Meer NPO
STER Advertentie

Hierom is Paarse Vrijdag nog hartstikke nodig

Hierom is Paarse Vrijdag nog hartstikke nodig
anp

Vrijdag 14 december 2018 - 14:57 uur

Aandacht vragen voor acceptatie van LHBT'ers - zoals op Paarse Vrijdag die elke tweede vrijdag van december wordt gehouden - is hard nodig, want uit onderzoek, waar onze vrienden van 7Days over schrijven, blijkt dat veel LHBT-leerlingen het zwaar hebben op school.

Ruim duizend LHBT-leerlingen tussen de dertien en twintig jaar hebben meegewerkt aan het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Amerikaanse Columbia University (die hier in andere landen al langer onderzoek naar doet) en COC Nederland.

Buitengesloten en eenzaam

Bijna driekwart (73%) zegt weleens expres te zijn buitengesloten door klasgenoten. En volgens tweederde (67%) van de scholieren worden gemene roddels en leugens over hen verspreid. Deze pesterijen uiten zich volgens de ondervraagden ook in scheldpartijen. Bijna de helft (44%) van deze groep is het afgelopen jaar uitgescholden vanwege zijn of haar geaardheid.

LHBT-leerlingen voelen zich zo'n vijf keer vaker eenzaam dan gemiddeld. Van alle ondervraagden voelt 36% zich eenzaam, 44% voelt zich een buitenstaander en 43% zegt zich onprettig te voelen op school.


(Foto van anp)

Leve de GSA!

Toch is er ook goed nieuws, vooral op middelbare scholen met een Gender & Sexuality Alliance (GSA). Een GSA bestaat uit een groep scholieren die vinden dat iedereen op school moet kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

Op scholen met een GSA gaat het een stuk beter met LHBT-leerlingen. Zo'n tweederde van alle middelbare scholen in Nederland heeft een GSA. Van alle ondervraagden met een GSA op school zegt 70% zich thuis te voelen, tegenover 48% zonder GSA. Deze GSA's organiseren vaak Paarse Vrijdag op scholen en universiteiten. Elke twee vrijdag van december toon je door paarse kleding te dragen met solidariteit voor LHBT-ers. 

Check hier het hele onderzoek. 

Meer Tussenuur

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM