HUMAN

Tannaz wil ouderen leren over discriminatie

  1. Nieuwschevron right
  2. Tannaz wil ouderen leren over discriminatie

Want als een luisteraar van Marokkaanse komaf niet eens aan haar ouders durft te vertellen dat ze verkering heeft met een Surinaamse jongen, dan is een lesje met je tijd meegaan en een basiscursus liefde van Tannaz altijd meegenomen.

In haar wekelijkse rubriek Intiem verwelkomt Tannaz Hajeby elke vrijdagnacht luisteraars, die hun probleem, kwestie, vraag, issue, wat dan ook, delen en graag reactie ontvangen van andere luisteraars. Laatst ontving Tannaz een gesproken bericht van een meisje van Marokkaanse komaf, die (weliswaar anoniem) haar probleem wilde delen.

Ze heeft een relatie met 'iemand van Surinaamse komaf' en ze durft dit niet tegen haar ouders te zeggen. Haar ouders eisen dat ze alleen met iemand van Marokkaanse (desnoods Turkse) komaf mag thuiskomen. Alleen iemand met een islamitische achtergrond dus. Anoniem is bang om het hen te vertellen, bang voor hun reactie en dat ze het uit zal moeten maken met haar vriend. En dus was ze op zoek naar advies.

Luister naar het probleem van het Marokkaanse meisje:

Veel mensen dealen hiermee

Een vorm van discriminatie, vond Tannaz. En toch herkende ze het wel. Ook in Tannaz' cultuur (de Iraanse) is het niet gebruikelijk om een relatie te hebben met een, zoals ze zegt 'donker persoon'. Daar is ze het vanzelfsprekend niet mee eens, maar het is wel iets waar veel mensen mee te dealen hebben.

Hoe vertel je zoiets tegen je ouders? Dat je verliefd bent geworden op iemand met een andere huidskleur? Dat wilde ze weten van de nachtelijke luisteraars van 3FM. Uiteindelijk kwam Tannaz tot het advies om het wel gewoon te vertellen en wanneer haar ouders dat niet respecteren, dat dit eigenlijk een vorm van discriminatie en dus verboden is.

Tannaz behandelt enkele reacties:

Vurig betoog

Maar dat ging zomaar niet, vond een luisteraar, die inschatte dat het makkelijker gezegd is dan gedaan om zomaar op je ouders af te stappen en hen te betichten van discriminatie. En die reactie triggerde Tannaz tot een vurig en hartverwarmend betoog.

"Ik ben sterk van mening dat wij jongeren onze ouders, die van een andere generatie zijn, die er nog in geloven om iemand te discrimineren op basis van huidskleur of religie, ook wat kunnen leren. Zij hebben ons opgevoed, zij hebben ons gemaakt tot wie we nu zijn, maar wij kunnen ze mee laten gaan met deze tijd. De tijd dat het niet oké is om onderscheid te maken.

"Daar sta ik honderd procent achter, ik doe er zelfs onderzoek naar, omdat ik echt wil dat dit iets is wat helemaal weg gaat en wij allemaal kunnen leven zoals we horen te leven. Dat we liefde voor elkaar horen te hebben. Ik geloof erin dat oudere mensen ook nog dingen kunnen leren."

Tannaz houdt een betoog over discriminatie:





Ster advertentie
Ster advertentie