Meer NPO
STER Advertentie

Jiami en Zoey Ivory ontdekken de waarheid over hun privacy

Jiami en Zoey Ivory ontdekken de waarheid over hun privacy

Vrijdag 25 mei 2018 - 15:30 uur

Dat 25 mei de nieuwe privacywet in werking zou treden, daar kon je de laatste weken niet omheen. Danny van NOS Mashup was al eerder bij de pinken en zocht de laatste maanden met twee influencers uit hoeveel grote bedrijven als Google, Facebook, Twitter, Snapchat en Tinder eigenlijk van je weten. 

Ook wel lekker, zo'n nieuwe privacywet. We weten niet hoe het met jullie zit, maar onze mailbox stroomde deze week vol met mailtjes van van bedrijven, organisaties en webshops die zich door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verplicht zagen om opnieuw toestemming te vragen om onze privacy-gevoelige gegevens te bewaren. En zo zagen we we ons in één klap verlost van nieuwsbrieven, die we toch al niet lazen.  

Heel in het kort gezegd kunnen bedrijven en instellingen door de AVG vanaf 25 mei niet zomaar gegevens van jou vragen, bewaren en god weet wat mee doen. En uiteindelijk is dat natuurlijk hartstikke mooi. 


(Danny Simons van NOS Mashup gaf in De Ochtendshow bij Frank tekst en uitleg over zijn reportage)

De waarheid over jouw privacy op social media

Bedrijven bewaren data van je. Dat is het feit waarmee Danny Simons van onze vrienden van NOS Mashup een paar maanden terug zijn onderzoek naar privacy begon. Hij riep de hulp in van influencers Jiami (check haar hier) en Zoey Ivory (hier dus) om haarfijn uit te zoeken hoeveel data Google, Facebook, Snapchat, Tinder en dat soort grote bedrijven eigenlijk van hen hebben opgeslagen. 

Drie miljoen pagina's tekst dus, bleek uit het onderzoek van Mashup. En als je die A4'tjes naast elkaar zou leggen, is dat van Utrecht naar Parijs en weer terug.

Van zijn spraakmakende onderzoek, waarbij hij onder meer acht dubbelgangers van Zoey optrommelde, maakte Danny twee filmpjes. Check ze hieronder. 

Deel I
Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deel II
Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer Tussenuur

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM