HUMAN

Bas (21) staat op de lijst van GroenLinks in Tilburg

  1. Nieuwschevron right
  2. Bas (21) staat op de lijst van GroenLinks in Tilburg

In de maand van de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart spreekt 3FM Tussenuur met vier jonge kandidaat-raadsleden. Dit keer stellen we onze vragen aan Bas van Weegberg (21) van GroenLinks Tilburg. “Ik hoef niet de nieuwe Jesse Klaver te worden of zo.”

Bas staat nummer drie op de lijst. GroenLinks heeft nu vier zetels. Hij studeert bestuurskunde, maar is ook voorzitter van DWARS, de politieke jongerenvereniging van GroenLinks.

#1. Op je 18de de politiek in… Jij was zeker niet de populaire boy in de klas?

“Nee, dat was ik zeker niet. Maar ik was ook geen nerdje of zo. Ik slaagde op het vwo met voldoendes, maar niet cum laude. Wel was ik vanaf jonge leeftijd al bezig met serieuze dingen. Op mijn zestiende werd ik lid van FNV Jong en was ik actief bij de Nationale Jeugdraad. Op mijn achttiende sloot ik me aan bij GroenLinks.

“Op de middelbare school snapte niet iedereen wat ik allemaal aan het doen was. Totdat we in het vijfde jaar het onderdeel speechen hadden bij Nederlands. Ik hield een betoog over waarom ik Geert Wilders een pannenkoek vind en kreeg een tien. Mijn klas was erg onder de indruk. Mijn docent Nederlands vroeg toen of ik niet iets in de politiek wilde gaan doen. Dat zette mij aan het denken.”


#2. Wat wil je doen tussen al die dikke dossiers en saaie vergaderingen?

“Ik hoop niet alleen in saaie vergaderingen te zitten, maar vooral veel op pad te gaan. Ik wil de politiek toegankelijk maken voor jongeren. Heel veel mensen vinden dat het te ver van hun af staat, maar het gaat over onderwerpen die iedereen aan gaan. Zoals de prijs voor een woning of hoe je oma wordt verzorgd.”

#3. Waar komt die fascinatie voor de politiek vandaan?

“Weet ik eigenlijk niet. Ik vond maatschappijleer en geschiedenis altijd interessant en op jonge leeftijd keek ik altijd naar het nieuws. Ik vond het interessant om daarover na te denken. Op mijn zestiende zag ik op het nieuws dat een kleine groep mensen de helft van het inkomen van de hele wereld bezitten. Ik dacht: Dat kan toch niet? En dat zette me aan het denken om iets aan die ongelijkheid te doen.”

“Ik dacht dat politiek meer iets was voor 52-jarige mannen. Maar dat is niet zo. Jongeren denken vaak dat je heel veel moet weten voordat je iets kan doen. Maar ook 52-jarigen weten niet alles. Als je jezelf aansluit bij een partij waar je het ongeveer mee eens bent leer je al snel veel over politiek en jezelf. Je hoeft niet altijd een pasklaar antwoord te hebben.”

#4. Hoe zorg je ervoor dat die oude mensen naar je gaan luisteren?

“Natuurlijk zijn er altijd volwassenen die jongeren minder serieus nemen, maar daar trek ik me niet zo veel van aan. Als je hetgeen wat je vindt goed onderbouwt, kunnen ze moeilijk tegen je op.”

#5. Welk verkiezingsbelofte staat boven aan je lijstje?

“Ik zou er graag voor willen zorgen dat Tilburg voorloper in Brabant wordt op het gebied van het bestrijden van klimaatverandering. Denk hierbij aan gasloos bouwen en zorgen dat de gemeente overstapt naar een duurzame bank, dus een bank die geld investeert in het milieu.”

#6. Waarom zijn gemeenteraadsverkiezingen zo belangrijk?

“Omdat de gemeenteraad heel dicht bij gewone mensen staat. Het gaat om dingen die in de landelijke politiek worden besloten en uitgevoerd worden op lokaal niveau. Ook zijn er steeds meer taken – zoals de zorg – die een paar jaar geleden van de landelijke politiek naar de gemeentepolitiek zijn gegaan.

#7. Volgende stap: Den Haag?

“Dat weet ik nog niet. Ik wil iets bijdragen en dicht bij de mensen staan. Dat gevoel heb ik nu bij de gemeentepolitiek heel erg. Den Haag zou leuk zijn, maar het is voor mij niet de heilige graal. Ik wil niet de nieuwe Jesse Klaver worden of zo.”

Ster advertentie
Ster advertentie