Meer NPO

3FM Specials Podcast

3FM Specials Podcast

3FM Specials Podcast

NPO 3FM en EO/HUMAN presenteren elke zondagavond van 22.00 tot 00.00 uur specials rond maatschappelijke thema’s die jongeren raken. Dit gepresenteerd door Joram Kaat. De onderwerpen voor de specials zijn door de luisteraars zelf aangereikt. En hier vind je die uitzendingen terug, lekker behapbaar als Podcast!

afleveringen

#15 - Feestdagen in coronatijden

Dinsdag 1 december 2020 - 10:22 uur

Hoe komen we de feestdagen door in coronatijden? Daarover praat Joram met sociaal-psycholoog Beatrijs Ritsema en verpleegkundige op de corona-afdeling Maaike Vriens.

#14 - Verkiezingen in de VS

Maandag 2 november 2020 - 14:30 uur

Het kan je niet ontgaan zijn: de Amerikaanse verkiezingen komen eraan. Op dinsdag 3 november staan kandidaat Joe Biden en huidige president Donald Trump lijnrecht tegenover elkaar, in de strijd om het presidentschap. Wat moet je weten over de Amerikaanse verkiezingen? En waarom zijn we zo obsessed met deze verkiezingen? In de 3FM Special van oktober zoekt 3FM-dj Joram Kaat naar antwoorden.

#13 - Pesten op de werkvloer

Dinsdag 29 september 2020 - 12:34 uur

Nu we meer thuis zijn gaan werken zou je misschien verwachten dat er minder gepest wordt op de werkvloer, maar het tegendeel is waar. Uit onderzoek van CNV blijkt dat een kwart van alle werkenden (lees: 2,3 miljoen!) wel eens last heeft gehad van pestgedrag. Bijna één op de vijf zegt dat de werksfeer sinds de crisis is verslechterd. Hoe kan dit?

#12 - Is een Pride-week nodig?

Dinsdag 28 juli 2020 - 12:14 uur

Waarom is er anno 2020 nog een Pride-week nodig? "Iedereen moet toch gewoon kunnen zijn wie die wil zijn en kunnen houden van wie die wil houden?" In deze 3FM Pride Special onderzoekt 3FM-djJoram hoe we ervoor staan.

#11 - Wit privilege en racisme

Dinsdag 30 juni 2020 - 11:45 uur

Wat kan je als witte man doen tegen racisme? 3FM-dj Joram wil meer leren over zijn witte privilege. Daarom gaat hij in deze 3FM Special in gesprek met collega Angelique Houtveen, rechtshistoricus en mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen (beter bekend als @Zeikschrift) en luisteraars van 3FM.

#10 - Woningnood

Dinsdag 2 juni 2020 - 11:58 uur

In deze podcast zoekt Joram Kaat samen met experts uit waarom de woningnood zo groot is in Nederland, en wat je kunt doen als je een woning zoekt. Dit doet hij samen met luisteraars én experts. Onder andere econoom Nic Vrieselaar, kamerzoekende Yasser Mohammad en omgevingspsycholoog Sander van der Ham zijn te gast in deze special.

#9 - Eenzaamheid

Dinsdag 28 april 2020 - 15:04 uur

Iedereen voelt zich toch weleens eenzaam? Zeker nu we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven i.v.m. het coronavirus. 3FM-dj Joram Kaat duikt in de wereld van de eenzaamheid en spreekt hierover met de bekende Vlaamse psychiater Dirk de Wachter. Wat moeten we met onze eenzame gevoelens? En kun je er ook iets positiefs uithalen? Hoe gaan andere jongeren om met eenzaamheid?

#8 - #kutvoorlichting

Zaterdag 28 maart 2020 - 14:27 uur

Seksuele voorlichting op school gaat vooral over de minder leuke kanten van seks. Denk aan soa's, anticonceptie en ongewenst zwanger raken. Maar waarom leren we zo weinig over de leuke kanten? Genot, je grenzen aangeven, de werking van de vulva en seksuele diversiteit zouden ook besproken moeten worden! Dat gebeurt wel in de special over #kutvoorlichting. De presentatie is in handen van 3FM-dj Eva Koreman.

