HUMAN

Zo viert Tannaz oud en nieuw

foto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo viert Tannaz oud en nieuw

"Eindelijk is de winter voorbij en mogen we de lente vieren." Zo kondigde onze sweetheart Tannaz Hajeby haar liedje aan over Eide Norouz, het Perzisch nieuwjaar, dat in de lente begint.

Perzië? Waar ligt dat dan? Nou, eigenlijk nergens. Of nou ja, het heet inmiddels Iran. Maar ook niet echt, want het Perzische rijk was wel wat groter door de eeuwen heen dan alleen Iran. En...nou ja....heb je niet opgelet bij geschiedenis, of wat?

Maar de Perzen waren een hogere beschaving, met kunst, cultuur, wetenschap en toch ook een leger. Vanaf 1935 is de naam Iran in gebruik genomen, op verzoek van de leiders van het land destijds.



Nieuwe lente = nieuw jaar

Hierboven zie je het Perzische rijk op zijn hoogtepunt, een paar honderd jaar voor Christus. Nogal wiedes dat veel Iraniërs met veel trots vertellen dat ze uit Perzië komen en de gebruiken en rituelen van het volk in stand houden.

3FM- en FunX-dj Tannaz Hajeby is daar geen uitzondering op. Zo viert zij en haar familie elk jaar vol overgave Norouz (of Noroez of Nowruz of Nevruz of hoe je het ook wil schrijven. Feit is dat de dag sinds 2010 door de Verenigde Naties officieel is erkend als het Perzisch nieuwjaars- en voorjaarsfeest.

Want omdat ze in Iran niet vastzitten aan onze christelijke jaartelling, vieren ze daar het nieuwe jaar wanneer de lente begint. En wees nou eerlijk, dat is toch ook veel logischer? In ieder geval wilde Tannaz in muzikale vorm wel even duidelijk maken waarom Norouz zo'n mooi feest is.

Ster advertentie
Ster advertentie