Meer NPO
STER Advertentie

4 jongeren die protesteren tegen wapengeweld winnen Vredesprijs

4 jongeren die protesteren tegen wapengeweld winnen Vredesprijs

Dinsdag 20 november 2018 - 17:03 uur

Nadat een 19-jarige jongen afgelopen februari 17 mensen doodschoot op hun school in Florida, besloten David, Emma, Jaclyn en Matt een mars te organiseren in hoofdstad Washington voor veilige scholen en uitroeiing van wapengeweld in de VS. Met deze March For Our Lives wonnen de vier scholieren vandaag in Zuid-Afrika de International Children's Peace Prize 2018.  

David Hogg, Emma González, Jaclyn Corin en Matt Deitsch ontvingen vandaag in Kaapstad de Kindervredesprijs 2018 van KidsRights uit handen van Desmond Tutu. De aartsbisschop noemde hun protestmars tijdens het overhandigen van de prijs een van de belangrijkste door kinderen opgerichte massabewegingen.

"Ik heb diep ontzag voor deze kinderen, wiens krachtige boodschap wordt versterkt door hun jeugdige energie en rotsvaste overtuiging dat kinderen hun eigen toekomst kunnen, nee moeten, verbeteren. Het zijn echte changemakers die op krachtige wijze laten zien dat kinderen de wereld in beweging kunnen brengen."


(Beeld van de March Of Our Lives in Washington DC, foto van ANP)

Soepel beleid

De massale schietpartij op hun school in Parkland (Florida) is helaas een van de vele honderden per jaar in de VS. Veel mensen denken dat deze mass shootings in verband staan met het, in tegenstelling tot Nederland, soepele wapenbeleid in de VS. Dit beleid wordt met hand en tand verdedigd door de National Rifle Association (NRA), die vindt dat elke Amerikaan het recht heeft om zich te verdedigen. 

Dat het vuurwapengeweld in de VS ontzettend hoog is, valt in ieder geval niet te ontkennen. Nadat zeventien schoolgenootjes door zulk geweld het leven lieten, voelden David, Emma, Jaclyn en Matt de behoefte om hun stem te laten horen. Zo ontstond de March For Our Lives-beweging, die op 24 maart met hun optocht en evenement veiligere scholen eisten en protesteerden tegen vuurwapengeweld. 


(Miley Cirus protesteerde mee, foto van ANP)

Niet zonder succes

Honderdduizenden mensen liepen mee die dag in Washington en op ruim achthonderd andere plaatsen in de VS vonden ook protestmarsen plaats. Voor David, Emma, Jaclyn en Matt betekende het succes van de mars dat ze de hele zomer doorgingen met hun protest. 

Ze bezochten tachtig gemeenschappen in 24 Amerikaanse staten om openbare veiligheid te bespreken. En niet zonder succes. In al meer dan 25 Amerikaanse staten zijn wetten aangenomen die de doelen van March For Our Lives dienen.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

(Emma hield tijdens March For Our Lives één van de krachtigste speeches van 2018)

Stel je vragen aan de winnaars!

Deze vrijdag komen de winnaars naar Nederland, waar ze op een school in Amsterdam vragen zullen beantwoorden. Niet alleen van scholieren, ook van jullie! 

Heb jij een vraag voor de organisatoren van de March For Our Lives, mail die dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet kan onze redacteur ze stellen. Hou de site en onze Insta in de gaten.  


(De vier trotse winnaars met aartsbisschop Desmond Tutu)

 

Meer Tussenuur

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM