HUMAN

Deze klas wilde nepnieuws verspreiden en dat lukte f**ng goed!

  1. Nieuwschevron right
  2. Deze klas wilde nepnieuws verspreiden en dat lukte f**ng goed!

OMG! De kleine pauze wordt afgeschaft op alle scholen in Nederland! Tenminste, dat wilden leerlingen van een 5 havo-klas van het St. Gregorius College in Utrecht hun medescholieren laten geloven bij het 3FM Tussenuur Experiment.

We horen er allemaal over, we weten allemaal dat het bestaat en onder ons is, maar hoe gaan we eigenlijk om met nepnieuws? Wat zijn de krachten die loskomen als nepnieuws wordt opgepikt als echt nieuws? Hoe lopen de hazen, zo gezegd. Geen onbelangrijke vraag tijdens #onwijs, de Week van de Mediawijsheid.

Om dit te onderzoeken riepen we de hulp in van nepnieuws- en Ruslanddeskundige Ruurd Oosterwoud. Hij werkt bij DROG, dat is een groep deskundigen op het gebied van desinformatie en nepnieuws. Zij willen iedereen bewust maken van het fenomeen nepnieuws en hoe je je daartegen kunt beschermen.


(Ruurd Oosterwoud)

Bye bye kleine pauze!

Samen met Ruurd ging 3FM Tussenuur-host Joram Kaat naar het St. Gregorius College in Utrecht om met een havo 5-klas te onderzoeken hoe het nu precies werkt met nepnieuws en of het de klas lukte om een nepbericht de wereld in te slingeren.

Dit Tussenuur Experiment namen we op toen de coalitiepartijen VVD, ChristenUnie, D66 en CDA nog druk aan het onderhandelen waren over het regeerakkoord. Daarom bedachten we een nieuwsfeit dat uit het aanstaande regeerakkoord was gelekt. Wil je de kans op verspreiding zo groot mogelijk maken, moet het nieuwsfeit natuurlijk wel betrekking hebben op scholieren. Dus bedacht Ruurd dat de nieuwe regering de kleine pauze wilde afschaffen op scholen.

In 4 stappen naar nepnieuws

De leerlingen zaten dus in het complot. Sterker nog, het was aan hen om het nepnieuws te verspreiden. Uiteraard met hulp van Ruurd, die een heus vierstappenplan had opgetuigd.

Zo was er een website speciaal voor dit experiment gebouwd: reddepauze.nl. Hierop kon je een petitie ondertekenen om te protesteren tegen het zogenaamde voorgenomen besluit om de kleine pauze te killen.

Rondzingen

Samen met Joram en Ruurd hadden de leerlingen twee uur de tijd om vanuit een hermetisch afsloten lokaal het verzonnen nieuwsfeit zo wijd mogelijk te verspreiden op sociale media.

En verdomd, het lukte. Op de school begon het nieuws rond te zingen, tijdens lessen werd het nieuws besproken en zelfs de maatschappijleraar besprak het nieuws in de klas. Tijdens de reflectie na afloop ontstond een levendige discussie en formuleerden de leerlingen zelf tips om nepnieuws te herkennen en te bestrijden. Experiment geslaagd dus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie