HUMAN

Falen is oké. Zo leer je ervan!

  1. Nieuwschevron right
  2. Falen is oké. Zo leer je ervan!

"Ik heb niet gefaald, ik heb tienduizend manieren gevonden die niet werken," zei Thomas Edison ooit. Hij werd wereldberoemd als uitvinder, doordat hij leerde van zijn fouten. Met deze tips van faalkundige Remko van der Drift kun jij dat ook.

(Alle foto's van ANP)

Remko van der Drift heeft het Instituut voor Faalkunde opgericht, geeft workshops in falen en schreef het boek Fouten maken moed. "Ik wil mensen leren faalkundig te zijn," zegt hij tegen onze vrienden van 7Days.

Faalkundig zijn heeft volgens Van der Drift een voor- en een achterkant. "Aan de voorkant gaat het over jezelf toestaan fouten te mogen maken. Aan de achterkant gaat het over fouten die gemaakt zijn. Dan ben je faalkundig als je de fout kunt accepteren en er milder en creatiever mee omgaat."


(In april van dit jaar ging Kruidvat flink in de fout, omdat ze een kleurboek verkochten met een afbeelding van Adolf Hitler erin)

Creatiever met fouten omgaan

"Stel dat je een presentatie hebt voorbereid met PowerPoint, maar op de dag zelf ben je die vergeten. Je kunt denken: wat stom! Of je kiest om het anders te doen. Je doet het uit je hoofd, maakt meer contact met je klasgenoten, werkt met tekeningen op het bord. En dan blijkt het hartstikke goed te gaan!

"Het is belangrijk dat je je bewust bent van je mindset. Die term komt van de Amerikaanse hoogleraar psychologie Carol Dweck. Zij onderscheidt de vaste mindset van de groeimindset."


(De grote baas van Volkswagen, Matthias Müller, moet in 2015 met de billen bloot nadat bekend werd dat zijn auto's waren uitgerust met zogenoemde sjoemelsoftware)

Nature and Nurture

"Mensen met een vaste mindset zijn ervan overtuigd dat hun intelligentie en wat ze kunnen al bij hun geboorte vastligt," zegt Van der Drift. "Dan durf je nieuwe dingen waarvan je denkt dat je ze niet kunt, minder snel te proberen."

"Bij een groeimindset ben je ervan overtuigd dat je alles in het leven kunt leren door nieuwe dingen te doen. Dan vind je het minder erg als er iets fout gaat, want dat is een logisch gevolg van jezelf uitdagen."

In deze video vertelt Dweck meer over mindsets:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wiskundeknobbel? Bestaat niet!

Goed nieuws voor iedereen met een vaste mindset: je kunt veel meer leren dan je denkt. ‘Denk maar eens terug aan een jaar geleden. Is er iets wat je toen niet kon en nu wel? En wat heb je gedaan om dat te leren?’

"Een wiskundeknobbel bijvoorbeeld," zegt Van der Drift. "Die bestaat niet. Je bent niet geboren met een levenslange beperking op wiskunde. Zet je groeimindset aan en probeer een moeilijke som te maken. Vraag daarna aan de leraar wat je fout hebt gedaan en leer daarvan. Iemand anders is misschien beter in wiskunde, maar dat wil niet zeggen dat jij het helemaal niet kunt."


(Schaatser Sven Kramer baalt als een stekker op de Olympische Spelen in 2010, nadat hij door zijn coach de verkeerde baan in werd gestuurd en door die fout een gouden medaille door zijn neus werd geboord)

Ontkrampen

Als je fouten maakt en een slecht cijfer krijgt, denk je misschien: ik kan dit niet. Volgens Van der Drift helpt het dan om het woordje 'nog' toe te voegen: Ik kan dit nog niet.

"Als je jezelf oplegt dat het echt nu moet lukken, schiet je in de stress. Probeer te 'ontkrampen'. Zeg tegen jezelf: ik mag falen. Dan ontspan je, waardoor je uiteindelijk beter presteert. En denk maar zo: elke wijze uil is ooit een uilskuiken geweest."


Ster advertentie
Ster advertentie