STER Advertentie

Aantal zelfdodingen in Nederland stijgt

Aantal zelfdodingen in Nederland stijgt

Maandag 9 oktober 2017 - 17:21 uur

Deze week besteedt 3FM aandacht aan psychische problemen en suïcidale gedachtes. Maar wat zijn eigenlijk de cijfers van het aantal zelfdodingen in Nederland? En hoe zit dat bij jonge mensen?

In 2016 hebben 1.894 mensen een einde aan hun leven gemaakt, 23 meer dan in 2015. De afgelopen jaren stijgt het aantal zelfdodingen. Ook wanneer je kijkt naar de groeiende bevolking, die gemiddeld ouder wordt, stijgt het aantal zelfdodingen.

Jonge mensen 

Bij mensen tussen de twintig en veertig jaar oud komt zelfdoding het meeste voor. In deze leeftijdsgroep overleden in 2016 415 mensen aan zelfdoding. Daarmee kwam die doodsoorzaak vaker voor dan kanker, hart- en vaatziekten of verkeersongevallen.

In Groningen de meeste doden 

In 2016 pleegden per 100 duizend inwoners 14,7 personen in Groningen zelfmoord. Daarmee is Groningen de provincie met relatief het hoogste aantal. In de provincies Limburg en Friesland zijn de cijfers ook hoog. 

In Utrecht was het cijfer het laagst van de vier grootste gemeenten in Nederland, met 8,2 zelfdodingen per 100 duizend inwoners. Cijfers van zelfdoding zijn in Zuid-Holland relatief het laagst.

In Nederland niet de meeste sterfgevallen 

Vergeleken met andere Europese landen komt zelfdoding in Nederland relatief weinig voor. Recente cijfers laten zien dat in Rusland zelfdoding het meest voorkomt.

Meer info

* Heb jij zelf gedachten over zelfmoord, klik dan hier.
* Maak jij je zorgen over postings die iemand online doet, klik dan hier.
* Maak jij je zorgen om iemand anders, klik dan hier.
* Heeft iemand om je heen gedachten aan zelfmoord, klik dan hier.

Meer Tussenuur

Populair op 3FM

Bericht naar de studio

Vul in als je een antwoord wilt kunnen ontvangen

Als je deze optie kiest worden je gegevens opgeslagen in een cookie. We gebruiken deze cookie alleen zodat je deze gegevens niet elke keer opnieuw hoeft in te vullen.

Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement