Meer NPO

Polititia

Polititia

Polititia

Polititia een wekelijkse podcast waarin ik, Titia Hoogendoorn uit de kast komt als een politiekn00b, iemand die te weinig van de politiek weet, zodat jullie het niet hoeven te doen. Graag gedaan. Dit doe ik niet alleen, naast mij zit Daniël van de Poppe achter de microfoon, hij is producer en co-host en weet iets meer van de politiek. Vanaf oktober 2020 komt er elke week een nieuwe aflevering online. We vertellen je hier alles wat je moet weten naar de Tweede Kamerverkiezingen toe!

afleveringen

S2.12 Hoe krijg je een hoger loon - met Linda Vermeulen

Woensdag 20 januari 2021 - 04:00 uur

Wist je dat bedrijven subsidie krijgen als ze hun werknemers het minimumloon betalen? Vandaag gaan we het hebben over het minimumloon en de redenen waarom dat flink omhoog zou moeten. Dit is niet alleen gunstig voor mensen die minimumloon verdienen (dat zijn er veel) maar ook voor de rest van Nederland.

Ook leert onze gast, expert Linda Vermeulen, je hoe je zélf meer loon kan krijgen zonder je tips te geven zoals: draag hakken en vertel waarom je onmisbaar bent voor het bedrijf.

Linda (ook wel ‘De Bondgirl in de winkelstraat’ genoemd) is bestuurder bij de vakbond FNV. De vakbond die de actie #voor14 heeft opgezet; een actie waarmee ze de politiek willen bewegen om het minimumloon van 10 naar 14 euro per uur te verhogen.

S2.11 Verkiezingsprogramma's, campagnes en memes - met Eveline van Rijswijk

Woensdag 13 januari 2021 - 04:00 uur

De verkiezingsprogramma's van de meeste partijen zijn inmiddels wel verschenen. Moet je die allemaal van voren tot achteren lezen of is een samenvatting ook goed? En wat nou als je daar al geen zin in hebt? We praten met Eveline van Rijswijk over de memes van de VVD, hoe een verkiezingsprogramma tot stand komt en we beslissen wat de slogan voor onze eigen politieke partij: Polititia moet worden.

Eveline van Rijswijk kun je natuurlijk kennen van haar grandioze optreden als gastexpert tijdens de allereerste Polititia-aflevering over 100 jaar vrouwen in de politiek.
Daarnaast is ze ook politiek historicus en theatermaakster.

S2.10 De uitgeklede zorg - met Pim van den Dool

Woensdag 23 december 2020 - 04:00 uur

In verkiezingscampagnes gaat het normaal gesproken al veel over de zorg maar nu tijdens de coronacrisis helemaal. Zorg is voor ons een vrij abstract begrip. Waar hebben mensen het over als ze zeggen dat ‘de zorg uitgekleed is’? En wat is ‘marktwerking in de zorg’? Wat zou een ideaal zorgstelsel zijn en is er altijd al zorgtoeslag geweest?
We hebben mega profi zorgexpert Pim van den Dool uitgenodigd om het ons uit te leggen. Hij schrijft voor NRC Handelsblad en heeft in zijn portefeuille (zoals dat zo sjiek heet) ‘gezondheidszorg en medische ethiek’.

S2.9 Journalistiek en politiek - met Hasna El Maroudi

Woensdag 16 december 2020 - 04:00 uur

Vandaag gaan we het hebben over kranten, onderzoeksjournalistiek en andere media, want ook als journalist kun je invloed hebben op politiek. De media kun je ook wel een schaduwmacht noemen; een macht die achter de schermen politieke besluitvorming beïnvloedt. Zij zijn de vijfde macht. Veel van wat we weten van de politiek komt voornamelijk door waar in de media verslag van wordt gedaan.

Te gast is Hasna El Maroudi. Als journalist werkte ze o.m. voor De Volkskrant, De Correspondent en ze was regelmatig te horen op NPO Radio 1. Daarnaast is ze de mede-oprichter van het journalistieke online platform en magazine Lilith Mag: een intersectioneel feministisch mediaplatform waar overwegend vrouwen en andere gemarginaliseerden aan het woord zijn over politiek, economie, media, kunst, mode en wetenschap.

S2.8 Meer vrouwen in de politiek - met Devika Partiman

Woensdag 9 december 2020 - 04:00 uur

In deze aflevering hebben we het over het gebrek aan vrouwen in de Tweede Kamer. En: is het eigenlijk wel zo erg dat er zo weinig zijn? Moet je niet gewoon op kwaliteit stemmen? Wat zijn nu echt ‘politieke vrouwen’ om de komende tijd eens goed in de gaten te houden? Deze en andere vragen worden beantwoord door Devika Partiman, oprichter van stichting Stem op een Vrouw, de stichting die ervoor zorgde dat er tientallen meer vrouwen in de Tweede Kamer, gemeenteraden en het Europese parlement terechtkwamen.

Website stem op een vrouw:
https://stemopeenvrouw.com/

S2.7 De klimaatcrisis - met Werner Schouten van de Jonge Klimaatbeweging

Woensdag 2 december 2020 - 04:00 uur

Vandaag gaan we het eindelijk weer hebben over 'brrr' klimaatverandering. Hoe staat het er eigenlijk voor met onze prachtige aarde? Wat is er politiek gezien de afgelopen jaren gebeurd op klimaatgebied? Hoe houd je je hoofd koel en welke plannen hebben de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's staan?

We spreken met Werner Schouten. Hij is een toekomstdenker, een aanjager, een spreker - en hij is voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging. De klimaatbeweging die zich terug heeft getrokken uit het klimaatakkoord. Werner maakt zich hard voor de stem van jongeren, gericht op de toekomst.

Instagram Jonge Klimaatbeweging:
https://www.instagram.com/jkb_online/?hl=nl

Polititia aflevering over Coality Y:
https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_16323417~s1-7-generatie-y-met-tim-hofman-polititia~.html

S2.6 Lekker lobbyen - met Stichting Lobby Lokaal

Woensdag 25 november 2020 - 04:00 uur

Als jij (net als ik) bij het woord 'lobbyen' meteen denkt aan allemaal evil mensen, die politici overhalen in te stemmen met duivelse voorstellen in ruil voor money, dan is deze aflevering echt iets voor jou.

We spreken vandaag namelijk met Mara van Waveren en zij is de directeur Stichting Lobby Lokaal waar ze normale burgers zoals jij en ik helpt om te lobbyen. Ze vertelt ons waarom zij lobbyen belangrijk vindt en wat het verschil is tussen lobby en corruptie. Ook vragen we haar hoeveel van de politieke besluitvorming nou eigenlijk is beïnvloed door lobbyisten.

S2.5 Linkser dan links - met Het Redelijke Midden

Woensdag 18 november 2020 - 04:00 uur

De termen links en rechts zijn twee termen waarmee we mensen, politieke partijen en onszelf constant definiëren. Wat betekenen de termen eigenlijk? Omdat wij altijd als ‘superlinks’ worden weggezet; in deze aflevering speciale aandacht voor de linkerflank. Wat betekenen termen zoals 'anarchist', 'dirtbag links' en 'linkse tuinbroektuthola'? En zijn we té links, of nog niet links genoeg?

Omdat we wat ons betreft al vaak genoeg hebben gehoord wat niet-linkse mensen allemaal wel en niet links vinden, waren we juist wel benieuwd naar wat (super-) linkse mensen vinden wat links zijn nou precies betekent.

Daarom zijn te gast: Thijs Kleinpaste en Pim van den Berg, twee hosts van de podcast Het Redelijke Midden. Anders dan de titel doet vermoeden, is het een podcast met (ik citeer nu de website) ‘linkse powerduiding en eentje die stemmen wil geven aan een politiek links van links’.

S2.4 Politiek activisme - met Charlotte Bouwman

Woensdag 4 november 2020 - 04:00 uur

Heeft het zin om je handtekening op een petitie te zetten? Waarom kan je soms beter in je eentje actie gaan voeren dan met een groep en hoe kom je eigenlijk op een creatief idee voor een protest?

Deze week alles over hoe je naast het stemmen nog meer invloed kunt hebben op de politiek. We spreken met GGZ-activist Charlotte Bouwman. Onder meer met protestborden vroeg ze aandacht voor de wachtlijsten binnen de geestelijke gezondheidszorg, voor patiënten met complexe psychiatrische aandoeningen. De gevolgen van haar acties zijn niet onopgemerkt gebleven en dat zie je ook in de politiek terug. Ze vertelt ons haar verhaal en leert ons ondertussen waar we op moeten letten als we actie gaan voeren.

Denk je aan zelfmoord? Heb je nu hulp nodig? Chat of bel 113 of gratis 0800-0113

Volg ons op Instagram: @polititia @titiahoogendoorn @thecuriouscaseofcharlotbouwman
Twitter: @titiahoogendoor @charlotbouwman

S2.3 Zijn wij populisten? - met Bert Bakker

Woensdag 28 oktober 2020 - 04:00 uur

Vandaag gaan we het hebben over het populisme. Een term die ons om de oren geslingerd wordt in de politiek en vaak vooral met een beschuldigende toon maar wat betekent het nou precies als je een populist bent? Belangrijk iets om te snappen want het wordt ook wel gezien als de tegenpool van democratie. En hey, de verkiezingen komen eraan, so you’d better be wakker. Titia geeft later in de aflevering nog gratis campagne-advies aan Geert Wilders en Daniël legt uit waar de term vandaan komt.

Te gast is Bert Bakker: universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam en hij doet onderzoek naar hoe mensen beslissen waarop ze hun stem uit brengen. Hij schrijft veel over populisme, maar ook veel over emoties en politiek. En hij is onderdeel van het Hot Politics Lab, superhotte aflevering dus.

S2.2 Bouwen, Bouwen, Bouwen - met Cody Hochstenbach

Woensdag 21 oktober 2020 - 03:00 uur

Deze week in Polititia: alles over volkshuisvesting. Want hoe kan het dat een levensbehoefte als een 'dak boven je hoofd hebben' steeds meer begint te voelen als een privilege? Ergens betaalbaar wonen lijkt haast onmogelijk en vooral in de stad. Maar ook in de randstedelijke gebieden en dorpen beginnen huizen steeds duurder te worden. Om te huren, maar ook om te kopen. Dit geldt natuurlijk niet voor de geluksvogels wiens ouders een huis voor hen hebben kunnen kopen waar zij in kunnen wonen. Die ze misschien wel met veel winst kunnen door verkopen en/of kunnen verhuren voor veel geld. Die mensen worden eigenlijk steeds rijker.

Wordt er politiek eigenlijk iets gedaan aan deze wooncrisis? Welke keuzes hebben er de afgelopen jaren voor gezorgd dat het steeds moeilijker is om een huis te kopen? En wat zijn de partijen de komende jaren van plan om te doen om iedereen te kunnen huizen.

Dit alles bespreken we met stadsgeograaf en woningcrisisexpert: Cody Hochstenbach. Hij schrijft voor onder andere RTLZ, OneWorld en de Volkskrant en doet onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. In de podcast geeft hij niet alleen antwoord op bovenstaande vragen maar geeft hij ook de oplossing voor het woningmarktprobleem.

twitter.com/CodyHochstenB
instagram.com/polititia
instagram.com/titiahoogendoorn

S2.1 De Tweede Kamer - met Tofik Dibi

Woensdag 14 oktober 2020 - 03:00 uur

Dit is Polititia, een podcast over politiek, voor mensen die (nog) niet veel van politiek weten. Gepresenteerd door politiekn00b Titia Hoogendoorn en co-host Daniël van de Poppe. In dit nieuwe seizoen hoor je alles wat je moet weten om tijdens de Tweede Kamerverkiezingen beslagen ten ijs te komen.

In maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen, maar waarvoor stem je dan eigenlijk? Vandaag gaan we je alle ins and outs vertellen van de Tweede Kamer. We leren van onze gast hoe je het meeste invloed kan hebben op die Tweede Kamer. En wat is eigenlijk het verschil tussen een coalitie en een oppositie? Waarom gaan partijen soms compleet in tegen hun eigen standpunten? Standpunten waardoor jij op een partij hebt gestemd.

Met als gast het fantastische ex-tweede kamerlid Tofik Dibi. Namens GroenLinks was hij van 2006 tot en met 2012 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Ideale gast om ons alle juice te geven over het leven van een Tweede Kamerlid. In 2015 verscheen zijn autobiografische boek Djin. En afgelopen maand verscheen zijn roman Het monster van Wokeness een verhaal over de Twitter activist Kawtar.

Trailer

Donderdag 1 oktober 2020 - 09:27 uur

Polititia een wekelijkse podcast waarin ik, Titia Hoogendoorn uit de kast komt als een politiekn00b, iemand die te weinig van de politiek weet, zodat jullie het niet hoeven te doen. Graag gedaan. Dit doe ik niet alleen, naast mij zit Daniël van de Poppe achter de microfoon, hij is producer en co-host en weet iets meer van de politiek.
Vanaf oktober 2020 komt er elke week een nieuwe aflevering online. We vertellen je hier alles wat je moet weten naar de Tweede Kamerverkiezingen toe!

S1.18 Sluikcampagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen tijden Corona. met Marloes Lemsom.

Woensdag 19 augustus 2020 - 22:00 uur

Waarom noemt Mark Rutte onze aanpak eigenlijk een ‘intelligente’ lockdown? Hoe komt het dat FVD zo sterk in de peilingen voor Tweede Kamerverkiezingen daalden? En wat is een sluikcampagne precies?

Als we aan campagnes van politieke partijen denken, denken we vaak aan van die televisiespotjes, mensen die voor de SP rozen uitdelen in de stad of mensen die bij elke deur aanbellen om een flyer uit te delen. Er zijn ook al campagnes die veel eerder beginnen. Helemaal als een jaar voor de verkiezingen er een crisis plaats vindt.

Te gast is niemand minder dan politiek verslaggever van EenVandaag: Marloes Lemsom. Ze vertelt ons alle juicy details over de politieke partijen.

S1.17 Caribische Politiek en Corona. Met Natasja Gibbs.

Dinsdag 18 augustus 2020 - 22:00 uur

Naast Nederland, kent het Koninkrijk der Nederlanden nog drie landen: Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Daarnaast zijn er ook nog drie bijzondere gemeenten: Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Hoe het op de eilanden gaat tijdens de corona crisis en wat daar politiek gezien nu allemaal speelt bespreken we met onze gast Natasja Gibbs. Natasja is journalist en radiomaker. Voorheen correspondent op de Antillen, ze woonde lang op curaçao. Momenteel werkt ze als coördinator voor Caribisch Netwerk van de NTR. Ze was al eerder te gast in onze podcast. Namelijk in aflevering 10 waarin ze ons al van alles uitlegde over de geschiedenis van de eilanden en Caribische Politiek.

S1.16 Economische Crisis Help met Sheila Sitalsing.

Maandag 17 augustus 2020 - 22:00 uur

In deze derde Corona Special gaan we het hebben over de (tromgeroffel) economie. Want wat is er eigenlijk nog meer politiek dan geld?
Waar komt al dat geld opeens vandaan die aan bedrijven en zzp’ers gegeven wordt? Als ik geen geld meer op mijn rekening heb staan, omdat ik mijn huur niet meer kan betalen dan leen ik geld van mijn ouders of van mijn vrienden. Maar hoe zit dat als de overheid geen geld meer heeft? Van wie lenen zij dan?
Hoe zit dat nou met de Zuid Europese landen zoals Italië en Spanje en moet de economie nou wel altijd perse groeien? Of kan het ook wel eens stil staan of krimpen?
Te gast om ons meer te leren is niemand minder dan journalist Sheila Sitalsing. De meeste luisteraars kennen haar van haar fantastische Volkskrant column en ze is ook voormalig chef van de economieredactie van de Volkskrant.
<3 Economie <3

S1.15 Wat doet de EU eigenlijk met de CorEUna met Samira Rafaela van D66.

Zondag 16 augustus 2020 - 22:00 uur

In deel 2 van de Polititia Corona special gaan we in gesprek met Samira Rafaela die voor de D66 in het Europees Parlement zitten en ons alles kan vertellen over wat er nu in de Europese Unie speelt. We weten nu een beetje wat de ministers in Nederland beslisen maar wat doet Europa eigenlijk? Vooral wat kan Europa nu eigenlijk betekenen? Hebben ze een verantwoordelijkheid? Bijvoorbeeld met de dreiging van de crisis in de vluchtelingenkampen en gaan ze daar ze daar iets mee doen? Of het gevaar dat de kloof tussen arm en rijk nu groter wordt. Oja en waarom heeft Samira een printer gekocht afgelopen week.

Rectificatie van Titia: Ik weet dat Lil Kleine niet naar een eiland ging waar nog geen Corona was maar naar Dubai dus dat klopte niet helemaal.

