Meer NPO
STER Advertentie

Is gamen dé oplossing tegen slut-shaming?

Is gamen dé oplossing tegen slut-shaming?

Zaterdag 11 november 2017 - 15:01 uur

Wat is de beste straf voor iemand die een naaktfoto verspreidt? Reporter Iris van NOS-Mashup ging naar Bureau Halt, vergezeld door slut-shame taboe doorbreekster Milou Deelen (liefde voor deze titel). Samen zochten ze uit of hun methode dé oplossing is om deze 'trend' tegen te gaan. 

Het is dé hit van dit moment. De slet van 6VWO, de nieuwe webserie van NPO3. Hierin wordt een meisje het slachtoffer van slut-shaming nadat een pikante foto van haar viral gaat op school. Genoeg stof voor drama, maar jammer genoeg komt dit ook té vaak voor in het echt. Want naast dat je foto over het internet zwerft, rekent je omgeving ook nog eens af als 'slet'. 

Vanaf deze maand wil Bureau Halt minderjarige verspreiders van deze foto's harder aanpakken. Een taakstraf is vaak niet genoeg om in te zien dat je iets goed fout hebt gedaan. Een alternatief is het verschijnen voor de kinderrechter, want officieel maak je je schuldig aan het verspreiden van kinderporno. De stichting heeft een methode ontwikkeld die de dader bewust maakt van zijn fouten. Deze methode bestaat uit een gesprek met het slachtoffer én een game. 

"De slet van het jaar" 

"Een man die openlijk vertelt over zijn seksuele avonturen met meerdere vrouwen is een stoere vent, maar een vrouw die zo haar seksualiteit vorm geeft, is een slet. Slut-shaming bestaat, maar heel veel mensen kennen de term niet eens. En daar wil ik iets aan doen op Internationale Vrouwendag.’’

Milou Deelen opende met deze woorden een hevige discussie op Facebook. Eerder werd ze bij haar studentenvereniging in Groningen in de grond gestampt. De leden betitelden haar als 'slet van het jaar' en schreven er een lied over. Op basis van deze ervaring plaatste ze een filmpje op haar account waar heftige reacties bij geplaatst werden. Iets wat maar al te duidelijk aantoont hoe groot het probleem van slut-shaming is.  

Reporter Iris van NOS Mashup besloot daarom samen met Milou de methode van Bureau Halt te testen. Wat vindt iemand die zelf slachtoffer is geweest van deze aanpak tegen toekomstige daders? Check de report hier: 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

 

Meer Tussenuur

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM