HUMAN

Dit zijn de 7 valkuilen van een Open Dag

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit zijn de 7 valkuilen van een Open Dag

Oh no! Nog steeds geen studie gekozen? Dat wordt een bezoekje aan de Open Dagen. Maar pas op! Want vooral tijdens de Open Dag proberen al die scholen en universiteiten je zand in de ogen te strooien en presenteert de één zich nog spectaculairder dan de andere. Tussenuur verzamelde zes valkuilen van een Open Dag!

#1. De mooie, gezellige en schone school

Op een Open Dag kom je binnen in een stralende oase van gezelligheid en liefde. Iedereen is aardig, open en gezellig. De school is schoon en medewerkers geven bij binnenkomst met liefde gratis koffie, thee, gebak en als ze het echt behaagt: een goodie bag! Spoiler: Dit is in het echte schoolleven niet zo. Het is een bende en de koffie is meestal niet gratis. En bovendien slap. Ook niet iedereen lacht.

#2. De lessen zijn verfrissend en kort

Tijdens een open dag is alles een feestje, onthoud dat. Zelfs de lessen zijn interessant en geven een frisse kijk op bepaalde thema’s. Op verschillende momenten denk je: Wauw! Zo had ik er nog nooit over nagedacht! Wat tof. Maar helaas zijn er altijd dingen die je niet leuk vindt. Ook zijn de lessen in het echt geen dertig minuten maar triljoen uur! Met maximaal vijf minuutjes pauze tussendoor of een docent die vraagt: “Jongens, zullen we lekker even doorknallen? Dan zijn jullie wat eerder klaar!”

#3. Alle docenten zijn hip, jong en aardig

Ook die hippe, jonge, creatieve docenten die je bij je gastles zag, zijn niet overal in het schoolgebouw te vinden. Volgens zijn dat gewoon acteurs die speciaal voor de Open Dag zijn ingevlogen om de school een lekker hip imago te opgeven. Vergis je niet, bij je vervolgstudie is het net als op de middelbare school, waar je je favo en je minder favo docenten hebt.

#4. Creativiteit, blijheid, vrijheid!

Op Open Dagen wordt de school gepresenteerd als een plek waar je in alle vrijheid aan de slag kan met wat bij jou past. Yes! Creativiteit. Maar in de werkelijkheid valt dat altijd een beetje tegen. “Heb je de studentenhandleiding wel goed gelezen?”

#5. De studenten zijn zo enthousiast

Natuurlijk zijn ze dat, want anders kozen ze niet voor die studie. En de meest enthousiaste studenten (lees: strebers) worden ingezet tijdens de Open Dag. Waarschijnlijk krijgen ze daar gewoon extra punten (of een leuke button) voor.

Tussenuur-tip: Stel veel vragen aan de aanwezige studenten. Schaam je niet, ga los! Wat voor stages gaan ze bijvoorbeeld lopen? En wat zien zij als de nadelen van hun opleiding? Wat zijn de eisen van een opleiding? Vraag ook of je een dagje met ze mag meelopen als het geen open dag of officiële meeloop-dag is. Dan zie je hoe het er écht aan toe gaat.

#6. Een Open Dag is alleen bedoeld voor toekomstige studenten

NOPE! Ook je ouders mogen mee. Dat doet bijna iedereen en dat is helemaal niet raar. Je ouders kunnen juist goed met je meedenken wat interessant is voor jou: Ze kennen je als geen ander! Dus gewoon doen.

#7. Een opleiding volgen is heel zwaar

Bij een open dag geven de docenten vaak ook aan hoe zwaar het allemaal is. In werkelijkheid valt het vaak mee. Als je de goede keuze maakt, is een studie vooral heel erg leuk om te doen. Je doet veel ervaring op en maakt nieuwe vrienden. Plus je bent éindelijk van die middelbare schoolvakken af waar je toch al jaren van wist dat je daar nooit iets mee ging doen.

Ster advertentie
Ster advertentie