#7 - Klimaatverandering

Zaterdag 21 maart 2020 - 14:18 uur

Klimaatverandering, klimaatcrisis en global warming. De termen vliegen je om de oren in het nieuws, in gesprekken met vrienden en op social media. Greta Thunberg luidt de noodklok, Donald Trump ontkent en veel mensen lijken hun koppen massaal in het zand te steken. Hoe ernstig is het eigenlijk allemaal, staat de wereld echt in de fik of gaat onze aardbol nog wel even mee? 3FM-dj Olivier Bakker zoekt het samen met luisteraars en experts uit in deze special.

#6 - #Openup

Zaterdag 14 maart 2020 - 14:55 uur

In deze special vragen MIND, Human en 3FM-dj Joram Kaat aandacht om open te zijn over je psychische klachten en om op tijd hulp hiervoor te zoeken om te voorkomen dat die klachten erger worden. Maar hoe maak je dit bespreekbaar wanneer een vriend of vriendin met psychische klachten rondloopt? In deze special zoekt Joram antwoord naar deze vraag.

#5 - Stamceldonatie

Zaterdag 7 maart 2020 - 14:46 uur

Tijdens deze special vraagt 3FM-dj Wijnand Speelman aandacht voor mensen met lymfklierkanker die op zoek zijn naar een stamceldonor. Stamceltransplantatie kan bij deze patiënten voor genezing zorgen. Met ‘Wijnie2020’ voert Wijnand campagne als ware het voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Met als verschil dat hij niet op zoek is naar stemmen, maar stammen. Het doel: 2020 nieuwe potentiele stamceldonoren.

#4 - 75 jaar bevrijding

Zaterdag 29 februari 2020 - 14:28 uur

3FM-dj Frank van der Lende, wiens oma de oorlog van dichtbij heeft gezien, kaart samen met zijn gasten het thema vrijheid aan. 75 jaar geleden werd Nederland bevrijd en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Dit klinkt best lang geleden en weinig mensen die nu leven weten nog hoe het is om in oorlog te leven, voor hen is vrijheid de norm. Maar wat betekent vrijheid anno 2020 eigenlijk en waarom is herdenken nog belangrijk?

#3 - Hoe ga je om met werkdruk en wat is een burn-out?

Zaterdag 22 februari 2020 - 14:33 uur

Mensen lijken tegenwoordig met bosjes te worden getroffen door een burn-out. Prestatiedruk, stress en perfectionisme zijn veelgehoorde redenen voor een burn-out. 3FM-dj Sophie Hijlkema heeft zelf twee jaar lang last gehad van oververmoeidheid en vraagt in deze special aandacht voor dit verschijnsel.

#2 - Alles over schulden

Zaterdag 15 februari 2020 - 14:13 uur

Het hebben van schulden levert veel stress op bij jonge mensen. Een te dure studie, impuls aankopen, creditcardrekeningen of een stapel ongeopende brieven kunnen er voor zorgen dat jongeren in een uitzichtloze financiële situatie terecht komen. Hoe komt het dat veel jongeren het moeilijk vinden om hun portemonnee goed te beheren? 3FM-dj Jamie Reuter onderzoekt het in deze special.

#1 - Drugs: legaliseren ja of nee?

Zaterdag 8 februari 2020 - 16:05 uur

Jongeren zien drugsgebruik in hun omgeving toenemen. In Nederland is het gebruiken niet illegaal, maar de verkoop en het maken van drugs wel. Wat voor gevolgen heeft het voor Nederland als drugs worden gelegaliseerd? 3FM-dj Luc Sarneel gaat in deze special in gesprek met wetenschapsjournalist Thijs Roes en presentatrice Nellie Brenner die vanuit hun eigen expertise hun licht laten schijnen op het Nederlandse drugsbeleid. Ook Luc gaat met de billen bloot.

3FM Specials Podcast Teaser

Donderdag 6 februari 2020 - 16:58 uur

NPO 3FM en BNNVARA presenteren acht weken lang elke vrijdagavond van 22.00 tot 00.00 uur specials rond maatschappelijke thema’s die jongeren raken. De onderwerpen voor de specials zijn door de 3FM-dj’s zelf aangereikt. En hier vind je die uitzendingen terug, lekker behapbaar als Podcast!

Fragmenten