HUMAN

Danny onderzoekt waarom iedereen zo boos is

  1. Nieuwschevron right
  2. Danny onderzoekt waarom iedereen zo boos is

“Ik ging met de Identitäre Bewegung naar Sicilië. Op zee gingen zij NGO’s dwarsbomen, omdat ze vinden dat ze de vluchtelingen niet uit zee mogen redden. Want als je die vluchtelingen laat verdrinken, durven anderen de oversteek niet te maken.” Dit is Danny Demonstreert.

Steeds meer mensen zijn ontevreden, boos en gaan de straat op om te demonstreren. Er is steeds meer onvrede in de wereld. Maar wie zijn die mensen? En waarom zijn ze zo boos?

Dat is wat programmamaker Danny Ghosen (ook bekend hiervan) en zijn team zich afvroegen en op het idee kwamen om een serie te maken over demonstrerende actiegroepen. In vier afleveringen gaat Danny langs bij Britain First, Freedom the Fighters, Identitäre Bewegung en Animal Rights.

Donderdag 30 november is de eerste aflevering van Danny Demonstreert. We spraken Danny over hoe radicaal actiegroepen kunnen zijn, de infowar en de nieuwe neonazi’s.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is jouw rol in de serie? Ga je mee demonstreren?

“Elke aflevering loop ik met een andere groep mee. Ik trek met de leiders van de groep op en ga mee demonstreren. Tijdens zo’n demonstratie probeer ik in gesprek te komen met andere demonstranten en wil weten waarom ze ontevreden zijn of wat voor oplossingen ze hebben voor de problemen.

“Ik kom uit Libanon en heb een Arabisch uiterlijk. Veel mensen denken dat ik een moslim ben. Mensen uit anti-moslimgroepen als Britain First en aanhangers van de Identitäre Bewegung wilden soms niet eens met mij praten.”

Jij bent een vluchteling toch? Was het niet moeilijk om te zien hoe bepaalde groepen zich verzetten tegen vluchtelingen?

“Dat klopt, ik vluchtte op mijn vijftiende uit Libanon. Natuurlijk was het pijnlijk om te zien hoe sommige groepen reageren op vluchtelingen en moslims. Bij een demonstratie van Britain First ben ik eruit gestapt. Ik dacht: Hier wil ik niet bij lopen.

"Ze riepen hele nare dingen over de islam. Zoveel haat. Ik ga niet herhalen wat ze zeiden, maar het was erg beledigend tegenover de profeet en de islam. Ik vind dat iedereen een mening mag vormen over welke geloofsovertuiging dan ook, maar blijf wel respect hebben voor elkaar.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe ver gaan deze actiegroepen om een punt te maken?

“Heel ver. De Identitäre Bewegung uit Duitsland is tegen de komst van vluchtelingen. Dat snap ik best, want tijdens de vluchtelingencrisis kwamen er twee miljoen vluchtelingen naar Duitsland. Dat is gewoon veel. Maar deze groep gaat wel heel erg ver…

“Ik ging met ze mee naar Sicilië. Daar hadden ze een boot geregeld waarmee ze dertig dagen op zee gingen. Op zee gingen zij de NGO-schepen dwarsbomen, omdat ze vinden dat ze vluchtelingen niet uit zee mogen redden. Zij hebben het idee dat wanneer je vluchtelingen laat verdrinken, anderen de oversteek niet durven te maken. Dat vind ik heel radicaal.”

Wat is de rol van internet bij het huidige actievoeren?

“Internet heeft een hele grote rol. Vroeger kon een actiegroep alleen veel mensen bereiken als ze een volle zaal regelden. Nu hoef je niet meer ergens naar toe om een groep aan te hangen, dat gaat allemaal via sociale media.

“Zo sprak ik verschillende leiders van protestgroepen. Vroeger hadden ze ons, de pers, nodig om hun ideeën te verspreiden. Nu niet meer. Grote protestleiders hebben populaire social media-accounts met duizenden volgers."


(Bron: NTR)

“Op een slimme manier verspreiden ze hierop content waardoor een groep nog radicaler wordt. De neonazi’s van de Identitäre Bewegung hebben het over een infowar. Een online oorlog, die door de beeldschermen gevoerd wordt en niet op straat.”

“Daar schrok ik wel van. Mensen zijn zo makkelijk te manipuleren via internet. Wanneer je een paar radicale leiders volgt, word je bijna een soort van gehersenspoeld door eenzijdige informatie.”

Voor welke activisten had je respect?

“Voor de activisten van Animal Rights. Wij volgden de Nederlandse activisten. Zij gaan een paar keer per jaar om vijf uur 's ochtends op pad om een ganzenjacht te verstoren. Door veel geluid te maken met een soort van Vuvuzela jagen ze de ganzen weg en kan er niet op gejaagd worden. Daar heb ik veel respect voor. Zo vroeg uit je bed om te strijden voor dierenrechten.”

Danny Demonstreert is vanaf donderdag 30 november om 21.20 te zien op NPO 3.

Ster advertentie
Ster advertentie