S1.14 Partijtje ingewikkeld. Corona en politieke partijen Met Nienke Schuitemaker.

Zaterdag 15 augustus 2020 - 22:00 uur

We maken ons over vanalles druk en we zouden graag zien dat alles anders gaat, maar wie gaat hier eigenlijk over? Is dat alleen maar Rutte? Of de minister voor Medische Zorg? Hebben andere partijen invloed?

Nienke is een politieke junkie en kijkt graag naar wat politici de wereld in slingeren. Daarnaast werkt ze ook bij Prodemos. Prodemos is een educatieve organisatie die uitlegt wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat.

Samen met haar hebben we het over welke politici belangrijk zijn in deze crisis en waarom. Ook hebben we het alvast kort over wat de crisis te maken heeft met de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar.

Artikel over Martin van Rijn:
bit.ly/2xbm2dA

S1.13 De jaren '00 en identiteitspolitiek. Met Sylvana Simons.

Vrijdag 14 augustus 2020 - 22:00 uur

De aflevering van vandaag gaat over alles wat er gebeurd is in de politiek tussen 1990 en 2010. Ik vergeet namelijk soms dat we jarenlang in een land hebben geleefd waarin Jan Peter Balkenende minister president was.
We hebben het over Paarse Kabinetten, het afbrokkelen van de sociale zekerheid, de opkomst van extreemrechts en de aanslag op de Twin Towers. Later in de aflevering hebben we het ook nog over identiteitspolitiek en wat dat te maken heeft met de jaren ‘00 en waarom het zo vaak gebruikt wordt als beschuldiging. Terwijl in principe elke politieke partij aan identiteitspolitiek doet.
Dit bespreken we allemaal met niemand minder dan Sylvana Simons. Gemeenteraadslid van amsterdam en ook oprichter van Bij1. In de jaren ‘00 was ze nog presentatrice van oa. TMF, Char het Medium en de bus was en we vroegen ons af hoe zij dit allemaal heeft ervaren.

S1.12 Liberalisme en de metamorfose van de VVD. Met Lamyae Aharouay.

Donderdag 13 augustus 2020 - 22:00 uur

Vandaag gaan we het hebben over wat het nou betekent om liberaal te zijn. Als je in NL zegt dat je liberaal bent dan denken mensen vaak aan de VVD en aan de D66, dus laten ze zeggen ‘rechtsere partijen’. In Amerika betekend liberaal zijn weer dat je in progressief bent en ‘links’.
Ik las ook ergens dat het liberalisme in een crisis zit. Heeft dat misschien iets te maken met
de metamorfose waar de VVD, de partij die we in NL zien als de liberale partij, aan het ondergaan is. Oja en waar staat het neoliberalisme ook al weer voor?

Om over het liberalisme en de metamorfose van de VVD te praten is te gast Lamyae Aharouay. Journalist, presentatrice, maker van leuke instagram stories en podcastmaker. Lamyae Aharouay presenteert de podcast Haagse Zaken, de politieke podcast van de NRC waar ik heel veel van leer en die me bijvoorbeeld ook voor het eerst op de hoogte heeft gebracht van die metamorfose van de VVD.

S1.11 Strategische Rechtszaken. Met Bureau Clara Wichman.

Woensdag 12 augustus 2020 - 22:00 uur

Deze aflevering gaat erover hoe het recht de politiek kan corrigeren, maar ook hoe de politiek weer het recht kan weer corrigeren. Eigenlijk waarom politiek en rechten 1 pot nat zijn.

Deze aflevering is een soort Suits maar dan dat Alexandria Ocasio Cortez, Harvey Spector is en Jane Fonda die ene protege, Michael.
En als kers op de taart: had Meghan Markle gezegd: “fuck it, ik ga niet trouwen met Prince Harry. Ik ga deze aflevering van Polititia produceren!”

Te gast zijn Agnes Cremers en Anniek de Ruijter van Bureau Clara Wichmann. BCW streeft al meer dan dertig jaar naar een betere maatschappelijke en juridische positie van vrouwen in Nederland. En dit doen ze door middel van strategische rechtszaken. Vandaag komen ze ons vertellen over de rechtszaken waar zij mee bezig zijn en al gevoerde rechtszaken.

PS.
Tijdens de opnames werd er buiten geboord en dit is helaas te horen in de aflevering. Gelukkig is dit niet aan 1 stuk door en is de tweede helft vrijwel boor vrij.
Ook willen we nog even benoemen dat we in het einde van de aflevering het met Agnes constant over de kwetsbare vrouw hadden. We vinden het zelf een vrij onhandige term maar wisten zo snel even niet hoe we het beter konden benoemen. Mail ons vooral als je een voorstel hebt hiervoor. polititiapodcast@gmail.com

S1.10 Caribische politiek. Met Natasja Gibbs.

Dinsdag 11 augustus 2020 - 22:00 uur

Het koninkrijk der Nederlanden is een stuk groter dan die twaalf provincies waar je groep acht leraar zo geobsedeerd mee was. Naast Nederland kent het koninkrijk nog drie landen: Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Daarnaast zijn er ook nog drie bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. We gaat het in deze podcast aflevering hebben over het Caribische deel van ons koninkrijk en hoe verenigd ons koninkrijk eigenlijk is. Of niet dus.

Te gast is Natasja Gibbs ze werkt als coördinator voor Caribisch Netwerk van de NTR.

S1.9 Internet & Politiek. Met Esther Crabbendam van Bits of Freedom.

Maandag 10 augustus 2020 - 22:00 uur

Zelf klik ik altijd op ‘accept all’ bij cookies. Als er vervolgens op instagram reclame wordt gemaakt voor een bank omdat het internet weet dat ik net verhuisd bent, vind ik dat eigenlijk ook geen probleem.

Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Want wist je dat Facebook je politieke voorkeur kan beïnvloeden? We praten met Esther van Crabbendam over cookies, de ondervraging van Mark Zuckerberg door onder andere Alexandria Ocasio Cortez en natuurlijk welke coole wetten er tegenwoordig zijn die ons leven een beetje veiliger maken.

S1.8 Updates! over de politiek en ons leven. Met Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Kim van Sparrentak.

Zondag 9 augustus 2020 - 22:00 uur

Polititia is BACK! Titia Hoogendoorn en Daniël van de Poppe zijn na een superlange zomerstop weer terug. Vanaf nu kan je weer om de week op maandagochtend een nieuwe aflevering verwachten!
Vandaag vertellen we je oa over de Brexit, Prinsjesdag, iedereen die uit de partij is gezet of zelf is gegaan en mijn nieuwe kitten. We praten ook met Kim van Sparrentak over hoe het is om voor de Groenen in het Europese Parlement te zitten en met Madeleijn van den Nieuwenhuizen en de impeachment van Trump.
Groetjes!

S1.7 Generatie Y. Met Tim Hofman.

Zaterdag 8 augustus 2020 - 22:00 uur

Heeej sChatjuhssz dit is een bericht voor iedereen die na 1980 is geboren. Vandaag gaan we het hebben over jullie.

Het leenstelsel, het klimaat, pensioenakkoorden en overspannen huizenmarkten zijn allemaal dingen waar we mee te maken hebben. In deze aflevering praten we met er met Tim Hofman over. Naast presentator, dichter en activistische internetmaker is Tim ook medeoprichter van een nieuw jongereninitiatief: Coalitie Y. Een organisatie die onze generatie meer inspraak en invloed gaat geven in de politiek.

We vertellen in de aflevering hoe je onderdeel kunt zijn van de oplossing en we hebben het verrassend lang over mijn CITO-score.

S1.6 Amerika. Met Madeleijn van den Nieuwenhuizen AKA @zeikschrift.

Vrijdag 7 augustus 2020 - 22:00 uur

Howdie lekkere Amerikasletjes van me. In deze aflevering is Madeleijn van den Nieuwenhuizen te gast en praten we over Amerika. Naast dat ze media kritische instagrammer is, studeerde ze tot voor kort Amerikaanse politiek en constitutioneel recht aan Columbia University.

We hebben het met haar over hoe het politieke systeem daar ook alweer in elkaar zit, over Alexandria Ocasio Cortez, over of Trump afgezet kan worden en waarom ze nu al bezig zijn met de presidentsverkiezingen die in november 2020 gaan plaatsvinden.

S1.5 ZZP’ers en de AOV. Met Lieke Marsman.

Donderdag 6 augustus 2020 - 22:00 uur

Er zijn 1,2 miljoen ZZP’ers in Nederland en slechts ? van hen is verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Er komt een nieuwe wet die stelt dat alle ZZP’ers verplicht een AOV, een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten nemen.
Wat zijn hier de voor en nadelen van? Is dit wel haalbaar? Wat kan je doen als je ertegen bent? En waarom is iedereen eigenlijk opeens ZZP’er?

Te gast is Lieke Marsman. Een fantastische Nederlands dichter, (politiek) essayist, fervent twitteraar en afgestudeerd filosoof. Zij was ZZP’er, onverzekerd en kreeg botkanker een paar jaar geleden.

S1.4 De Eerste Kamer. Met Naomie Matil en Nienke Schuitemaker.

Woensdag 5 augustus 2020 - 22:00 uur

Zoals de titel al verraadt gaan we het vandaag hebben over DE EERSTE KAMER! Help super ingewikkeld! We leggen uit waarom de Belgen vroeger de Eerste Kamer ‘De Dierentuin van de Koning noemden’, wat de Eerste Kamer nou precies doet en waarom iedereen het de hele tijd over die coalitie heeft.

Te gast zijn: Naomie Matil die de afgelopen 4 jaar voor PvdA Zuid Holland - Provinciale Statenlid was en daarvoor ook voor PvdA in de gemeenteraadfractie zat van Zoetermeer. Op dit moment is ze uit de Provinciale Staten en werkt ze als freelancer in de communicatie. En Nienke Schuitemaker, afgestudeerd als historica en nu werkzaam voor ProDemos, een educatieve instelling die helemaal over de democratie en rechtsstaat gaat.
Aan het eind van de aflevering spelen we een pubquiz en TITIA WINT NATUURLIJK!

S1.3 Klimaat en de vliegtaks. Met Kim van Sparrentak en Cas van Kleef.

Dinsdag 4 augustus 2020 - 22:00 uur

Allerliefste klimaatjes, aflevering drie is energiek, vol passie en extreem leerzaam (ik heb er erg veel van geleerd). Samen met klimaatexperts Kim van Sparrentak (verkiesbaar voor het Europees Parlement namens GroenLinks) en Cas van Kleef (werkzaam bij Greenpeace) bespreken we de afgelopen Europese Parlementsverkiezingen en hoe dat voor Kim als kandidaat was.We geven een korte samenvatting van hoe het ook alweer zit met het klimaat en hebben het over vragen als “Mag ik nog wel vliegen?” “Waarom zijn die treinreizen zo duur?” en “Wat kan ik doen voor het klimaat?”. Moet ik zelf minder vaak douchen of toch meer druk uitoefenen op de overheid? Deze aflevering is niet gesponsord door Interrail, maar dat lijkt op een gegeven moment wel zo.

S1.2 Europese Parlementsverkiezingen, de EU en Brexit. Met Julia en Julia van de Breunion Boys.

Maandag 3 augustus 2020 - 22:00 uur

Aflevering twee is een soort Russian doll. Elke keer als je er een laag afhaalt blijkt er weer een laag onder te zitten. Zo leggen we uit hoe de EU ooit ontstaan is en ook waarom mensen er weer uit zouden willen. We hebben het over hoe het Europese Parlement werkt en behandelen een paar stellingen uit de Verkiezingswijzer. We hebben het zelfs nog over Brexit. Dit doen we samen met Julia en Julia die samen de drijvende kracht vormen achter de Breunion Boys. Een boyband gevormd met 1 doel: de UK over te halen bij de Europese Unie te blijven.

S1.1 Honderd jaar vrouwen in de politiek. Met Eveline van Rijswijk en Mark Bergsma.

Zondag 2 augustus 2020 - 22:00 uur

De allereerste aflevering gaat over vrouwen in de politiek. Om specifiek te zijn dat 2019 het jaar is waarin de vrouwen in Nederland 100 jaar stemrecht hebben. Historicus en theatermaakster Eveline van Rijswijk heeft een voorstelling hierover gemaakt en heeft superveel leuke anekdotes. De andere gast, historicus Mark Bergsma, maakt samen met het Van Gisteren instituut een tentoonstelling over 100 jaar vrouwen kiesrecht en vertelt een fantastische funfact in de funfact-rubriek.

Fragmenten