuldig als ze kleren koopt bij een grote modeketen. En bij Putheany Kim is het al zo erg dat ze lijdt onder een heuse klimaatdepressie. 3FM nacht-dj Yoeri Leeflang praat met ze in deze Tussenuur podcast.

#44 - Bradley Braafhart legt uit wat queer is; en wat nou als je in geen enkel hokje past? (S02)

Dinsdag 15 oktober 2019 - 19:10 uur

In aflevering 44 spreekt 3FM-dj Jamie Reuter met YouTuber en queer Bradley Braafhart, biseksueel Chaya Clephas en onderzoeker Emiel Maliepaard over seksualiteit. Wat als je geen hetero, homo of bi bent en je je in geen enkel 'hokje' thuis voelt? Hoe is het voor biseksuele om uit de kast te komen? En wat is queer zijn nou precies?

#43 - Hoe voelt eenzaamheid en wat doen we ertegen? (S02)

Dinsdag 1 oktober 2019 - 10:05 uur

Wat is eenzaamheid? Hoe voelt dat? En wat kun je eraan doen? In de nieuwe Tussenuur podcast praat 3FM-dj Sophie Hijkema met drie gasten over eenzaam zijn. Nadï van de Watering is vanwege haar ziekte al heel lang eenzaam en vertelt hoe ze daarmee omgaat. Teun Toebes brengt eenzame ouderen in contact en vertelt over het belang van fysiek contact versus online contact. Tot slot vertellen Julian Spraakman en Daan Klunder over hun profielwerkstuk en de aanbeveling die ze voor hun school schreven.

#42 - "Omdat ik gepest ben, sta ik anders in het leven" (S02)

Dinsdag 24 september 2019 - 14:32 uur

Het is de Week tegen Pesten (23 tot en met 27 september). Daarom besteedt 3FM Tussenuur extra aandacht aan het thema pesten. Emma Branderhorst vertelt over haar afstudeerfilm Onderhuids, dat gaat over meidenvenijn. Mariette Reineke werkt bij de Stichting Verkering met jezelf. Hun motto is: 'je eerste grote liefde dat ben jij'. Wat bedoelt ze daar precies mee? En hoe brengen we dat in de praktijk? Tot slot schuift influencer en Youtuber Aron Korf aan. Hij maakte een video over zijn pestverleden.

#41 - "Pleur op met die adoptieboekjes en focus je op het kind!" (S02)

Dinsdag 17 september 2019 - 16:11 uur

Er zijn veel mooie én minder mooie verhalen over adoptie. Maar wat zijn de verhalen van de mensen die zélf zijn geadopteerd? In de nieuwe Tussenuur-podcast praat 3FM-dj Luc Sarneel met drie gasten die geadopteerd zijn over de positieve en negatieve kanten van de wereld van adoptie. Gasten: Sanne van Rossen, Kevin van Lanen en Soorien Zeldenrust.

#40 - Wat doen we in hemelsnaam aan het tekort van 40.000 studentenkamers? (S02)

Woensdag 11 september 2019 - 13:08 uur

As we speak is het woningstekort onder studenten opgelopen tot 40.000 kamers. In Groningen en Tilburg bivakkeren studenten in tentenkampen en buitenlandse studenten maken helemaal weinig kans op een kamer. Host en 3FM-dj Joost Schulte praat over dit schrijnende tekort met Roeland Endtz, actievoerder woningbeleid Amsterdam, Jonna Moorrees, internationaal student psychologie en Alex Tess Rutten, voorzitter Landelijke Studentenvakbond.

#39 - Zo wordt seksuele voorlichting leuker en diverser (S02)

Woensdag 4 september 2019 - 13:36 uur

Seksuele voorlichting op school gaat vooral over de minder leuke kanten van seks. Soa's, anticonceptie, ongewenst zwanger raken... Waarom leren we zo weinig over de leuke kanten?! Genot, je grenzen aangeven en seksuele diversiteit zouden ook besproken moeten worden. Met #kutvoorlichting geven 3FM Tussenuur en Brandpunt+ een week lang aandacht aan betere, leukere en diversere seksuele voorlichting!

