HUMAN

Yes! Het Nederlands is geen bedreigde taal (en Friezen zijn rare snuiters)

  1. Nieuwschevron right
  2. Yes! Het Nederlands is geen bedreigde taal (en Friezen zijn rare snuiters)

Dat bleek toen we het MILJARDMILJOEN pagina's tellende onderzoek naar de staat van de Nederlandse taal voor jullie doorploegden.

(Alle foto's van ANP)

Oh my god, vind jij het ook zo annoying als tijdens de high tea non-stop random Engelse woorden worden gebruikt? Dat is toch super awkward en toch ook een beetje lame?! Holy shit, het lijkt wel alsof het Nederlands dying is. En dat is echt niet nice.

Maar echt, WTF, dat je een date hebt en hij of zij meteen 'what up gangster, yolo' uitroept. Echt zo niet awesome om dat face-to-face te doen, dan wordt het sowieso geen one night stand. Damn! Of dat op Facebook iedereen maar sicke posts liket, uit pure fomo. Echt super weird en niet cool.


(bron illustratie)

Wordt Nederlands verdrongen?

Oké, oké, we zetten het nu wel erg dik (phat) aan, maar toch zullen jullie veel van deze Engelse woorden ook gebruiken; op school, met je vrienden (homies), tegen je ouders, op je werk en op social media.

En het is precies daarom dat veel mensen zich zorgen maken over de Nederlandse taal. Dat die prachtige (nice) maar ondoorgrondelijke taal van ons over tientallen jaren volledig verdrongen is door het Engels (of Turks of Arabisch of Spaans of whatever).

Heavy onderzoek

Maar is die angst (fear) terecht? Je kunt een beetje om je heen kijken en dan tot een oordeel (judgement) komen, maar je kunt het natuurlijk ook onderzoeken (researchen). En dat is precies wat de Nederlandse Taalunie samen met Meertens Instituut en de Universiteit van Gent heeft gedaan (done).

En zo kwamen ze tot het lijvige (heavy) onderzoeksrapport Staat van het Nederlands; over de taalkeuzes van Nederlanders en Vlamingen in het dagelijks leven. Vol met grafiekjes, tabelletjes en wat dies meer zij (and so on). Wij hebben de kastanjes voor je uit het vuur gehaald (cherry picking).


(Het Nationaal Dictee, het jaarlijkse feestje om den Nederlandsche taal te bewieroken)

Eerst even wat geinige cijfertjes (numbers)...

Rustig maar (chill), we komen dadelijk op die rare Friezen*. Eerst even wat cijfertjes. Wist je bijvoorbeeld dat er op de hele wereld 7.097 talen worden gesproken (gemeten in 2015)? En dat de verwachting is dat aan het einde van de 21ste eeuw negentig procent van die talen verdwenen is? Foetsie, gone!

En nu horen we je denken: adios Nederlands (bye bye). Zo'n kleine taal, gesproken door zo weinig mensen, die moet wel het loodje leggen binnen nu en tachtig jaar.

via GIPHY

Meer dan ooit!

Wees gerust (relax)! Het Nederlands (Dutch) blijkt namelijk één van de veertig meest gesproken talen ter wereld. Whut? Maar echt (really). Sterker nog, in de geschiedenis van de wereld hebben nog nooit (never ever) zoveel mensen Nederlands gesproken als nu.

Tel je Nederland (17 miljoen), Vlaanderen (6 miljoen), Suriname (500k) en de Antillen bij elkaar op, dan kom je op een totaal van 24 miljoen mensen (people) dat Nederlands spreekt. Bovendien krijgen 15.000 studenten in veertig verschillende landen Nederlands als vreemde (weird) taal.

Dutch represent

Okay, dat is best goed nieuws. Maar lopen we niet het risico dat het Nederlands alsnog gaat verdwijnen? Die vraag probeerde de Taalunie te beantwoorden door te onderzoeken hoe sterk het Nederlands is vertegenwoordigd (represent) in het dagelijks leven.

Nog één random feitje: In juni 2016 waren er 1.871.976 artikelen op de Nederlandstalige Wikipedia, met een gemiddelde lengte van 162 woorden per artikel.

En dan nu resultaten van het onderzoek op een rij (plus waarom Friezen rare snuiters zijn)

* In Nederland zegt 88,8% van de panelleden altijd Nederlands te spreken met de naaste omgeving. In Friesland is dat 53.2% (raar!)

* 1,8% van de Nederlanders gebruikt naast het Nederlands ook Engels (1,2% van de 65-plussers spreekt Engels met partner, 3,5% van de 30-64 jarigen en 7,3% van de 15-39 jarigen)

* Rond de 75% van de panelleden is het eens met de stelling 'Ik vind Nederlands een mooie taal'. In Friesland is 57,1% het ermee eens (raar!)

* Op het werk verloopt de communicatie voor bijna 80% van de deelnemers in Nederlands. In Friesland is dat 55,5% (raar!)

* In Nederland geeft 52,2% aan nieuws uitsluitend in het Nederlands te raadplegen. In Friesland is dat 43,7% (raar!)

* In Nederland geeft 28,3% van de deelnemers aan nieuws ook in het Engels en andere talen te raadplegen

* Op Facebook geeft 48,5% van de Nederlanders aan altijd Nederlands te gebruiken. In Friesland is dat 33,3% (raar!)

* Op WhatsApp geeft 63% aan alleen Nederlands te gebruiken. In Friesland is dat 40,6% (raar!)

* Van de Nederlanders geeft 40,6% aan naast Nederlandstalige ook Engelstalige boeken te lezen

* Dé voorkeurstaal voor muziek is duidelijk het Engels: 33,5% van de Nederlandse en 25% van de Friese deelnemers (raar!) geven aan naast Nederlandstalige vooral Engelstalige muziek te luisteren.

Conclusie

Hoe raar zijn die Friezen? Dat was althans onze conclusie. Maar goed, het Fries is dan ook een officiële taal - in tegenstelling tot het Twents, Urkers of Ridderkerks - en op Friese basisscholen is Fries zelfs een verplicht vak. Logisch dus dat de percentages van de Friezen in zowat alle situaties anders uitvallen dan in de rest van Nederland.

Toch zit het wel snor (moustache) met onze taal en het moet raar lopen (walking), wil het Nederlands in de 22ste eeuw niet meer worden gesproken. Kortom, it sit wel goed mei ûns moai Nederlânsk (raar!).

Thanks voor jullie attention!

* Nu kan het zomaar zijn dat de term 'rare Friezen' bij je in het verkeerde keelgat schiet. Dat is natuurlijk niet onze bedoeling. Zoals hierboven al gemeld, heeft Friesland een officiële taal, waardoor de meeste Friezen twee- in plaats van ééntalig worden opgevoed. Daarom wijken de scores van de Friezen af van de rest van Nederland. En hoe raar dat ook is, daar mogen de noordelingen supertrots op zijn!

Ster advertentie
Ster advertentie