HUMAN

Hoe krijg je als student in godsnaam een kamer?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe krijg je als student in godsnaam een kamer?

Host Joost Schulten heeft het in onze tweede podcast van het nieuwe seizoen over het schrijnende woningtekort onder studenten. Dat tekort is inmiddels opgelopen tot 40.000 kamers. Wat is daar aan te doen? Zijn er tips en trics om een fatsoenlijke kamer te bemachtigen? En hoe werkt dat eigenlijk: hospiteren?

Luister hier de podcast

In augustus 2018 werden in Groningen tenten opgezet voor studenten. Voor 12,50 euro per maand kon je in het tentenkamp overnachten, er stonden 90 bedden en er waren geen sanitaire voorzieningen. Vervolgens kwam Wageningen met hetzelfde idee, deze stad heeft ook een kampeerplek gecreëerd voor 250 studenten. Deze studenten kregen wel wat extra: s'ochtends een ontbijtje. En tot slot de stad Tilburg, hier sliepen internationals in tenten voor 450 euro per maand.

De tentnoodoplossingen zullen nooit normaal worden volgens Alex Tess Rutten, voorzitter Landelijke Studentenvakbond. Vanuit een goed hart worden deze tentenkampen opgezet. Helaas is er veel sprake van criminaliteit op de kampen, is het niet goed centraal georganiseerd en zijn er geen sanitaire voorzieningen.

Wie zijn onze gasten in deze podcast?

Joost praat onder andere met actievoerder woningbeleid Amsterdam Roeland Endtz. Roeland is student politicologie en is gestart met actievoeren tegen het woningtekort, omdat zijn huisbaas hem op straat heeft gezet. Volgens de nieuwe regels woonde hij met teveel mensen in een woning. Om met meer dan vier mensen te wonen moet je namelijk een vergunning hebben, maar zijn huisbaas had niet zo'n zin om deze vergunning te regelen.

Alex vertelt daarnaast dat de Landelijke studentenvakbond zich bezig houdt met het kamertekort. De laatste jaren is er namelijk sprake van een stijging, waardoor dit komt? Het wordt moeilijker voor woningbouwcorporaties om te investeren in woningen. Zij krijgen namelijk te maken met verhuurdersheffing (een soort belasting).

Voor internationale studenten is het extra lastig om aan een kamer te komen. Vaak wordt er gezegd: No Internationals. Jonna Moorrees, internationaal student psychologie, is ook bij ons aangeschoven en vertelt in deze podcast over haar hospiteer-ervaringen. Zo moest ze twee uur vanuit Duitsland rijden voor een hospiteer-avond, waarbij ze onderweg een boete kreeg en uiteindelijk, na al die moeite, niet werd gekozen.

Wil je meer weten over het woningbeleid, je huurrechten en hoe je moet hospiteren?

LUISTER DE PODCAST VIA ITUNES, DE 3FM APP, OP SOUNDCLOUD OF IN STITCHER

Ster advertentie
Ster advertentie