HUMAN

Trump & Kim Jong-un: the ins and outs

  1. Nieuwschevron right
  2. Trump & Kim Jong-un: the ins and outs

Het is de headline geweest in iedere krant en hun "spierballentaal" laat ieder celebrity Twitterschandaal verbleken. Maar dit is alles behalve onschuldig gebekvecht. Zowel Noord-Korea als de VS beschikken over een GIGA hoeveelheid aan wapens die makkelijk een heel land kunnen wegvagen. Wat is er nu precies aan de hand?

Zestig kernkoppen. Dat zouden de Noord-Koreanen in hun bezit hebben volgens een rapport van de Amerikaanse geheime dienst. En dat zijn niet zomaar kernwapens: het zouden kleine kernwapens zijn die op langeafstandsraketten passen, waardoor ze Japanse en Amerikaanse legerbasissen in de regio kunnen bereiken. Met dat soort raketten oefent Noord-Korea al maanden.

De grote vijand

Noord-Korea lijkt daardoor een serieuze bedreiging voor de VS. De relatie tussen Noord-Korea en de VS is nooit goed geweest. Dat komt mede doordat na de Tweede Wereldoorlog Korea in tweeën werd gehakt: het noorden werd communistisch, het zuiden niet.

In de jaren vijftig liep die scheiding al eens uit de hand: Noord-Korea viel het zuiden aan. De VS en twintig andere landen vochten samen met de Zuid-Koreanen. Het communistische China en de voormalig Sovjet-Unie kozen de kant van Noord-Korea. In Noord-Korea wordt Amerika nog altijd als de grote vijand gezien.

Doelwit: Guam

Nu zouden de Noord-Koreanen een plan maken om vier raketten af te vuren op Guam, een eiland dat onder Amerikaanse bewind valt en waar ook twee militaire basissen liggen. Leider Kim Jong-Un zou binnenkort een aanvalsplan gepresenteerd krijgen. Vier raketten moeten over Japan vliegen en ongeveer dertig kilometer uit de kust van Guam landen.

(Het eiland Guam. Bron: ANP)

'Vuur en furie'

Maar als Noord-Korea in de aanval gaat, zal de VS terugslaan, dreigde Trump vorige week al. "Ze kunnen beter geen verdere bedreigingen uiten, want we slaan terug met vuur en furie zoals de wereld die nog nooit heeft gezien", zei de Amerikaanse president. Kort geleden werden door de Verenigde Naties nog sancties opgelegd aan Noord-Korea. Maar Trump twijfelt of dat genoeg is. Hij is bereid tot oorlog als de dreiging van Kim Jong-Un niet afneemt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bondgenoten

Zuid-Korea heeft al gezegd direct te zullen reageren bij een aanval van Noord-Korea. Ondertussen houdt China – een grootmacht in Azië en oud-bondgenoot van Noord-Korea – zich rustig. De Chinezen roepen de VS, Zuid-Korea én Noord-Korea op om alle spierballentaal en machtsvertoon te staken en met elkaar in gesprek te gaan. Maar van alle mogelijke opties, lijkt die uitkomst het minst waarschijnlijk.

En nu?

Eergisteren liet Kim Jong-Un weten een mogelijke aanval op Guam uit te stellen. Hij zou "het dwaze gedrag van yankees" even aankijken. Trump reageerde via Twitter: "Een zeer wijs en weldoordacht besluit." De Amerikaanse president liet ook weten dat een alternatief rampzalig en onacceptabel zou zijn geweest. To be continued...?


Ster advertentie
Ster advertentie