Afl. 38 Waarom moet ik alleen op reis om mezelf te ontdekken?

Dinsdag 2 juli 2019 - 14:12 uur

De zomer staat voor de deur. Dat betekent: vakantie! De een gaat met z'n vrienden naar Spanje om keihard te feesten. De ander besluit alleen op reis te gaan, met een backpack vol noodzakelijke items. Bij Stephan Komduur schuiven drie dames aan, die allemaal de wereld ontdekten in hun eentje.

Afl. 37 Waarom de samenleving zich moet aanpassen aan de mens (in plaats van andersom)

Dinsdag 25 juni 2019 - 16:03 uur

Een beperking, je etnische afkomst of je genderidentiteit; zomaar wat redenen waarom je door de maatschappij kan worden buitengesloten. Om iedereen voor honderd procent te laten deelnemen aan de samenleving, wordt er flink gestreden voor meer inclusie en diversiteit. Presentatrice Dinja Pannebakker ontvangt rolstoelschermster Elke van Achterberg, Nik van Hoogstraten van Stichting Raket, Berna Toprak van WOMEN Inc. en Paul Imthornis van de Coalitie voor Inclusie.

Afl. 36 Hoe beïnvloedt porno ons beeld over seks?

Woensdag 19 juni 2019 - 09:38 uur

Mannelijke geslachtsdelen zo groot als komkommers en vrouwen die het heerlijk vinden als een man klaarkomt in hun gezicht. In porno is dit vaak het beeld dat gecreëerd wordt van seks. Hoe realistisch is dat beeld? En wat is het effect op onze perceptie van seks en genot? Presentator Antoinette van der Weerdt onderzoekt het met sekswerkdeskundige Yvette Luhrs, porno-actrice Jentina Small en seksuoloog Nynke Nijman.

Afl. 35 Hoe is het om jong en ongeneeslijk ziek te zijn?

Woensdag 12 juni 2019 - 13:15 uur

Je bent jong en in de bloei van je leven, maar dan komt plots je wereld op z'n kop te staan: je krijgt te horen dat je ongeneeslijk ziek bent en niet lang meer te leven hebt, óf een dierbare komt te overlijden. Hoe is dat? Bjorn Nabuurs, Janna Hoofs, Jacqueline Bouts en presentator Martine van der Spek praten e erover in deze podcast.

Afl. 34 Zo word je met kleine stapjes superduurzaam

Woensdag 5 juni 2019 - 10:18 uur

Het belangrijkste economische, politieke en sociale thema voor de komende jaren is het klimaat en hoe we met ons allen duurzamer kunnen worden. Presentator Zegert van der Linde ontvangt daarom Jasper Fleers van De Groene Lobby, Max van Deursen en Martine de Zoeten van Miles that Matter en Lara Peters van Milieu Centraal om te ontdekken hoe we zo snel en soepel mogelijk kunnen verduurzamen.

Afl. 33 Een podcast over 'serious gaming': wat is dat?

Dinsdag 28 mei 2019 - 18:06 uur

Fortnite, League of Legends, FIFA, Red Dead Redemption, Candy Crush Saga... Deze games zijn bedoeld als entertainment, maar er zijn ook spellen die worden gebruikt voor een serieuzer doel, zoals het leren van nieuwe dingen of het veranderen van iemands gedrag. 3FM-dj Kevin van Arnhem praat in deze podcast over 'serious gaming'.

Afl. 32 Is het écht zo leuk om jong beroemd te zijn?

Donderdag 23 mei 2019 - 11:22 uur

Steeds meer jongeren willen een succesvol Youtube-kanaal, duizenden volgers op Instagram en TikTok of winnen met een talentenjacht. Kortom, ze willen beroemd zijn. Maar is écht zo leuk? 3FM-dj Lieke de Kok nodigde Sterre van Woudenberg uit, Sarah en Julia Nauta en artiestenpsycholoog Patricia Hermans.

Afl. 31 Scholieren en studenten lijden onder prestatiedruk en faalangst

Woensdag 8 mei 2019 - 12:43 uur

De eindexamens staan weer voor de deur. Voor veel middelbare scholieren een moment van zwoegen en zweten, want de druk om een diploma is hoog! Misschien wel té hoog? In deze aflevering praten we met psycholoog Tessa Strijp, eindexamen-leerling Laura Nijdam en oud-student Rosa-Lin Meijer, die afstudeerde in de richtingen sociale psychologie en ontwikkelingspsychologie.

Afl. 30 Waarom hebben we geen respect meer voor de autoriteit?

Dinsdag 30 april 2019 - 22:12 uur

Docenten die krukken naar zich toegesmeten krijgen, ambulancepersoneel dat in elkaar geslagen wordt en politieagenten die uitgescholden worden. Het lijkt wel alsof we geen respect meer hebben voor mensen met gezag. Maar is dat ook zo? In deze podcast praten we met onderzoekster Maaike van Kapel, Anouk Gielen van GroenLinks en voorheen LAKS. En René Kneyber, die cursussen geeft over 'orde houden'.

Afl. 29 Een podcast over intersekse: wat is dat eigenlijk, intersekse?

Vrijdag 26 april 2019 - 13:19 uur

Discrimineren op grond van iemands geslacht mag nu al niet volgens de wet, maar intersekse personen worden daarin niet nadrukkelijk genoemd. In de nieuwe Tussenuur-podcast praten we met Annelies en Marleen, die allebei intersekse personen zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? Er is veel onwetendheid over deze groep, terwijl er ruim 85.000 personen met een vorm van intersekse zijn in Nederland. Tijd voor opheldering.

Afl. 28 Is vrijwilligerswerk in het buitenland een goed idee?

Dinsdag 9 april 2019 - 17:18 uur

Veel jonge mensen willen iets terug doen voor de maatschappij. Zo zijn er jaarlijks duizenden Nederlanders die naar derdewereldlanden afreizen om weeskinderen te helpen. Maar wat blijkt? Dat is helemaal niet zo'n goed idee! De Tweede Kamer gaat zelfs onderzoek doen naar het fenomeen 'westerse weeshuistoerisme'. In deze podcast check je ook goede alternatieven.

Afl. 27 Waarom praten over je psychische problemen zo belangrijk is

Dinsdag 2 april 2019 - 16:33 uur

Van 6 tot en met 12 april organiseren 3FM en MIND voor de derde keer op rij een #openup-week, omdat we het belangrijk vinden dat psychische problemen onder jonge mensen bespreekbaar worden gemaakt. 3FM-dj Kevin praat in deze Tussenuur-podcast met vier gasten, die vertellen waarom het zo ontzettend belangrijk is om te openuppen.

Afl. 26 Ik heb geldschulden, wat nu?

Donderdag 28 maart 2019 - 10:14 uur

Eén op de drie jongeren geeft aan dat ze hun inkomen en uitgaven niet op orde hebben. Dat is niet oké en daarom staat deze Tussenuur-podcast in het thema van schulden. Presentator Zegert praat erover met vier mensen die er allemaal op hun eigen manier mee te maken hebben: Jeansen Djaoen, Shawn Beckers, Alyosha Oostdijk en Suzanne Graansma.

Afl. 25 Deze vrouwen zijn hélemaal klaar met slutshaming

Dinsdag 19 maart 2019 - 17:01 uur

In de nieuwe podcast van Tussenuur praat KX-dj Dinja met drie jonge vrouwen die in actie komen tegen slutshaming. Want uitgemaakt worden voor slet, betast worden in de club en gore teksten naar je hoofd gesmeten krijgen... Dat kan écht niet. Zéker niet anno 2019.

Afl. 24 Is studeren zonder stress nog mogelijk?

Woensdag 13 maart 2019 - 13:06 uur

Omgaan met prestatiedruk, een vernieuwd leenstelsel, een studie vinden met baangarantie én kans maken op een betaalbare studentenkamer. Er zijn meerdere factoren die het voor studenten lastig maken om zonder stress hun diploma te behalen. 3FM-dj Sophie praat in deze podcast met Carline van de Landelijke Studenten Vakbond, Leanne van Stivako Educatie en studente Sophie.

Afl. 23 Deze vrouwen bewijzen dat feminisme nog steeds nodig is

Dinsdag 5 maart 2019 - 09:40 uur

Op Internationale Vrouwendag staan we wereldwijd stil bij de rechten van vrouw. In deze podcast praat 3FM-dj Sophie met 4 jonge feministen. Geerte kreeg in 2015 een boete voor wildplassen en vocht die aan met #wildplasgate. Rosanne vroeg met straatnaambordjes aandacht voor de dagelijkse ongelijkheid tussen man en vrouw. Suzan van WOMEN Inc. wil mensen bewust maken van de vooroordelen die we hebben over vrouwen en mannen. En Cathelijne is co-founder van The Titty Mag, een jong, feministisch platform dat zich focust op het moderne, jonge feminisme anno 2019.

Afl. 22 Deze jonge ondernemers verdienen nu al meer dan jij

Woensdag 20 februari 2019 - 14:52 uur

Coen praat in de nieuwe Tussenuur-podcast met jonge ondernemers Fleur, Serkan en Jesse. Vakkenvullen is niks voor hen, daarom besloten zij het anders aan te pakken. Ze startten hun eigen bedrijf. Inmiddels geeft Fleur presentatietrainingen, heeft Serkan zijn eigen kledinglijn en werkt Jesse als growth hacker. Alle drie vinden ze dat ondernemen meer op de kaart moet worden gezet.

Afl. 21 Het verschil tussen online en realtime daten

Dinsdag 12 februari 2019 - 19:58 uur

Met Valentijnsdag in het vooruitzicht gaat het in deze nieuwe Tussenuur-podcast over daten. Cupido schiet zijn pijlen tegenwoordig virtueel, via allerlei datingapps. Kevin van Arnhem praat erover met versiercoach Daan, onderzoekster Marianne van kenniscentrum Rutgers en het stelletje Vivian en Efecan, dat elkaar heeft leren kennen via YouTube.

Afl. 20 Het échte leven van een fitgirl of fitboy

Dinsdag 5 februari 2019 - 17:20 uur

Dinja praat in de over een gezonde lifestyle met een aantal fitboys en girls. Zo schuift Maartje (20) aan, die bewustwording creëert over voeding via haar Instagram-pagina Gezonde receptjes. Estrella (22) en Jordy (25) van Jorellafit vertellen hoe zij mensen een goede balans in voeding en beweging laten vinden, zodat ze meer vertrouwen krijgen in hun lichaam. Ook belt ze met Gijs, onderzoeker bij EenVandaag. Hij concludeert dat deze 'fit people' jongeren een andere mindset geven om zelf ook gezond te leven.

Afl. 19 Hoe kun je zélf bijdragen aan het klimaat?

Woensdag 30 januari 2019 - 13:43 uur

Zegert van der Linde spreekt met vier milieubewuste jongeren. Wouter is vice-voorzitter van de jongerenorganisatie van GroenLinks en Eefke houdt zich als VN-jongerenvertegenwoordiger bezig met duurzame ontwikkeling. Damien en Inez vinden dat de Nederlandse politiek nu écht actie moet ondernemen tegen klimaatverandering. Daarom roepen ze elke scholier op om te spijbelen van school.

Afl. 18 Hoe ga je om met een depressie?

Woensdag 23 januari 2019 - 11:56 uur

Dé ziekte van deze tijd is depressie. Martine van der Spek praat met Lars, die een zware depressie kreeg na de scheiding van zijn ouders. Inmiddels gaat het beter met hem, maar wordt hij geconfronteerd met lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Kenza (24) vertelt dat ze al haar halve leven depressief is. Om hier mee om te gaan startte ze het Instagram-account @stronglikeafighter. Psychologe Kirsten van MIND Korrelatie vertelt wat een depressie is én hoe je het beste hulp kan zoeken.

Afl. 17 Hoe is het keiharde leven van de topsportwereld?

Dinsdag 15 januari 2019 - 16:51 uur

Coen van den Braber met praat met drie jongeren die er alles voor over hebben om aan de top te komen met hun sport. Wat moet je er allemaal voor doen en wat moet je er allemaal voor laten? Zo is Vita (17) al op haar dertiende het huis uit gegaan om zich te kunnen richten op basketbal. Marlène (23) mist sinds haar geboorte een onderarm- en been, maar doet nu mee aan de Paralympische Spelen. En Elwin (26) weet als geen ander hoe je het beste jonge topsporters kunt trainen.

Afl. 16 Wat te doen als je ouders scheiden?

Woensdag 9 januari 2019 - 12:05 uur

Kun je na de scheiding van je ouders zelf nog wel liefde vinden? Mag je zelf beslissen waar je woont? Met wie ga je op vakantie? Hoe moet je omgaan met een eventueel 'nieuw' gezin? Dit soort vragen stelt Tessa Mol aan onder andere Simone en Kimberly. Zij zijn buddy bij Villa Pinedo, waar ze jongeren met gescheiden ouders helpen. Ook spreekt Tessa met Sanne, die werkt bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel.

Afl. 1 De 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM)

Woensdag 19 december 2018 - 10:57 uur

Coen van den Braber viert de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). En dat doet hij met Gijs Rademaker van 3Vraagt, dat een onderzoek deed onder Nederlandse jongeren naar de bekendheid met mensenrechten. Jahkini en Hajar zijn er ook, zij vertegenwoordigen Nederlandse jongeren bij de Verenigde Naties, waar de UVRM 70 jaar geleden werd opgesteld. Verder hoor je ons interview met jongeren van March For Our Lives, die een miljoenenmars organiseerden voor de rechten van de jongeren. Ook Niki is er, die de UVRM letter voor letter tatoeëert op mensen over de hele wereld. En dat zijn er nog al wat: 6773 letters om precies te zijn.

Afl. 14 Wat is 3FM Serious Request: Lifeline?

Dinsdag 11 december 2018 - 17:23 uur

Zo vlak voor kerst kan Tannaz Hajeby het natuurlijk maar over één ding hebben: 3FM Serious Request: Lifeline. En dat we het dit jaar helemaal anders doen, kan Jorien Renkema - een van de lopers - haarfijn uitleggen. Elles, die op haar 18de een hartstilstand kreeg en door haar vader werd gered met een AED vertelt over het belang van reanimatie, een van de 3 doelen dit jaar. Naomi van het Rode Kruis vertelt ook over de andere twee doelen: bescherming tegen natuurgeweld en noodhulp bij oorlog & conflicten. Paul vertelt over zijn werk als vrijwilliger bij het Rode Kruis en Arantxa en Fleur vertellen over de acties die zij hebben opgezet om geld op te halen.

Afl. 13 Wat is moderne slavernij?

Woensdag 5 december 2018 - 11:42 uur

Zegert van der Linde zoekt alles uit over moderne slavernij. Zo ontdekt hij dat as we speak 48 slaven voor hem aan het werk zijn. Voor Romée van Young & Fair, die alles weet over uitbuiting in de kledingindustrie, werken 38 slaven. Henk-Jan van mensenrechtenorganisatie International Justice Mission heeft 28 slaven voor zich werken. En voor Shamir, van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, werken maar liefst 49 slaven. Kortom, er is werk aan de winkel.

Afl. 12 Ruben deed een zelfmoordpoging

Dinsdag 27 november 2018 - 15:50 uur

Martine van der Spek heeft het over zelfdoding. In de studio is Ruben, afgelopen jaar deed hij een zelfmoordpoging die gelukkig niet lukte. Ook psycholoog Navin van 113 Zelfmoordpreventie schuift aan. Hij vertelt wat je moet doen als je last hebt van suïcidale gedachten. Met Sylvia bespreekt Martine hoe nabestaanden zelfdoding ervaren.

Afl. 11 Waarom is mediawijsheid op school zo belangrijk?

Dinsdag 20 november 2018 - 17:32 uur

Dinja Pannebakker heeft het over #onwijs, de week van de mediawijsheid. Aniek van Mediawijzer.net vertelt over hun onderzoek waaruit blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse jongeren een onvoldoende scoort op het gebied van mediawijsheid. Daarnaast is Mohammed te gast, die leert hacken bij de Cyberwerkplaats en veel weet over internetveiligheid. Vivianne zit in de Digiraad en vindt dat we het recht hebben om vergeten te worden op internet. Madeleijn van @zeikschrift kijkt kritisch naar media en discussieert daarover op Instagram.

Afl. 10: Wat hebben we geleerd van #metoo?

Woensdag 14 november 2018 - 15:02 uur

Kevin van Arnhem haalt na ruim een jaar #metoo het net op om te zien wat de lessen zijn van deze wereldwijde beweging tegen machtsmisbruik, seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting. Hij spreekt met sociologie Justine (22), zij runt het onlineplatform Harlot, dat zich richt op seksuele vrijheid. Patrick en Matthijs van Emancipator gaan op scholen in gesprek met jongeren over mannelijkheid en vrouwelijkheid, persoonlijke grenzen en seksualiteit. Ook belt hij met Melanie, die op een feestje een vervelende situatie meemaakte waarbij ze werd aangerand en die #MeToo-ervaring deelde in een video op YouTube. Iva vertelt over haar werk bij Centrum Seksueel Geweld, een plek waar slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen.

Afl. 9: Vier jonge mantelzorgers vertellen hun aangrijpende verhalen

Woensdag 7 november 2018 - 09:34 uur

Martine van der Spek ontvangt in de Tussenuur-podcast vier jonge mantelzorgers, die het fenomeen op hun eigen manier belichten. Ymkje is 14 jaar en zorgt al jaren voor haar twee zussen die een spierziekte hebben. Julian (20) heeft een verschrikkelijke jeugd achter de rug, waarbij hij ook nog voor zijn twee zusjes moest zorgen, omdat zijn moeder dat niet kon en hij begeleidt nu een jonge mantelzorger van negen jaar. Ingrid zorgde vroeger voor haar moeder, schreef een scriptie over spijbelgedrag onder jonge mantelzorgers en ze is inmiddels Junior onderzoeker aan het Expertiselab Jonge Mantelzorgers van de VU Amsterdam. Chanice zorgde samen met haar zus voor haar dementerende oma en heeft daarna een bedrijfje opgericht waarmee ze mantelzorgers in Amsterdam Zuid-Oost bijstaat.

Afl. 8 Is het tijd om veganist te worden?

Dinsdag 30 oktober 2018 - 17:00 uur

Zegert van der Linde praat met jongeren over vleesproductie en bioindustrie. Sylke staat op straat met een laptop, waarop video's van bijvoorbeeld slachthuizen te zien zijn. Mardie is vegetariër en doet in de kantine van een universiteit verschillende experimenten met vlees. Josse heeft varkens en eet ze op. Ook belt Zegert een diëtiste om te vragen of geen vlees eten schadelijk is voor de gezondheid. Kortom, zo'n beetje alle smaken komen wel aan bod.

Afl. 7 Diversiteit; de schoonheid van andere culturen

Dinsdag 16 oktober 2018 - 15:35 uur

Tannaz Hajeby praat over het Gemengde Nederlanderschap en wil in deze podcast de schoonheid van andere culturen vieren. Dit doet ze met Chayenne uit Rotterdam, die een Nederlandse vader en een Kaapverdiaanse moeder heeft.
Daarnaast spreekt ze met Halil Karaaslan, docent maatschappijleer, schrijver op Wij Blijven Hier en voorzitter van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO), waarin hij 300 moskeeën vertegenwoordigt.
Ook spreekt Tannaz met Thijs. Hij is half Moluks, half Nederlands en hij maakte als afstudeerproject een prachtige webdocu over zijn twijfels over zijn nationale identiteit.

Fragmenten